Jump to content

Recommended Posts

Posted
Nie tak dawno otrzymałem materiały z firmy poznańskiej na temat siewu soi w polsce.Wie ktoś coś na ten temat a morze siał.Jestem zainteresowany tym tematem i proszę o opinie.Pozdrawiam.
Posted
W moich okolicach kilku sialo soje w dosc sporych ilosciach blizej nie wiem dokladnie jakie plony zebrali jaki przelicznik oplacalnosci z tego mieli wiem napewno ze urosla nawet nie byle jaka i zebrali no i nie radzili sobie z ochrona tej rosliny przed chwastami przypuszczam ze na naszym rynku moze byc problem z srodkami ochrony roslin dla tej rosliny albo poprostu chlopaki ucza sie na bledach i eksperymentuja na dniach bede rozmawial z kolega on blizej wie co nieco o zbiorach jakie zebrali to jak cos sie dowiem to dam znac;)
Posted
Na całym światowym rynku jest problem z herbicydami na chwasty w soi. Koncerny wycofały herbicydy herbicydy z produkcji a nowych nie opracowują uznają że jedynie słuszną soją jest soja GMO, a ponieważ daje ona nieco niższe plony to wymaga takiej promocji.
  • 1 month later...
Posted

byłem na targach rolniczych w kielcach, było właśnie stoisko z poznania właśnie z soją, porozmawiałem z przedstawicielami, ze zbytem niebyłoby probl, bo ta firma tym się zajmuje, też się zastanawiam nad tym

bo podobno jest niezłym składnikiem paszy dla świnek, ja do tej pory siałem groch "piast"

Posted
Tak jest roślino wysoko-energetyczno tylko jest jeden problem że jest małowydajna tak mi mówili znajomi i się zastanawiam czy jest sens ją siać.Napisz mi czy Ci mówili jaka jest wydajność z hektara.Pozdrawiam.
Posted
Byłem nie tak dawno na naradzie z udziałem polskich producentów soi. Mówili, że plony są ok. 2,8-3,1 t/ha. Sam nigdy nie siałem. Wszyscy podnosili problem ze zbytem. Firmy skupujące podobno chcą kupić ale nie mniej niż 150 t.
Posted
Rewelacja ta wydajność to nie jest i można się w to bawić gdy się mawielkoobszarowe gospodarstwo ale przy moim 25 ha to chyba nie ma sensu.Pozdrawiam.
Posted
Dla siebie na paszę to nawet myślałem spróbować, ale ziemie u mnie raczej pszenno-jałowcowe i trudno wybrać jakiś kawałek pola pod pszenicę, a soja ma nieco wyższe minimalne wymagania glebowe niż pszenica i zrezygnowałem. Pozdrawiam!
Posted

generalnie to soja jest wrażliwa na zakwaszenie ziemi, lubi bardziej 5,5 wyżej , jako takich wymagań to nie ma, osobiście siałem a to w innych postach - groch "piast" wraz ze zbożami, jest git ale wymagania ma np: dużo azotu 2 lata przed siewem potem na robaki , next na nie wysypywanie i chwasty , parę strączek rośnie na łodydze, delikatny podczas zbiorów, a soja jako tak jest od korzenia do końca uzbrojona w nasiona, może jest to lekka sprawa ale dla chowu ma dobre sjkładniki ----takie moje zdanie:) chciałbym też się więcej dowiedzieć na ten temat:)