pawelxy1 Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 Witam. Czym najlepiej nawozić łąkę?Chodzi mi o wiosnę by ładnie obrodziła i była wysoka trawka??Saletra amonowa?Wapno?Proszę o pomoc.Chciałbym by w tym roku było jak najwięcej trawy na siano. Quote
Miki Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 Najlepiej brona łąkowa i gnojowica . Najlepszy efekt praktycznie za darmo. Quote
pawelxy1 Posted February 2, 2013 Author Report Posted February 2, 2013 ok ale nie mam gnojowicy. A gdybym chciał już nawozem to czym? Quote
VoYtek8 Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 Saletra, ale to strasznie drogo wyjdzie... Quote
grzesiek12031980 Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 Sproboj saletrosan,ewentualnie mocznik. Quote
pawelxy1 Posted February 2, 2013 Author Report Posted February 2, 2013 Ok dzięki a saletrę jaką amonową czy ?? Quote
Jangal Posted February 2, 2013 Report Posted February 2, 2013 RSM bo po co przepłacać Zdejmij rozpylacze z opryskiwacza ustaw dawkę 86 kg rsm/ha i lecisz Pryskaj nocą w deszczyk przed deszczem po deszczu.Unikaj pryskania gdy jest ostre słońce w dniu oprysku albo na 2 dzień młoda kończyna "nie lubi" traktowania RSMem.Krowy mniej chętnie jedzą zielonkę pryskaną wyłącznie RSMem ale RSM na start + oprysk siarczanem magnezu 10-5 dni przed zbiorem eliminują problem. Quote
pawelxy1 Posted February 3, 2013 Author Report Posted February 3, 2013 Jangal było by git:P Ale wiesz nie mam opryskiwacza:)Muszę ręcznie chodzić Quote
pawelxy1 Posted February 7, 2013 Author Report Posted February 7, 2013 jak by co nie usuwajcie tego tematu zrobię jak polecaliście i wrzucę foty z łąki ok?) Quote
Robert ;-) Posted February 27, 2013 Report Posted February 27, 2013 Ja na łąki rozwożę obornik najlepiej dobrze przepalony w zimę jak ziemia zmarznie,tylko cienko bo inaczej na wiosnę trzeba zgrabić a na wiosnę sieję wapno granulowane i saletrzak a trawa rośnie jak szalona klasa ziemi 3.5 Quote
security007 Posted March 2, 2013 Report Posted March 2, 2013 A co sądzicie o podkładach z pieczarek? Bo u mnie kilka osób we wsi je stosuje i mówią że trawa jest bardzo elegancka Quote
VoYtek8 Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 No jak na łąkę to torf z pieczarek dobrze się nadaje, sam znam rolnika który od lat to stosuje i jakoś nie narzeka. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 ale na uprawne już bym tego nie stosował Quote
DuzyGrzegorz Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 Jeżeli gleba jest mineralna daj ok. 50 kg P2O5 i 80 kg K2O. na hektar wczesną wiosną jako całą dawkę. Azot należy podzielić w zależności od ilości pokosów i daj na wiosnę ok. 70 kg N na ha, a ok 50 kg po pierwszym pokosie. Jeżeli łąka jest trzykośna to powtórz azot po drugim pokosie i odpowiednio zwiększ P2O5 i K2O na wiosnę. Jeżeli łąka jest torfowa to zwiększ dawkę potasu o 1/3 - 1/2, a fosforu o 1/4. Dawkę azotu zmniejsz o 1/4.Stosunek NPK w zużytym podłożu pieczarkowym wynosi przeciętnie 1 : 0,4 : 0,8. Przeciętna zawartość azotu wynosi 1,8%. Na wiosnę możesz zastosować, jednak po pierwszym pokosie to chyba VoYtek8 ma większą wiedzę. Proszę też innych forumowiczów o wymianę doświadczeń i obserwacji, bo temat jest bardzo ciekawy. Pozdrowienia! Quote
troszkin Posted June 2, 2013 Report Posted June 2, 2013 saletra i wapno ja jeszcze wylalem gnojowke i mam tyle trawy ze chyba bede sam ja rzar Quote
pablos Posted June 3, 2013 Report Posted June 3, 2013 witam ! jeżeli jest to podkład z obornika końskiego nada się jednak podejrzewam że jest to podkład zkurzaka wymieszany ze słomą jeżeli tak to szkoda paliwa na nawożenie ponieważ efekt będzie mizerny ! Quote
pawelxy1 Posted June 6, 2013 Author Report Posted June 6, 2013 Dziękuję wszystkim bardzo serdecznie stawiam piwa wszystkimDzięki wam moja łąka jest do mego pasa;d Nigdy takiej nie miałem od dłuższego czasu;d Quote
Recommended Posts