Bzyk919 Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Witam! To mój pierwszy post na forum, chociaż od dłuższego czasu czytam, obserwuję i jestem pod wrażeniem wiedzy jaką posiadacie drodzy forumowicze ! Mam na imię Maciek !Wiem że sporo tematów było poruszanych na temat hodowli kur, jednak mój będzie troszeczkę inny. Posiadam 30 tych dziobaków Wiem mniej więcej co i jak jesli chodzi o hodowle ! a w razie czego bardziej doświadczony ojciec służy pomocą!. W tym roku kończę szkoły i zaczynam myśleć o jakiś zarobku. Planuję około 200-300 kur. I od razu napiszę że zdaje sobie z tego sprawę że jest to dodatkowe źródło utrzymania ! Reasumując 1. Ile mniej więcej da rade zarobić na czysto miesięcznie z takiej ilości kur 1500 wyciągne ?2. Czy potrzebuję jakieś pozwolenia?3. Gdzie najlepiej takie jajka sprzedawać? ( jestem z okolic Wrocławia) Quote
VoYtek8 Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Zależy jak będziesz karmił, ale powinieneś tyle zarobić. Jajka sprzedawaj gdzie uważasz poszukaj skupu jak jest w pobliżu, możesz też wozić do sklepów lub klienci mogą do Ciebie przyjeżdżać po jajka. Najlepszą cenę to dostaniesz jakbyś stał na rynku albo jakimś targu ale na to trzeba mieć czas i ochotę. Quote
Bzyk919 Posted January 30, 2013 Author Report Posted January 30, 2013 A co z legalnością takiego interesu? Muszę gdzies to zgłaszać? Quote
przemek2092 Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Z tego co widzę to raczej nie musisz zgłosić chyba że jest to juz na prawdę ferma ale takie ilości to można po znajomych rozprowadzić pozdrawiam Quote
Bzyk919 Posted January 30, 2013 Author Report Posted January 30, 2013 A co myślicie o próbie dotarcia do np dużych osiedli ? Naturalne, zdrowe jajka to chyba najlepsza promocja ! Quote
DuzyGrzegorz Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Dzielni struże prawa ze straży miejskiej będą Cię ścigać. Jako odpowiedzialni funkcjonariusze zawiadomią o Twoim ciężkim przestępstwie handlu bez zarejestrowania działalności gospodarczej urząd skarbowy i o drugim przestępstwie narażenia zdrowia lub życia twoich klientów z uwagi na brak odpowiednich badań stację sanitarno-epidemiologiczną. Powiadomią też o Twoim przestępstwie wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego bez (drogich) badań powiatowego lekarza weterynarii. Z mojej praktyki wynika, że urząd skarbowy i sanepid nie zainteresuje się sprawą, a powiatowy lekarz weterynarii uda że coś robi i w końcu zgubi papiery tej sprawy. Jedna dzielni strażnicy nawet jak zostaną osamotnieni nie pozwolą przestępca nie poniósł surowej kary. Powyższe piszę na podstawie spraw interwencyjnych z biura w którym w wolnych chwilach pracuję. Nie odpuścili nawet bezdomnemu kalece, który sprzedając kupione w piekarni obwarzanki, nie kradnąc i nie żebrząc zdobywał środki na jedzenie i garaż który wynajmował za 20 PLN miesięcznie. Sanepid podszedł po ludzku do sprawy i bezpłatnie wyrobił mu konieczne dokumenty sanitarne gdyż ten człowiek mimo bezdomności był zawsze czysty, a dziury w ubraniu zacerowane. Quote
VoYtek8 Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Taka ilośc jest legalna chyba że będziesz powiększał hodowlę do jakiś kolosalnych rozmiarów to wtedy musisz zgłosić, to zależy od ilości kur. We Wrocławiu parę dużych osiedli jest tyle że będziesz musiał się nałazić żeby coś sprzedać, może znajdź inne miejsce do sprzedaży, ale na początek póki nie będziesz miał zbytu to i tak możesz sprzedawać. Quote
DuzyGrzegorz Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Nawet za jedno jajko dzielni strażnicy podejmą "odpowiednie czynności". Markety dbają aby nie łaziła im konkurencja. Mają pracowników którzy dbają o zwalczanie konkurencji i z obywatelskiego obowiązku powiadamiają współpracujących dzielnych strażników. Zajmuję się takimi sprawami i wierz mi, że ich ręce sięgają znacznie dalej. Trzeba sprawdzić w Radzie Miasta czy nie ma odpowiedniej uchwały w tym temacie. Niektóre miasta, ale to rzadkość, podejmują taką uchwałę. Quote
damianus87 Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Grzegorz ma racje, zawsze znajda się jacyś "uprzejmi". co do ilości kur i ilosci jaj to znalazłem cos takiego w necie, ale nie wiem czy to aktualne *http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-07-5-38 Quote
DuzyGrzegorz Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Tu nie chodzi nawet o ilość kur ale tych dzielnych strażników miejskich co ścigają babcie za handel pietruszką i rolników za handel mlekiem i jajkami poza miejscami do tego wyznaczonymi. Kiedyś takie miejsca były, teraz z reguły stoi tam supermarket. Z Policją i innymi służbami idzie wytrzymać. Quote
VoYtek8 Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Teraz świat jest chory jak jakaś babcia ma 10l mleka i 30 jajek siądzie w kątku ulicy żeby to sprzedać to popełnia wykroczenie. W mieście w mojej okolicy właśnie jakoś na wiosnę strażnicy zaczeli ostro walczyć z takimi babciami To wszystko jest nienormalne... Quote
