Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 68
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
claas matador standard ma heder 3m i silnik perkinsa 4 cyl. natomiast claas matador gigant ma heder 3.6 i silnik 6 cyl. u mnie w okolicy jeden ma nawet dobrze mu to chodzilo do puki silnik się nie zepsul
Posted

Widzę, że niektórzy mnie poprzedzili, ale powtórzę, najlepiej zaopatrz się w Bizona, chociaż kapitał jest trochę niski. Przede wszystkim dostępność części jest ogromna i w dobrych cenach. Często bywa tak, że do starszych modeli zagranicznych maszyn, a tylko takie za kwotę 10-11tys. jesteś w stanie nabyć, jest ciężko dostać cokolwiek. Nawet jeśli coś jest, to często w cenach dwukrotnych niż do polskiego kombajnu. Pracę wykonasz tę samą każdym z nich, jeśli tylko będziesz dbał o dobry stan urządzenia.

Pozdrawiam

Fineasz007

Posted
Witam panowie co polecają Bizona za te pieniądze co pisze autor 1 postu to chyba żarty sobie robią,nie rozumiem nawet ich toku myślenia jak za takie pieniądze można coś kupić żeby tym pracować i to bez awaryjnie.Za Bizona żeby nim kosić trzeba dać [25-35] tyśi,i to nie za dużo.Druga sprawa założyciel tego tematu też chyba nie przemyślał sprawy za te pieniądze co pisze to tylko [europa,matador,vistule]może sobie kupić.Po trzecie jak ja szukałem kombajnu w 2011 roku to za 15000 nie było co kupić za swój deutz fahr 3m w cięciu dałem ponad 25000 i to jest 76 rok.pozdrawiam i życzę udanych zakupów.
Posted

Witam panowie co polecają Bizona za te pieniądze co pisze autor 1 postu to chyba żarty sobie robią' date='nie rozumiem nawet ich toku myślenia jak za takie pieniądze można coś kupić żeby tym pracować i to bez awaryjnie.Za Bizona żeby nim kosić trzeba dać [25-35'] tyśi,i to nie za dużo.Druga sprawa założyciel tego tematu też chyba nie przemyślał sprawy za te pieniądze co pisze to tylko [europa,matador,vistule]może sobie kupić.Po trzecie jak ja szukałem kombajnu w 2011 roku to za 15000 nie było co kupić za swój deutz fahr 3m w cięciu dałem ponad 25000 i to jest 76 rok.pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

Generalnie to masz rację, bo też mi się trochę wierzyć nie chce, że za takie pieniądze można nabyć Bizona, ale jeśli już tylko taki kapitał wchodzi w grę, to niech szuka w polskiej myśli technicznej, bo niestety z częściami do zagranicznych maszyn bywa różnie. 18ha to nie jest specjalnie dużo, więc na upartego, jeśli zależy autorowi wątku na urządzeniu, które jest w stanie skosić i wymłócić zboże w niskich pieniądzach, to może warto pomyśleć o Z020, kombajnie zaczepianym do traktora. Nie jest to jakaś rewelacja, ale pracę jakąś robi i to w niskiej cenie. 10-11 tys. to zdecydowanie za mało na kombajn, ta kwota wypadałoby, aby była co najmniej podwojona.

Pozdrawiam

Fineasz007

Posted
To musi naprawdę dobrze szukać tego sprzętu kolego KubusjettaII.Widzę że nie jestem sam ale kolego FINEASZ007 z tym kombajnem zaczepianym do ciągnika to jest tak sezon bez dbania o chlodnicę w ciągniku i po silniku rozsypie się druga sprawa te kombajny są dedykowane do c360 a trzecia widoczność żadna.może spróbować coś kupić w tych pieniądzach tylko niech po żniwach coś na forum napisze co kupil za ile i jak mu się tym kosilo
Posted
Tym Bizonem ZO20 to można sobie skosić 30 arów za stodołą, a nie jeździć cały dzień. Tym sprzętem niewiele się skosi, a ciągnik (najczęściej kombajn współpracuje z Ursusem c-360) sypie się w oczach. Pozdrawiam :)
Posted

Szczerze mówiąc to nigdy takiego sprzętu nawet na podwórku nie miałem, ale generalnie widziałem kilka osób, które korzystały i właściwie na własne potrzeby im wystarczało. 18ha to nie jest ogromna ilość ziemi. Jednak za taką cenę, jaką podał autor wątku, nie można kupić czegoś rewelacyjnego. Każdy jednak jasno powtarza, że nie ma sensu kupować maszyny za takie pieniądze, bo przy tych 18ha nadal można zostać na usługach, ewentualnie zwiększyć fundusz i wtedy dopiero pomyśleć o kombajnie. Póki co to porywanie się z motyką na słońce.

Pozdrawiam

Fineasz007

Posted

Każdy oczywiście mówi tutaj o kwotach za sprzęt, które nie mieści się w budżecie założyciela wątku. Jako jedyny zaproponowałem coś, co rzeczywiście ten pułap wykorzystuje. Oczywiście zaznaczyłem, że to alternatywne rozwiązanie, jednak jak wiadomo mało wydajne. Jednak ja nadal pozostałbym przy swoim zdaniu, że lepiej zostać na usługach niż kupić rupieć.

Pozdrawiam

Fineasz007

Posted

Fineasz007 dobrze mówisz, na razie zostanę na usługach, a tak nawiązując co do ZO20 to rozmyślałem nad nim ale popytałem trochę i jeden gospodarz powiedział mi (użytkownik takiej maszyny) że na 5 ha to jest dobrze ale on ma 9 i czasem ma problem z skończeniem żniw bez awari ciągnika lub owej machiny:D może odświeżę mojego jednego posta bo to te kryteria są teraz aktualne:P

RE: Jaki kombajn na 18ha?

za powiększaniem areału idą większe wydatki ale i przychody są większe, czyli kwota 10-11 tysięcy jest nie aktualna myślę że będe mógł pozwolić sobie na większy wydatek posiadając areał 25 ha. Czyli koszt może wynieść już ok 25 tysięcy jak będe zbierał teraz ok. 3-4 lata. Myślę że w tej kwocie będzie można kupić już dość sprawną 50'ątke.pozdrawiamSmile

Posted
nawet bizona za 11 tysięcy można naprawić który przez dłuższy czas będzie bezawaryjny lecz trzeba się na tym znać i włożyć sporo kasy ale to jest nie opłacalne bo trzeba sporo więcej włożyć niż wyniósł zakup
Posted

Ja bym postawił na New Hollanda M122 mam takiego pierwszy rok nie miałem z nim żadnego problemu wykosił u mnie 15 ha i 25 hektarów na zarobkach bardzo fajny kombajn nie żałuje że go kupiłem ma bardzo oszczędny silnik Deutza 4 cylindry spalanie jest bardzo zadowalające do 6,5 litra na 1 ha. Wydajność w owsie czy mieszance 1 hektar 1godz i 15 min.Myśle że nie jest źle.