Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przede wszystkim chce tobie pogratulować tak bogatych doświadczeń których niestety mi brak. Bardzo mnie też martwi los tych biednych Finów żyjących w cieniu wielkiego gospodarstwa ( naprawdę). Rozumiem że odebrano im siłą ziemię aby stworzyć to wielkie gospodarstwo które nadzoruje Fin (pewnie ukryta opcja niemiecka i ma 3 paszporty) bo na pewno tej ziemi z własnej woli nie sprzedali. Do tego ten zły Fin ma kawałki po 120 ha których nie chce mu się uprawiać i jest albo na tyle zły albo głupi, że nie odsprzeda ich tylko biedaczysko płaci za nie podatki a sam nie ma pieniędzy na nowoczesny sprzęt.

Odnośnie losu jaki chce zgotować memu dziecku to właśnie obawiam się, że gdy dorośnie zastanie kraj w którym człowiek zostanie sprowadzony do tępego narzędzia. Rolnik będzie miał za zadania pracować na roli a myślenie ma zostawić osobą mądrzejszym od niego. Ci mądrzejsi będą za niego decydować komu może sprzedać ziemię a komu nie. Oni będą podejmować decyzję czy zasługuje na kupno ziemi czy nie. To oni zadecydują jakiej wielkości gospodarstwo ma mieć i czy może pracować poza rolnictwem. Też mogę się domyślać dlaczego wielu osobą na takiej przyszłości zależy.

Co do obchodzenia ustawy mądre i piękne słowa. Skoro ustawy według ciebie nie można obejść czemu służą protesty rolników w Szczecinie? Mi się zdaje że ktoś tam właśnie obchodzi prawo jest z zagranic i wykupuje ziemię ale ja się nie znam.

Moją wiedza ekonomicznej uważam za wystarczającą ale widzę, że nie zrozumiałeś co chciałem przedstawić. Chciałem ukazać jak zła struktura jest w polskim rolnictwie skoro 14,8 % rolników wytwarza tylko 4% PKB na i nie neguję tu żadnych pozytywnych aspektów rolnictwa ale jeżeli stosunek 3,7:1 uważasz za dobry to z kolei ja nie mam nic do powiedzenia. To tylko uwydatnia skalę problemu jak na wsi mieszka 36 % społeczeństwa a areał zajmuje 56 % powierzchni kraju.

Faktem jaki mnie zastanowił było to, że przedstawiłeś niewyraźne zarysy bez konkretów jakiegoś projektu ustawy. Na forum wywołało to wręcz euforie. Wiesz co wtedy zauważyłem stado wron krzyczących: Dajcie nam więcej socjalu; Ziemia dla Polaków; To musi być nasz człowiek dajcie mi taniej ziemi najlepiej po cenach z 2003 roku i to w pierwokupie; Najważniejszy jest interes rolnika resztę mam w .. (Sporo wypowiedzi na tym forum jest tego typu oczywiście specjalnie to podkoloryzowuję) Interesuję się trochę historią i powiem, że znam dwa socjalistyczne systemy oczywiście straszliwie dalekie od obecnej Polski a jednak przyszły mi na myśl.

Oczywiste jest każdy ma jakiś bliższy czy dalszy interes w tym co robi i co ciebie zdziwi w paru kwestiach się nawet z tobą zgodzę. Niestety narzędzia jakimi się do tego dochodzi dla mnie osobiście się nie podobają.

Posted

Nie napisałem że obywatel tylko Fin ale napisałem że gospodarstwo leży poza Europą. Finlandia, o ile się nie mylę leży w Europie. Chciałeś się popisać swoją "wybitną" wiedzą geograficzną czy też zaślepiła cię jakaś nienawiść?

Podobną tezę z PKB przedstawił ponad 50 lat temu przedstawił jeden z polskich ministrów. Pomimo, że od jego śmierci minęło wiele lat (dlatego nie podaję jego nazwiska gdyż nie mógłby się bronić) anegdota o jego "wyczynie" jest żywa. Najpierw policz.

Idąc twoim tokiem myślenia:

1. Armia - 0% PKB - zlikwidować!

2. Policja - 0% PKB - zlikwidować!

3. Wymiar sprawiedliwości - 0% PKB - zlikwidować!

......

