Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! To mój pierwszy post na forum, chociaż od dłuższego czasu czytam, obserwuję i jestem pod wrażeniem wiedzy jaką posiadacie drodzy forumowicze ! Mam na imię Maciek !

Wiem że sporo tematów było poruszanych na temat hodowli kur, jednak mój będzie troszeczkę inny. Posiadam 30 tych dziobaków :P Wiem mniej więcej co i jak jesli chodzi o hodowle ! a w razie czego bardziej doświadczony ojciec służy pomocą!. W tym roku kończę szkoły i zaczynam myśleć o jakiś zarobku. Planuję około 200-300 kur. I od razu napiszę że zdaje sobie z tego sprawę że jest to dodatkowe źródło utrzymania ! Reasumując :D

1. Ile mniej więcej da rade zarobić na czysto miesięcznie z takiej ilości kur 1500 wyciągne ?

2. Czy potrzebuję jakieś pozwolenia?

3. Gdzie najlepiej takie jajka sprzedawać? ( jestem z okolic Wrocławia)

Posted
Zależy jak będziesz karmił, ale powinieneś tyle zarobić. Jajka sprzedawaj gdzie uważasz poszukaj skupu jak jest w pobliżu, możesz też wozić do sklepów lub klienci mogą do Ciebie przyjeżdżać po jajka. Najlepszą cenę to dostaniesz jakbyś stał na rynku albo jakimś targu ale na to trzeba mieć czas i ochotę.
Posted
Dzielni struże prawa ze straży miejskiej będą Cię ścigać. Jako odpowiedzialni funkcjonariusze zawiadomią o Twoim ciężkim przestępstwie handlu bez zarejestrowania działalności gospodarczej urząd skarbowy i o drugim przestępstwie narażenia zdrowia lub życia twoich klientów z uwagi na brak odpowiednich badań stację sanitarno-epidemiologiczną. Powiadomią też o Twoim przestępstwie wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego bez (drogich) badań powiatowego lekarza weterynarii. Z mojej praktyki wynika, że urząd skarbowy i sanepid nie zainteresuje się sprawą, a powiatowy lekarz weterynarii uda że coś robi i w końcu zgubi papiery tej sprawy. Jedna dzielni strażnicy nawet jak zostaną osamotnieni nie pozwolą przestępca nie poniósł surowej kary. Powyższe piszę na podstawie spraw interwencyjnych z biura w którym w wolnych chwilach pracuję. Nie odpuścili nawet bezdomnemu kalece, który sprzedając kupione w piekarni obwarzanki, nie kradnąc i nie żebrząc zdobywał środki na jedzenie i garaż który wynajmował za 20 PLN miesięcznie. Sanepid podszedł po ludzku do sprawy i bezpłatnie wyrobił mu konieczne dokumenty sanitarne gdyż ten człowiek mimo bezdomności był zawsze czysty, a dziury w ubraniu zacerowane.
Posted
Taka ilośc jest legalna chyba że będziesz powiększał hodowlę do jakiś kolosalnych rozmiarów to wtedy musisz zgłosić, to zależy od ilości kur. We Wrocławiu parę dużych osiedli jest tyle że będziesz musiał się nałazić żeby coś sprzedać, może znajdź inne miejsce do sprzedaży, ale na początek póki nie będziesz miał zbytu to i tak możesz sprzedawać.
Posted
Nawet za jedno jajko dzielni strażnicy podejmą "odpowiednie czynności". Markety dbają aby nie łaziła im konkurencja. Mają pracowników którzy dbają o zwalczanie konkurencji i z obywatelskiego obowiązku powiadamiają współpracujących dzielnych strażników. Zajmuję się takimi sprawami i wierz mi, że ich ręce sięgają znacznie dalej. Trzeba sprawdzić w Radzie Miasta czy nie ma odpowiedniej uchwały w tym temacie. Niektóre miasta, ale to rzadkość, podejmują taką uchwałę.
Posted
Tu nie chodzi nawet o ilość kur ale tych dzielnych strażników miejskich co ścigają babcie za handel pietruszką i rolników za handel mlekiem i jajkami poza miejscami do tego wyznaczonymi. Kiedyś takie miejsca były, teraz z reguły stoi tam supermarket. Z Policją i innymi służbami idzie wytrzymać.
Posted
Teraz świat jest chory jak jakaś babcia ma 10l mleka i 30 jajek siądzie w kątku ulicy żeby to sprzedać to popełnia wykroczenie. W mieście w mojej okolicy właśnie jakoś na wiosnę strażnicy zaczeli ostro walczyć z takimi babciami :( To wszystko jest nienormalne...
Posted
Kiedyś pół wsi jeździło do miasta i sprzedawało mleko, jajka, masło itp. sprzedający i kupcy byli zadowoleni a teraz?... wszystko robi się pod dużych dostawców i producentów, mała jednostka praktycznie nie ma szans na utrzymanie sie a co dopiero na wprowadzenie czegoś na rynek, chyba że zrobi to właśnie po cichu a zarazem nielegalnie
Posted
Dokładnie, jak juz ktos ma pdbiorce to nie bawi sie w targowiska itp, ale w przypadku drobnych gospodarstw ,np. tak jak w przypadku tych babc to chca one dorobic do emeryturki i naprawde szkoda ze tak sie je traktuje...lepiej zajeli by sie tymi pijaczkami, ale widac wola robic porzadek z nic nikomu nieszkodzacymi obywatelami
Posted

