Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mysle ze nie powino sie kupowac ciagnikow na łeb na szyje bo ma byc ładny drogi owinismy sie zastanowic czy wykozystamy jego nowinki technologiczne w naszyj pracy w niedalekiej przyszlosci.

bo te zakupy wygladaja czesto tak zeby sasiadowi gul skoczyl bo kupilem sobie lepszy niewazne ze nie kupie zadnych maszyn na porcie isobus czy tym podobne i zaloze maszyny konwencjonalne ale sam fakt ze posiada sie taki ciagnik. Ciagnik to maszyna ma byc do pracy i wg mnie najwazniejsze kryteria to

-mala awaryjnosc

-przystepna cena

-żuzycie paliwa

-koszt serwisow oraz szybkosc w jakiej mozne dokonac naprawy

-prostota daje to ze mozna samemu naprawic małe usterki

kupujemy ciagnik na lata wiec warto sie dobrze zastanowic

sam mnialem taki dylemat i nie jest to proste liczy sie tez kafort oczywiscie ale to nie wszystko

jest wiele przykladow ze proste ciagniki pala duzo mniej niz ich naszpikowani koledzy taki zetor np wypuszcza

ciagniki od 68 do 140 km na jednym silniku i te mocno doladowane zra paliwo jak smoki i dotega nawalaja taki Jd dobra maszyna a żlampie rope az niemilo Fend za kołniez tez nie wylewa to wydaja mi sie marki Ferguson i NH bardziej oszczendne i ilu bedzie tu wypowiadajacych tyle opini

Właśnie "CZAREKKK319" utworzył ten wątek bo dowiedzieć się o te wszystkie wady i zalety ciągniku które może kupić. I Fenda nie krytykuj to porządne ciągniki i w porównaniu np. z Case palą mało. JD może i pali dużo ale jest super wytrzymały u kolegi jest taki stary z 90 lat to rzadziej się psuje niż nowy Pronar. Pozdrawiam :)

Posted
Modelu to sam sobie poszukaj bo jest ich mnóstwo, NH w porównaniu do ciągników pochodzenia amerykańskiego (JD, Case) palą mało, są super wytrzymałe w sumie to bez problemu mogą konkurować z amerykańskimi ciągnikami, części jest dużo orginalnych i tańszych zamienników o wątpliwej jakości. Pozdrawiam :)
Posted

dlatego napisalem ze tyle opini co uzytkownikow co do fenda skrytykowalem to tak ze za kolnierz nie wylewa sam mm fenda z lat 80 i nie nazekam ale muj sasiad juz nazeka na zuzycie ropy oczywiscie im wiecej nowinek tym traktory pala wiecej bo muj o 25 koni ma wiecej a mimo to spali 4litry mniej niz 3latek 100 kilku konny

wspolnie robilismy probe w orce 4 obrotowka i fend 309 zjadl 15l przy 100kilku koniach a muj 11 przy 130 a zuzycie to rzecz wazna wyobrzmy sobie eksploatacje ciagnika 10000godz i roznice zuzycia 4l

co daje nam 40000l ropy i ponad 200tys oszczednosci to duzo

a cignik kupujemy na lata a nie na sezon wiec warto sprawdzic

Posted

Oczywiście że to co napisałeś to jest najczystsza z czystych prawda, proste maszyny są nie do zniszczenia, jak ktoś nie wierzy i chce się kłócić to niech popatrzy na starsze Ursusy maszyny nie do zajechania. Pozdrawiam :)

@VoYtek8 nie cytuj poprzedzającego posta

--- Miki ---

Posted
Jako informatyk się z wami zgadzam! Informatycy mawiają: "Komputer jest niczym, program jest wszystkim!" W rolnictwie jest tak samo - traktor jest niczym, ziemia jest wszystkim. Oczywiście dla wykonania programu konieczny jest komputer, tak jak dla uprawy ziemi traktor. Komputer musi wykonać program w rozsądnym czasie i zapewnić akceptowalne warunki pracy, nie zużywając niepotrzebnie energii, a traktor musi uprawić ziemię w rozsądnym czasie i zapewnić akceptowalne warunki pracy, nie zużywając niepotrzebnie paliwa.
Posted

Witam!

Ja jak najbardziej dołączam się do kolegów i bierz fenda jednak jeśli cię nie stać to w przystępnej cenie są masseye;) Polecam masseya 8460 bardzo dobry i wydajny;) polecam!!

Pozdrawiam

Posted

Wojtek Ty tak z przekonania czy kadzisz mi.Pozdrawiam.

Po prostu mogłem napisać to samo co Ty bo na ten temat mam zdanie identyczne jak Ty' date=' więc po co pisać to samo w paru postach jak mogę Ci rację przyznać? Pozdrawiam :)

Oczywiście że to co napisałeś to jest najczystsza z czystych prawda, proste maszyny są nie do zniszczenia, jak ktoś nie wierzy i chce się kłócić to niech popatrzy na starsze Ursusy maszyny nie do zajechania. Pozdrawiam :)

@VoYtek8 nie cytuj poprzedzającego posta

--- Miki ---

Dzięki za uwagę na przyszłość będę o tym pamiętał. Pozdrawiam :)

• 2 weeks later...