Bzyk919 Posted January 30, 2013 Report Posted January 30, 2013 Witam. Jak wygląda opłacalność przy sadzeniu bobu na 30 arach ? 1. Czy z takiej powierzchni da rade trochę zarobić?2. Jaką odmianę doradzacie i gdzie można kupić nasiona.3. Ile kg potrzeba do posiania bobu na 30 arach, i ile z tego może urodzić Quote
nowy Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 Odpowiem krótko nie opłaca się...policz zakup nasion,opryski no i ludzie też musisz zapłacić..Do tego placowe i koszty paliwa chyba że hurtownika znajdziesz,ale oni zazwyczaj mniej płacą niż nna targu. Quote
przemek2092 Posted February 4, 2013 Report Posted February 4, 2013 U nas uprawy widać czyli coś sie opłaca, może rewelacji nie ma ale na pewno nie stracisz chyba że będzie mega krach, ważne są podstawowe rzeczy, jeśli nie masz maszynki do łuskania bobu to nawet sie w to nie baw... wydajność bardzo słaba druga sprawa ważne aby bób mieć w miare wcześnie to wtedy cena też wysoka do takiego kawałka dwóch ludzi ci wystarczy, jeśli masz kogoś w domu i nie musisz najmować to jak najbardziej pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted February 4, 2013 Report Posted February 4, 2013 Bzyk opłacać to nawet by się opłacało. Jak masz 30 arów to mógłbyś robić wszystko ręcznie i zaoszczędziłbyś na paliwie. Oprysk nie byłby konieczny może raz czy dwa razy.Potrzebowałbyś czasem jak bd susza podlewać.Cena bobu to około 6.80zł za kilogram więc dość przystępnie. Quote
przemek2092 Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 Kolego wyżej, cena waha sie w granicach od 15 zł do 3 zł w zależności od okresu w jakim go sprzedajesz, nie ma jednolitej stawki, jeśli podlewanie to dodatkowe koszty zakupu w linie kropkujących bo z konewki nie jesteś w stanie podlać... owszem wydłubiesz ręcznie ale sam wiem po doświadczeniu że sam nie jestes w stanie tego zrobić, po prostu sie nie wyrobisz, pamiętajcie o tym że bób trzeba w miarę szybko sprzedać od wydłubania bo zrobi sie ciemny... tutaj niezbędna by była pomoc Quote
pawelxy1 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 Przemku właśnie o to chodzi że lepiej zaoszczędzić i polać konewką. Sam mam pole 0.4 ha czyli 40 arow i sam podlewałem konewką bo był okres suszy a miałem 2 km od domu to pole. Quote
kubusjettaII Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 ale chyba nie nosiłeś po jednej konewce na pole? Quote
przemek2092 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 Kolego to wielki szacunek dla cb że w ten sposób nawadniałeś pole moim zdaniem to by była syzyfowa praca taki areał to prawie 0,5 ha i całość konewką to na prawdę pracy multum... ale Ja bym zastanowił sie nad jakims innym rozwiązaniem Quote
kubusjettaII Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 w podobny sposób nawadnialiśmy ogórki, z beczkowozu do konewek i w rajki. Quote
muzyk Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 Co to znaczy RAJKI -nie znam tego słowa proszę o obiaśnienie.Pozdrawiam. Quote
kubusjettaII Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 napisałem jak się potocznie mówi (raje, rajki, rzędy, rządki)nie wiem co tu objaśniać? Quote
VoYtek8 Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 Heh, z określeniem "raje", "rajki" się jeszcze nie spotkałem U mnie jeszcze niektórzy mówią "zagony", ale ja po prostu rządki. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Widocznie każdy region ma swoje potoczne określenia ;D podobnie jak przykład z furtką i uliczką ;D kolego a dużo tych ogórków miałęś ? podlewałeś je przez cały okres wegetacyjny czy tylko na początku ? Quote
pawelxy1 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Przemi jak mogę tak określić ogórkow około 10 arów a podlewalem przez około 3 tygodnie. Quote
Kaiden Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 witam, a w jakie woreczki pakujecie bób? macie może jakieś sklepy online gdzie można takie kupić? Quote
nowy Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 Moim zdaniem jak ktoś nie ma nic wspólnego z rolnictwem a liczy na to że posadzi np. bób i będzie miał z tego kokosy to może się rozczarować..pieniądze można na wszystkim zarobić ale trzeba mieć przede wszystkim jakieś pojęcie o rolnictwie,zapał i szczęście;) Quote
przemek2092 Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 Bób pakuje sie raczej w woreczki foliowe i są to paczuszki po 1 kg chyba że umówisz sie na jakies inne ilości z kupującym ale raczej są to 1 kg Quote
Kaiden Posted February 14, 2013 Report Posted February 14, 2013 czy woreczek LDPE będzie odpowiedni? Jakie wymiary ma taki jedno kilowy woreczek, bo 30x40 cm to chyba za duży? Quote
przemek2092 Posted February 14, 2013 Report Posted February 14, 2013 Kolego powiem ci szczerze że wymiarów nie znam, ale najlepiej zapytać w sklepie ogrodniczym, tam bez problemu powinni nam doradzic i wybrać najlepsze woreczki pozdrawiam Quote
Recommended Posts