W Japonii, chyba najbardziej liberalnym kraju na świecie są państwowe ceny na podstawowe produkty rolnicze. Za ryż płacą rolnikowi 5 dolarów za 1 kg. Żeby zrozumieć dlaczego nie kupią tego ryżu, i to już łuskanego w Polsce w Biedronce, tylko tyle płacą swoim rolnikom za niełuskany nie jest potrzebna jakaś rozległa wiedza ekonomiczna.

Właśnie chodzi o to aby decydowali ci mądrzejsi, a nie ci cwańsi.

Nie przedstawiłem zarysu lecz przedstawiłem w poście #18 cały projekt ustawy zgodnie z zasadami techniki legislacyjnej obowiązującymi w Polsce. Gdybyś chociaż przeczytał ze zrozumieniem.

Proponuję Ci zainteresować się który minister w Rządzie RP ile ma paszportów i dlaczego. To wiele wyjaśni.

Co do tych systemów dwu systemów socjalistycznych to bez wchodzenia w szczegóły gdyż nie jest w temacie dyskusji zgadzam się całkowicie.

Co do strajkujących w Szczecinie ja z nimi rozmawiałem i znam ich problemy. Jak Ty z nimi porozmawiasz to wrócimy do tematu.

Co do kosztów wg mnie nie wiąże się z żadnymi zmianami w ustawie budżetowej i takie zmiany nie zostały zaproponowane w przedstawionym projekcie.

W fizyce utrzymanie porządku kosztuje energię, w ekonomii utrzymanie porządku kosztuje pieniądze, pomimo że tego nie chcemy.

Posted

W moim wywodzie nie było istotne gdzie kraj leży (prawda tu nie doczytałem ale nie będę się mścił wycieczkami personalnymi jak u kolegi), ale to że sugerujesz, że ci biedni rolnicy stracili ziemie na rzecz wielkiego gospodarstwa. I tu jest meritum jak ją stracili ? Czy odebrano ją im siłą ? Cz może ja sprzedali z grube pieniądze z własnej nieprzymuszonej woli a teraz znalazło się paru co nie potrafiło się przystosować do nowych realiów i żałowało tej decyzji. Jestem przekonany, że sprzedali z własnej woli. Zresztą przykłady można mnożyć zapewne do tego co widzisz ty i ja.

Odnośnie struktury PKB do wielkości rolnictwa tu też nie zrozumiałeś gdzie ciężar wypowiedzi leżał. Przytaczasz totalną abstrakcję o likwidacji służb publicznych i .. nawet nie będę komentował. Według mnie rolnictwo w Polsce w stosunku do krajów starej Unii jest przestarzałe i mało wydajne mimo, że bardzo ambitnie ich gonimy. Niestety złe ustawy tą pogoń mogą wyhamować. Tak właśnie jestem za liberalizmem gospodarczym a ta ustawa ma go ograniczyć.

Co do strajkujących w Szczecinie wybacz ale nie będziesz mnie ograniczał w wypowiedziach tylko dlatego że się z nimi spotkałeś a ja nie. Znam ich postulaty z częścią się zgadzam a z częścią nie. Mam nadziej tylko że ktoś nie wykorzysta ich do zrobienia kapitału politycznego.

Ps To raczej zmiany w fizyce wymagają większej energii a nie zachowanie dotychczasowego porządku.Analogicznie w ekonomi. Poza tym czy to istotne ?

Posted

Stracili ziemię dokładnie jak w Polsce, dekretem prawie sto lat temu. Za ziemię nie dostali ani grosza, ani w przeszłości ani teraz. Twoje przekonanie jest sprzeczne z faktem.

Kiedy zaczynałem pracę jako informatyk najszybszy procesor miał 1 MHz, a dysków twardych w ogóle nie było. Dyskietka miała średnicę 203 mm i mieściła zawrotną ilość danych - 120 kB. Obecnie procesory mają kilka GHZ, a dyski twarde kilka TB. Ziemia takiej rezerwy niema. Obecnie wszystkie dobra mające zapewnić bezpieczeństwo są limitowane. Z niektórymi limitami się zgadzam, z innymi nie, ale to nie zmienia faktu, że mogę się poruszać w obrębie tych limitów. To dotyczy bezpieczeństwa również bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego.

Co do służb to mam dla Ciebie dobrą Informację. Rząd założył, że że służby zarobią na fotoradarach 1,5 mld PLN. Zatem będą miały swój udział w PKP i staną się prawdziwym działem gospodarki narodowej dzięki tej działalności gospodarczej! Pewnie z tego się nie cieszysz tak jak i ja się nie cieszę. Ale jak założysz odpowiedni wątek to Ci powiem jak uniknąć płacenia za "fotki" bez żadnych jemmer'ów i fotobloker'ów i obchodzenia prawa.

