Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Szukam rady bardziej doświadczonych.Jaki polecacie kombajn zbożowy na 18 ha

heder na ten areał powinien wynosic chyba już więcej niż 3m kapitał to max

10-11 tysięcy, tylko jakiś sprawdzony przez was.

• Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Czyli jednak polak (bizon):D

a jakieś modernizacje wprowadziliście?

i czy czesci można jeszcze gdzies w sklepach dostac albo gdzies, czy tylko allegro i szukac kombajnów na części?

Posted

Daj sobie spokój z kombajnem za 10.000 to złomy do remontu albo wraki na części. Żeby mieć pożądany kombajn musisz mieć tak ze 30.000 *http://moto.allegro.pl/kombajn-bizon-i3001145181.html . Nie chwaląc się ja mam takiego *http://otomoto.pl/masseyferguson-fendt-9895-4x4-A259057.html :D

Posted
Mały rolnik nie bądż taki wyrywny nie każdy ma tyle forsy żeby kupić wypasiony kombajn atak na marginesie kupi lem KLASSA-50 za 20,000tys z remontem i nie zamieniłbym się na tego bizona z alegro.Pozdrawiam.
Posted

myślę że jak porobię swoje to na pewno komuś bede jeszcze kosił w końcu maszyna po wina na siebie zarabiać:D

dobrze dzięki wszystkim za opinie i podpowiedzi, poczytam jeszcze tematy o kombajnach i zobaczymy co dalej

Posted
Nie ma jak w dobrym stanie bizon. Znajomy, który wykonuje usługi bizonem Bizona ZO50 Super mówi, że nie zamieniłby na inny kombajn. Jest jak jest zadbany i odpowiednio serwisowany do jest nie do zadarcia. Mówi, że żaden Claass czy NewHolland nie przetrwałby tyle ilości ha, co jego bizon przerobił.:cool:
Posted
Oczywiście się nie wyłamię i też polecę ci bizona ;D przede wszystkim nie masz problemu z częściami i eksploatacja w miarę tania, proste naprawy jesteś w stanie wykonać sam, za te pieniądze i na ten areał moim zdaniem nic lepszego nie znajdziesz ;)
Posted

Nie ma jak w dobrym stanie bizon. Znajomy' date=' który wykonuje usługi bizonem Bizona ZO50 Super mówi, że nie zamieniłby na inny kombajn. Jest jak jest zadbany i odpowiednio serwisowany do jest nie do zadarcia. Mówi, że żaden Claass czy NewHolland nie przetrwałby tyle ilości ha, co jego bizon przerobił.:cool:

[/quote']

to jest opinia twojego kolegi który posiada taką a nie inną maszynę, a czy ten kolega miał do czynienia z czymś co jest trochę bardziej zaawansowane technologicznie niż bizon. jako polski rolnik uważam że bizon jest dobrym polskim sprzętem ale uważam że claas jest lepszy.

Posted
Dokładnie Bizon to porządny kombajn, ale z nowszymi to on nie ma żadnych szans, fakt że zadbany z dobrym właścicielem może pracować latami jednak to konstrukcja bardziej awaryjna od nowych maszyn. "dominikp64" jak jesteś takim zwolennikiem Bizona i twierdzisz że jest "najlepszy" i nie do zastąpienia przez żaden inny to poszukaj w necie czemu Bizona produkować przestali. :)
Posted

Bizon z050 to licencja New Hollanda z początku alt 70 tych więc to nawet nie jest nasza konstrukcja ;)

Bizon nie jest zły aleeee ... ma bardzo dużo wad, których nie posiada np. class z lat 60tych

- nie można jechać żyta pod włos bo zaraz bęben łapie

- słaby silnik jak na wielkość kombajnu i możliwości przerobu (pasował by tu Leyland turbo z rekorda a w rekordzie duży leyland)

- jakość wykonania kombajnu pozostawia wiele do życzenia ale to wiadomo zalezy od egzemplarza

- bardzo niewygodne miejsce kombajnisty - zamiast jednej głaki do hederu, przyspieszacza itp mamy 4 gdzie w starych zachodnich konstrukcjach była jedna, tylko miała jakby szerokie pole manewru (ci co jeździli takimi wiedzą o co chodzi), do tego dochodzi za slabo wysunięty heder (wystarczyło by zrobić z 10 - 15 cm dłuższy gardziel) przez co kombajnista musi niekiedy od rana do nocy stać na podescie (ew w kabinie, ktora np dla mnie jest za niska - mam 190 cm wzrostu).

Plus wielki to to że jest pełno części dostępnych za psie pieniądze (jakie pieniądze taka jakość), dlatego dużo rolników się na te kombajny decyduje.

Ja się na bizona nie zdecyduję, wolę kombajn wynająć do młócenia i tyle a zaoszczędzić czy zarobić na prasie

Co do Fortchritta do nich można części tak samo widłami przerzucać, całe napędy, skrzynie biegów itp pasują od sieczkarni samobieżnych tejże firmy, pełno zamienników w obiegu itp.

Zamiast się łasić i kupować coś za te 10 tyś, ja bym jeden albo 2 sezony poczekał i starał się uzbierać min. te 25 tyś zł ;)

Posted
Z bizonem jest ten problem, że jest to powiększony NH Clayson M133. Podzespoły z tego małego kombajnu nie wytrzymują w Z050 i Z056. W Z040 jeszcze jakoś idzie, choć to już leciwe kombajny, a z wiekiem apetyt na części rośnie zwłaszcza, że generalnie niema części do Bizona klasy O (oryginał zalecany i sygnowany przez producenta) ani Q (oryginał nie sygnowany przez producenta lecz przez niego zalecany), są natomiast "no name".
Posted
popieram opinie Mikruss poczekaj uzbieraj więcej pieniędzy i kup coś lepszego bo za te pieniądze naprawdę dobrego nic nie kupisz a sumę którą podajesz to za bizona można dostać na na złomie a jeśli kupisz w tej cenie to minimum 5 tysięcy trzeba włożyć jak będzie jeszcze dobry silnik