moni1985 Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Witam!mam propozycje wydzierzawienia duzej obory(chodowla tucznikow)dzierzawca zobowiazuje sie dostarczyc mi swoje warchlaki, swoja pasze,slome,ma zajmowac sie roznymi szczepieniami itp.ja natomiast nie bede ponosil zadnej odpowiedzialnosci kiedy tucznik zachoruje,lub zdechnie,ale mam sie zajmowc dokarmianiem i wyrzucaniem obornika,obserwacja.dzierzawca chce rozliczac sie na koniec tuczu,czyli po sprzedazy,cena za kazdego wychodowanego tucznika.Bardzo prosze o pomoc w ustaleniu ceny za takiego odchodowanego tucznika. Quote
Miodek Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Czyli z tego co piszesz ty masz być tylko od roboty i zarządania innymi pracoenikami. Bo nie napisałeś jaka duża ta chlewnia. Normalnie jakbyś chował świnie u siebie na swoim sprzecie iw swoim budynku i ty ponosiłbys całe ryzyko wyhcodziłbys przy dobrym układzie 50zł/ na tuczniku. Nie licze tutaj pracy fizycznej iczasu który byś na to poświęcał. Czyli traktuj to jako górną granicę przy, której ten twój zleceniodawca nie zarobiłby nic. Ja myslę ze uczciwe było by jakbys dostał z tego jedną trzecią czyli 15zł od odstawionego tucznika przy załozeniach że upadki w normie i jakość żywca też. Quote
VoYtek8 Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Ja nie wiem jaki jest sens takiej działalności? Każdy rolnik sam wie najlepiej jak wychowywać swoje zwierzęta i sam je dogląda. Nie prościej Ci założyć po prostu hodowle? Na swoim na pewno wyjdziesz dużo lepiej i nie sądze żeby ktoś chciał z Tobą wejść w taki układ. Quote
Recommended Posts