Nie zgadzam się z Tobą Przemek, że nic nie poradzimy i musimy się dostosować. Supermarketów jest mało a nas dużo. Ja nie poradzę, Ty pewnie też nie, ale my wszyscy razem nie poradzimy? Już parę razy nam się udało, uda się i tym razem! Do roboty!

Sprzedaż produktów ekologicznych w UE przeważnie jest realizowana za pomocą paczek dostarczanych do domu. Tutaj przydałaby się współpraca z producentami innych ekologicznych produktów żywnościowych. Puki co takiej sieci w Polsce niema.

Posted

@DuzyGrzegorz

A po zwycięstwie tego typu przedsięwzięcia trzeba pamiętać aby z ofiary nie zostać oprawcą i nie prześladować następców (tych babć z kaneczką,,dzieci z jagodami itp.).

Tylko wolny rynek i prawdziwa konkurencja mogą polepszyć jakość produktu i zmniejszyć cenę.

A wracając do tematu kur ja ze swojego doświadczenia wiem że kury, a dokładniej ich jajka to świetny sposób na poprawienie budżetu domowego, na dzień dzisiejszy jest to opłacalne i daje względnie stały dochód.

• 1 month later...
Posted
przy ilości 200-300 kur musisz zarejestrować sprzedaż bezpośrednia w weterynarii ( przed zakupieniem kur ale po przygotowaniu kurnika) przyjadą do ciebie na kontrole i jeśli spełniać będziesz wszelkie wymagania wydadzą ci decyzje koszt decyzji to miedzy 50 a 100 zł
Posted

W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010 nr 56 poz. 344) paragraf 27 określa tylko wymogi co do hodowli kur niosek powyżej 350sztuk kur. Nie znalazłem nigdzie aktu prawnego na podstawie, którego należałoby kurnik dostosowywać do ilości poniżej 350sztuk.

Wydaje się mi więc, że przy 300sztukach można hodować i niczym się nie przejmować. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Posted

Z tym liczeniem ile kur na powierzchnię to też jest sprawa umowna, tzn wytyczne są ale są przcież kurniki z chowem wolierowym, klatkami automatycznymi gdzie powierzchnia piętra bedącego tak naprawdę klatką liczy się jako podłoga i już można więcej wsadzić kur.

post-2577-14224791750915_thumb.jpg

Posted
ale do tego wszystkiego są wytyczne i szczegółowo wszystko wyszczególnione ile jak i w jakim systemie. Jeśli sprzedajesz jajka to do 350 (2500 tys jajek tygodniowo) kur jest tak zwana sprzedaż bezpośrednia jeśli jej się nie zgłosi to tak jak mówiłem w razie wpadki prokurator i ubój na twój koszt.
Posted
Witam nie chcę zakladać nowego tematu więc pisze tutaj może ktoś z was się wypowie jakie warunki wymagania co do chowu broilerów chcial bym sobie kupić kilka ze 20szt na mięso slyszalem że odchów jest tak trudny jak indyków czy to prawda
Posted
Dla dwudziestu brojlerów nie ma żadnych wymogów. Bo wymogi mówią o dużych fermach gdzie na metr kwadratowy nie boże być więcej jak 20 sztuk brojlera (łączna masa 40kg maksymalnie). A ty chyba planujesz dać im więcej miejsca niż metr na metr. Nie ma nic prostrzego niż odchować sobie taką ilosć kurczaków.