mateos303 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Ja bym polecil John Deera 5720 jest naprawde mocnym ciągnikem i mysle zeby sobie dawal rade. Tylko trochę z paliwem gorzej ale mocy ma:)) Quote
VoYtek8 Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 Mysle ze nie powino sie kupowac ciagnikow na łeb na szyje bo ma byc ładny drogi owinismy sie zastanowic czy wykozystamy jego nowinki technologiczne w naszyj pracy w niedalekiej przyszlosci.bo te zakupy wygladaja czesto tak zeby sasiadowi gul skoczyl bo kupilem sobie lepszy niewazne ze nie kupie zadnych maszyn na porcie isobus czy tym podobne i zaloze maszyny konwencjonalne ale sam fakt ze posiada sie taki ciagnik. Ciagnik to maszyna ma byc do pracy i wg mnie najwazniejsze kryteria to -mala awaryjnosc-przystepna cena-żuzycie paliwa-koszt serwisow oraz szybkosc w jakiej mozne dokonac naprawy-prostota daje to ze mozna samemu naprawic małe usterkikupujemy ciagnik na lata wiec warto sie dobrze zastanowicsam mnialem taki dylemat i nie jest to proste liczy sie tez kafort oczywiscie ale to nie wszystko jest wiele przykladow ze proste ciagniki pala duzo mniej niz ich naszpikowani koledzy taki zetor np wypuszcza ciagniki od 68 do 140 km na jednym silniku i te mocno doladowane zra paliwo jak smoki i dotega nawalaja taki Jd dobra maszyna a żlampie rope az niemilo Fend za kołniez tez nie wylewa to wydaja mi sie marki Ferguson i NH bardziej oszczendne i ilu bedzie tu wypowiadajacych tyle opini Właśnie "CZAREKKK319" utworzył ten wątek bo dowiedzieć się o te wszystkie wady i zalety ciągniku które może kupić. I Fenda nie krytykuj to porządne ciągniki i w porównaniu np. z Case palą mało. JD może i pali dużo ale jest super wytrzymały u kolegi jest taki stary z 90 lat to rzadziej się psuje niż nowy Pronar. Pozdrawiam Quote
CZAREKKK319 Posted February 9, 2013 Author Report Posted February 9, 2013 A co jeszcze myslicie o new holandach? duzo pala no i czy sa wytrzymale, latwo znalesc czesci, czy czesto sie psujo no i podajcie konkretny model i cene Quote
VoYtek8 Posted February 9, 2013 Report Posted February 9, 2013 Modelu to sam sobie poszukaj bo jest ich mnóstwo, NH w porównaniu do ciągników pochodzenia amerykańskiego (JD, Case) palą mało, są super wytrzymałe w sumie to bez problemu mogą konkurować z amerykańskimi ciągnikami, części jest dużo orginalnych i tańszych zamienników o wątpliwej jakości. Pozdrawiam Quote
rysiek1965 Posted February 10, 2013 Report Posted February 10, 2013 mam ponad 20h i od czterech lat użytkuje NH TD60D i jak do tej pory nie miałem żadnych poważnych problemów,pozdrawiam Quote
CZAREKKK319 Posted February 11, 2013 Author Report Posted February 11, 2013 a masz do niego tura i jak sobie z nim radzi? Quote
rysioweston Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 a pytanie do kogo było skierowane Quote
íktorn Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 dlatego napisalem ze tyle opini co uzytkownikow co do fenda skrytykowalem to tak ze za kolnierz nie wylewa sam mm fenda z lat 80 i nie nazekam ale muj sasiad juz nazeka na zuzycie ropy oczywiscie im wiecej nowinek tym traktory pala wiecej bo muj o 25 koni ma wiecej a mimo to spali 4litry mniej niz 3latek 100 kilku konnywspolnie robilismy probe w orce 4 obrotowka i fend 309 zjadl 15l przy 100kilku koniach a muj 11 przy 130 a zuzycie to rzecz wazna wyobrzmy sobie eksploatacje ciagnika 10000godz i roznice zuzycia 4lco daje nam 40000l ropy i ponad 200tys oszczednosci to duzoa cignik kupujemy na lata a nie na sezon wiec warto sprawdzic Quote
CZAREKKK319 Posted February 12, 2013 Author Report Posted February 12, 2013 íktorn a ty jaki model masz fenda ? Quote
muzyk Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Jednak co pisałem okazało się najczystszą prawdą że im maszyna prostsza tym doskonalsza ioszczędniejsza.Pozdrawiam. Quote
VoYtek8 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Oczywiście że to co napisałeś to jest najczystsza z czystych prawda, proste maszyny są nie do zniszczenia, jak ktoś nie wierzy i chce się kłócić to niech popatrzy na starsze Ursusy maszyny nie do zajechania. Pozdrawiam @VoYtek8 nie cytuj poprzedzającego posta--- Miki --- Quote
muzyk Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Wojtek Ty tak z przekonania czy kadzisz mi.Pozdrawiam. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Jako informatyk się z wami zgadzam! Informatycy mawiają: "Komputer jest niczym, program jest wszystkim!" W rolnictwie jest tak samo - traktor jest niczym, ziemia jest wszystkim. Oczywiście dla wykonania programu konieczny jest komputer, tak jak dla uprawy ziemi traktor. Komputer musi wykonać program w rozsądnym czasie i zapewnić akceptowalne warunki pracy, nie zużywając niepotrzebnie energii, a traktor musi uprawić ziemię w rozsądnym czasie i zapewnić akceptowalne warunki pracy, nie zużywając niepotrzebnie paliwa. Quote
waski136 Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 Witam!Ja jak najbardziej dołączam się do kolegów i bierz fenda jednak jeśli cię nie stać to w przystępnej cenie są masseye;) Polecam masseya 8460 bardzo dobry i wydajny;) polecam!!Pozdrawiam Quote
grześ1234 Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 no wszystko ok tylko kolego ten massey ma ponad 200km:D:D:D Quote
VoYtek8 Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 Wojtek Ty tak z przekonania czy kadzisz mi.Pozdrawiam. Po prostu mogłem napisać to samo co Ty bo na ten temat mam zdanie identyczne jak Ty' date=' więc po co pisać to samo w paru postach jak mogę Ci rację przyznać? Pozdrawiam Oczywiście że to co napisałeś to jest najczystsza z czystych prawda, proste maszyny są nie do zniszczenia, jak ktoś nie wierzy i chce się kłócić to niech popatrzy na starsze Ursusy maszyny nie do zajechania. Pozdrawiam @VoYtek8 nie cytuj poprzedzającego posta--- Miki --- Dzięki za uwagę na przyszłość będę o tym pamiętał. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 choc tego nie jestem pewien bo jak kupilem ten ciagnik to w papierach nie bylo jedni mowia ze ma 140 drudzy 135 a inni ze 145 Quote
Recommended Posts