Już żywność jest droga, a zwiększenie udziału rolnictwa w PKB jest możliwe albo przez zwiększenie cen żywności, albo przez "dołożenie do rolnictwa chemii", albo przez rozdrobnienie produkcji jak w Anglii, albo przez zmniejszenie całkowitego PKB. Żadnej z tych metod nie akceptuję więc niech zostanie jak jest. Jeszcze nakłada się tu problem z WTO - sprawdź tego komisarza o którym pisałem i jakie decyzje wobec rolnictwa wtedy zapadły. Wtedy kiedy powstała anegdota o tym ministrze udział rolnictwa w PKB liczone w sposób który proponujesz wynosił 3%.

Ja mam nadzieję, że ktoś nareszcie wykorzysta politycznie strajk rolników w Szczecinie zbijając taki kapitał polityczny który pozwoli zmienić tę nieszczęsną politykę rolną w naszym kraju, a może nawet ten socjalizm w UE.

Ilość energii w fizyce zawsze jest stała. Jeden rodzaj energii można zmienić w inny, ale nigdy nie można rozmnożyć energii lub jej zmniejszyć. Zmiany w fizyce zatem nigdy nie wymagają energii bo jej wymagać po prosu nie mogą! Ilość pieniądza w ekonomii jest różna.

Posted

Mówiąc "stracili ziemie dokładnie jak w Polsce" mówisz o dekrecie reformy rolnej z 1944r gdzie zabierano wszystkie majątki przekraczające 50 ha użytków rolnych bądź 100 ha powierzchni ogólnej i rozdawano im chłopom? Jak tak to właśnie sam chyba zrozumiałeś do czego ingerencja państwa w własność i wielkość gospodarstw może doprowadzić a może w przyszłości sam byś takie reformy akceptował ?

Jak już wcześniej napisałem porównywanie drogówki i armii do rolnictwa jest rzeczą śmieszną. I rozumiem, że współczynnik 14,8 % rolników wytwarzających tylko 4% PKB (stosunek 3,7:1) mieszkańcy wsi 36 % społeczeństwa a areał 56 % powierzchni kraju uważasz za w porządku?

Posted

Nie mówię o reformie rolnej z 1944 r.

Uważam, że do PKB z rolnictwa należy doliczyć to co wynika z bezpieczeństwa żywnościowego. Rolnicy bezpośrednio wytwarzają aż 4% PKB pomimo że utrzymują infrastrukturę społeczną na ponad 56% pow. kraju.

Posted

Panowie, Polska ziemia musi być w POLSKICH rękach. Bo inaczej będzie jak przed wojna w miastach. Żydzi mówili : "wasze ulice, nasze kamienice"

Aby ochronić Polską ziemię, trzeba się zjednoczyć !

• 6 months later...
Posted

Warto przeczytać.

http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/pl/senatekspertyzy/265/plik/opinie_197_do_internetu.pdf

http://orka.sejm.gov.pl/wydbas.nsf/LiczOpen?OpenAgent&2F6C9BED783DACCDC1257B47002FBE5D

"Czarno widzę - rzekła wróżka".

P.s.

Kolego Mars9, to KJ. Cię nie przekonał że w "nowoczesnym kraju" utrzymywanie rolnictwa, gdzie wydajność społeczna pracy jest blisko cztery razy niższa niż w całej gospodarce, to hamulec rozwoju kraju?

Liberałowie mawiali (teraz twierdzą że nic takiego nie mówili) że "nie ważne w czyich rękach są banki, byleby dobrze były zarządzane" i "kapitał nie ma narodowości".

Posted

Nie trzeba kupować narodu, wystarczy mieć tych inżynierów dusz i to zupełnie załatwia problem zniewolenia- Był już taki socjalista co naśmiewał się z liberałów. Papier wszystko przyjmie wystarczy mieć odpowiednie kadry piszące długie i mądre artykuły i powoli zakorzeniać swoje idee w społeczeństwie.

Tak tylko mi przyszło na myśl nocną porą a propos twojej uszczypliwości.

Posted
Tylko prymitywny człowiek może się śmiać z liberałów. Ja się boję co zostanie z mojej Ojczyzny po wprowadzeniu polaryzacyjno-dyfuzyjnego modelu rozwoju. Boję się co będzie jeżeli wszyscy staną się lemingami. Pozdrawiam!