Jump to content

Recommended Posts

Posted
Zgodze się tylko w cześci, gdyż odpowiednio wysoko zainstalowana taśma tez jest dobrze widoczna, może mniej na dziki działa , ale wtedy tez można zastosowac sprezyny naciagowe do przewodu w razie czego
Posted
Niewiele osób wie, jakie główne zadanie ma pastuch elektryczny. Dotknięcie zwierzęcia z linią ogrodzenia jest ostatecznością i wtedy zwierzę ma dostać impuls korekcyjny. Dobrze zbudowane i zaprojektowane ogrodzenia zasilane z mocnego elektryzatora, jest przez zwierzęta wyczuwane - wyczuwają pole elektro-magnetyczne i najczęściej nie dochodzą do przewodu. Inaczej z z wygłodniałym czy spłoszonych dzikiem.
Posted

Ludziska co wy pie .....cie dziki to jest plaga i nie pomoże żaden pastuch ani odstraszacz ja kombinowałem

na różne sposoby nie pomaga niestety w naszym kraju jest tak eko.....pojeby mają więcej do powiedzenia

niż rolnicy o bobrach nie wspominam ponieważ będzie że powielam wątek !!

Posted
Pablos nie wiem jak było w Twoim przypadku ale masa rolników chce się chronić przed dzikami najtańszym elektryzatorem z bykiem, co nie ma szans powodzenia już na starcie. Drugą rzeczą jest zły wybór przewodów i generalnie nieumiejętna budowa pastucha. Wiem co mówię.
Posted
Każdy chroni się jak chce. Ja na początku miałem drut, parę razy dzik mi go zerwał i potem wymieniłem całość na linkę stalowa i na narożnikach mam spreżynę naciagowa. Elektryzator ma 3J (akumulatorowy). Zgadazam sie z jacobem, że czasem nie warto patrrzec czy elektryzator kosztuje 200 zl tylko na to, że ogrodzenie ma sie sprawdzac i szczerze mówiac nic bardziej skutecznego nie odkryłem.
Posted
Zdecydowanie optuję za dobrym, mocnym pastuchem o mocy co najmniej 6 J- najlepiej sieciowym.Oferta na rynku jest bardzo bogata.Spokój jest bezcenny- nikt nie lubi być niepokojony przez sąsiadów telefonami o stadzie w szkodzie. Zainteresuj się pastuchem z opcją sygnalizacji przerwy w ogrodzeniu.
Posted
Tylko nie wszedzie jest mozliowść wpiecia elektryzatora pod siec, a łaczenie kablem izolacyjnym tez nie zawsze ma sens, bo jak jest duza odleglosc to koszt kabla przewyzszy koszt dobrego elektryzatora akumulatorowego
  • 2 months later...
Posted
Ja mam zasadniczo dwa rodzaje ogrodzeń. Tam, gdzie bydło łazi także zimą mam dołem kolczasty, górą żerdź od strony zewnętrznej plus pastuch od strony pastwiska. To konieczne, gdyż w zimie (śnieg, lód) pastuch słąbo działa. Natomiast całe pastwiska są grodzone pastuchem - jeden drut ocynk 2mm na wys. 70 - 80 cm. Tylko wzdłuż drogi drugi dołem, zeby cielaki nie wyłaziły. Mocny elektryzator sieciowy. I z grubsza wystarcza, jeśli oczywiście mają co jeść na pastwisku. Bo jak nie, to nic ich nie utrzyma...
  • 2 weeks later...
Posted

Jak dla mnie to na wysokości kolan drut i na górze taśma na wysokości pasa. co do impulsu to najlepiej na 220 no chyba że niema gniazdka i koniecznie zamontuj tabliczki bo jakiś człowiek będzie se szedł, porazi go prąd i morze cię sądzić, chyba że masz to gdzieś w środku to nic ci nie morze zrobić .A nawet ty możesz go sądzić.

Pozdrawiam

Posted

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie reguluje między innymi kwestie ogrodzeń. § 41 jest szczególnie istotny dla kwestii tu omawianych.

§ 41. 1. Ogrodzenie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i zwierząt.

2. Umieszczanie na ogrodzeniach, na wysokości mniejszej niż 1,8 m, ostro zakończonych elementów, drutu kolczastego, tłuczonego szkła oraz innych podobnych wyrobów i materiałów jest zabronione.

3. Przepisy ust. 1 i 2 nie dotycz? ogrodzeń wewnętrznych w zakładach karnych i aresztach śledczych.

Mówiąc krótko każde ogrodzenie nie może stanowić niebezpieczeństwa dla ludzi i zwierząt, i zewnętrzne i wewnętrzne. Drut kolczasty może być umieszczony na ogrodzeniu na wysokości nie mniejszej niż 1,8 m. Pozdrawiam!

Posted
Przyznam, że mnie to zaintrygowało, bo nie jeden raz widziałem jak ludzie mają pogrodzone pastwiska dla bydła i taki kolczasty drut jest rozciągnięty na wysokości nie większej niż 70 cm. Czyli jeśli ktoś życzliwy się znajdzie może komuś narobić problemów.
  • 1 month later...
Posted

Pablos nie wiem jak było w Twoim przypadku ale masa rolników chce się chronić przed dzikami najtańszym elektryzatorem z bykiem' date=' co nie ma szans powodzenia już na starcie. Drugą rzeczą jest zły wybór przewodów i generalnie nieumiejętna budowa pastucha. Wiem co mówię.

[/quote']

Kolego pozwolę się nie zgodzić z tym co piszesz i moje doświadczenie w budowaniu ogrodzeń elektrycznych jest wieloletnie 20 lat .Powiem Tobie ,że u mnie jest las na wyciągnięcie ręki ''Bory Tucholskie" i zwierzyny typu dziki ,sarny,jelenie jest u mnie od groma i ciut .Co z tego ,że mam nowy elektryzator super niby taki ,jak dziki mi trzy rzędy ogrodzenia solidnego przenosiły w nocy w pole kukurydzy i tak co noc .Już nerwów nie miałem na tą syzyfową pracę i straty w kukurydzy na ziarno .Dodatkowo przed ogrodzeniem nastawiałem lampek solarnych ,to dziki też się tego nie boją Dzisiaj właśnie poszukałem na necie siatkę leśną i będę grodził pole .Koszta są spore ,bo muszę założyć 700 metrów na start siatki ,ale słupki dostanę za free od leśnego dębowe .Pozdrawiam :D