przemek2092 Posted January 31, 2013 Report Posted January 31, 2013 Kiedyś pół wsi jeździło do miasta i sprzedawało mleko, jajka, masło itp. sprzedający i kupcy byli zadowoleni a teraz?... wszystko robi się pod dużych dostawców i producentów, mała jednostka praktycznie nie ma szans na utrzymanie sie a co dopiero na wprowadzenie czegoś na rynek, chyba że zrobi to właśnie po cichu a zarazem nielegalnie Quote
ZbyszekW8 Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Dokładnie, jak juz ktos ma pdbiorce to nie bawi sie w targowiska itp, ale w przypadku drobnych gospodarstw ,np. tak jak w przypadku tych babc to chca one dorobic do emeryturki i naprawde szkoda ze tak sie je traktuje...lepiej zajeli by sie tymi pijaczkami, ale widac wola robic porzadek z nic nikomu nieszkodzacymi obywatelami Quote
Komandor Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Szkoda gadać, jak traktują starszych/uczciwych ludzi. Quote
przemek2092 Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Niestety takie są realia i nic na nie nie poradzimy, musimy sie jedynie dostosować Quote
DuzyGrzegorz Posted February 1, 2013 Report Posted February 1, 2013 Nie zgadzam się z Tobą Przemek, że nic nie poradzimy i musimy się dostosować. Supermarketów jest mało a nas dużo. Ja nie poradzę, Ty pewnie też nie, ale my wszyscy razem nie poradzimy? Już parę razy nam się udało, uda się i tym razem! Do roboty! Sprzedaż produktów ekologicznych w UE przeważnie jest realizowana za pomocą paczek dostarczanych do domu. Tutaj przydałaby się współpraca z producentami innych ekologicznych produktów żywnościowych. Puki co takiej sieci w Polsce niema. Quote
Orygol Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 @DuzyGrzegorzA po zwycięstwie tego typu przedsięwzięcia trzeba pamiętać aby z ofiary nie zostać oprawcą i nie prześladować następców (tych babć z kaneczką,,dzieci z jagodami itp.).Tylko wolny rynek i prawdziwa konkurencja mogą polepszyć jakość produktu i zmniejszyć cenę. A wracając do tematu kur ja ze swojego doświadczenia wiem że kury, a dokładniej ich jajka to świetny sposób na poprawienie budżetu domowego, na dzień dzisiejszy jest to opłacalne i daje względnie stały dochód. Quote
VoYtek8 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Żadnego odkrycia nie dokonałeś kury nioski są teraz bardzo opłacalne, w dodatku teraz cena indyków i brojlerów pozostawia wiele do życzenia. Pozdrawiam Quote
ekojaja Posted March 14, 2013 Report Posted March 14, 2013 przy ilości 200-300 kur musisz zarejestrować sprzedaż bezpośrednia w weterynarii ( przed zakupieniem kur ale po przygotowaniu kurnika) przyjadą do ciebie na kontrole i jeśli spełniać będziesz wszelkie wymagania wydadzą ci decyzje koszt decyzji to miedzy 50 a 100 zł Quote
owca Posted March 15, 2013 Report Posted March 15, 2013 W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010 nr 56 poz. 344) paragraf 27 określa tylko wymogi co do hodowli kur niosek powyżej 350sztuk kur. Nie znalazłem nigdzie aktu prawnego na podstawie, którego należałoby kurnik dostosowywać do ilości poniżej 350sztuk. Wydaje się mi więc, że przy 300sztukach można hodować i niczym się nie przejmować. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Quote
Adams Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 To jest trudna decyzja. Musisz się zastanowić jajka czy mięso? Zauważ że są kury które się niosą tylko przez pewien okres w roku. Quote
Zetor-maniak Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Z tym liczeniem ile kur na powierzchnię to też jest sprawa umowna, tzn wytyczne są ale są przcież kurniki z chowem wolierowym, klatkami automatycznymi gdzie powierzchnia piętra bedącego tak naprawdę klatką liczy się jako podłoga i już można więcej wsadzić kur. Quote
ekojaja Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 ale do tego wszystkiego są wytyczne i szczegółowo wszystko wyszczególnione ile jak i w jakim systemie. Jeśli sprzedajesz jajka to do 350 (2500 tys jajek tygodniowo) kur jest tak zwana sprzedaż bezpośrednia jeśli jej się nie zgłosi to tak jak mówiłem w razie wpadki prokurator i ubój na twój koszt. Quote
Robert ;-) Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Witam nie chcę zakladać nowego tematu więc pisze tutaj może ktoś z was się wypowie jakie warunki wymagania co do chowu broilerów chcial bym sobie kupić kilka ze 20szt na mięso slyszalem że odchów jest tak trudny jak indyków czy to prawda Quote
Zetor-maniak Posted March 17, 2013 Report Posted March 17, 2013 Dla dwudziestu brojlerów nie ma żadnych wymogów. Bo wymogi mówią o dużych fermach gdzie na metr kwadratowy nie boże być więcej jak 20 sztuk brojlera (łączna masa 40kg maksymalnie). A ty chyba planujesz dać im więcej miejsca niż metr na metr. Nie ma nic prostrzego niż odchować sobie taką ilosć kurczaków. Quote
Recommended Posts