lala07 Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 Jakim antywylegaczm opryskać pszenice zimową legende i jakiego plonu mogę się spodziewać. Z gury dzięki za odpowiedzi. Quote
Jangal Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 Na podstawie tego co napisałeś nie można nic polecić. Opryski wszelkiej maści regulatorami wzrostu przeprowadza się po wcześniejszej analizie całej agrotechniki areału docelowego ich stosowania. A co do plonu to za wcześnie na analizę tego parametru poczekaj do wiosny. Wiemy że jest to pszenica zimowa odmiany legenda.Nie znamy klasy ziemi,Nie znamy przedplonu,Nie znamy daty siewu,Nie wiemy w jakiej fitofenologicznej fazie był areał przed zimą,Nie znamy ilości planowanego zużytkowania azotu, potasu, fosforu jak i makro - mikro elementów(czysty składnik),Nie wiemy nic o stosowanych pestycydach jesienią oraz o planach pestycydowych na wiosnę. Quote
lala07 Posted February 3, 2013 Author Report Posted February 3, 2013 Klasa ziemi 3b-4aPrzedplon ziemniakiPrzed siewem wapnowałemAzot 150 potas 100 i fosfor 100kg/haNie była jesienia pryskanaSkiełem w połowie pażdziernika Quote
Jangal Posted February 3, 2013 Report Posted February 3, 2013 Wnioskuję że optymalnie będzie w twoim wypadku takie rozwiązanie: Wiosną jak tylko będziesz mógł wjechać bez obaw o ziemię zastosuj 1l/ha zwykłego antywylegacza.Później gdy zaobserwujesz pierwsze kolanko u ponad połowy roślin zastosuj 1,5l/ha antywylegacza w mieszaninie z modusem 0,2 l/ha. Wg mnie powinno wystarczyć. Pojedynczy zabieg w przypadku pszenicy ozimej skraca słomę o około 10%. Ja osobiście gdy skracam pszenicę stosuję mieszniny fungicyd + insektycyd jak zachodzi taka potrzeba.Warto też podczas wykonywania 1 zabiegu podjąć decyzję czy dokarmiać dolistnie mikro + makro a gdy po zimie pszenica jest zbyt zadka razem ze skracaniem w 1 fazie stosuj środki hormonalne (polecam agravitę activ 48 albo 70) Quote
Recommended Posts