Jump to content

Recommended Posts

Posted
Przed chwilą obejrzałem film red. Gargas dokument naprawdę wstrząsający.wynika z niego żePolacy nie mieli tm nic do powiedzenia a prokuratorzy wojskowi kłamali razem z p.Kopacz iprok.Seremetem.Myśle że naród nie odpuści tego i wyjaśni sprawę do końca.Pozdrawiam z smutkem.
Posted
A ja myślę że nie ma potrzeby tego wyjaśniać to i tak nic nie da ludziom którzy stracili życie w tym wypadku. Jeśli nawet ktoś komuś coś udowodni to zapewne obejdzie się bez ponoszenia odpowiedzialności. Naród sam niczego nie wyjaśni do tego potrzebny jest rząd, a niestety p. Sikorski nie potrafi wraku sprowadzić, a nasz prezydent jest zajęty goleniem wąsów więc na niego nie ma co liczyć... Po mojemu ten wypadek jest nie do wyjaśnienia w najbliższym czasie, za dużo niewiadomych i za duży krąg ew. winnych...
Posted

A ja myślę, że każdą katastrofę należy wyjaśnić w szczegółach i wyciągnąć wnioski aby zapobiec następnej. Na pewno da coś to ludziom którzy w tej następnej katastrofie mogą zginąć lecz nie muszą.

Kilka miesięcy po katastrofie w Lasku kabackim w 1987 roku byłem w na miejscu tej tragedii. Kilka ha lasu na odcinku ok 400 m zostało dosłownie wycięte przez samolot i żadna końcówka skrzydła się nie urwała, choć takich drzew jak ta pancerna brzoza było powalonych przez samolot na pewno więcej jak tysiąc. Do dzisiaj widać wycięty las z samolotu podchodzącego do lądowania. 14 lat temu amerykański pilot we Włoszech przeciął skrzydłem samolotu linę nośną kolejki linowej, a wydaje mi się że taką linę jest znacznie trudniej przeciąć niż brzozę, nawet pancerną. Wszystkie części wraku z Lasu Kabackiego i całej trasy od Bydgoszczy do Warszawy zostały zebrane i samolot po katastrofie został złożony. Identyczna katastrofa wydarzyła się w 1980 roku na Okęciu z winy tego samego wadliwego łożyska silnika mającego 13 zamiast 26 wałeczków. Gdyby wtedy rzeczowo ówczesna Rosja potraktowała ustalenia strony polskiej to te wadliwe łożyska zostałyby wymienione na prawidłowe i 183 osoby na pokładzie samolotu który rozbił się w Lesie Kabacki by nie zginęły lecz szczęśliwie dotarły do USA. Właśnie dlatego należy wyjaśnić wszystkie okoliczności Katastrofy Smoleńskiej.

Posted
powiem szczerze panowie że czuję się zawiedziony i rozczarowany...miałem nadzieję że chociaż tutaj czyli na tym oto FORUM ROLNICZYM nie będę się stykał z tym tematem a raczej z rolnictwem a tu masz ci babo...
Posted
SZ. Panowie nikt wam nie każe czytać ani pisać na ten temat jeśli Was nie interesuję a mnie interesuję ten temat dlatego piszę i jak sądze wielu innych.Napisałem w odpowidnim dzialę.Morzecie mieć takie zdanie jakie OBAJ macie ale nie morzecie narzucać swego zdania innym iż jest to wbrew zasadom demokracji i wbrew zasadom tego forum.Dodam tylko że na krowim ogonie świat się nie kończy.
Posted
czytam wszystko co jest zamieszczane to i automatycznie ten temat otworzyłem, zgadza się żyjemy w wolnym i demokratycznym kraju i wypowiadamy swoje zdanie więc napisałem co myślę, na ogonie może się świat nie kończy, ale po niefortunnym wylądowaniu Tupolewa też się nie skończył i żyjemy dalej. wszystko co miałem w tym temacie napisałem, a jeśli kogoś uraziłem lub jego poglądy polityczne to przepraszam nie chciałem. nie sądzę żebym komuś coś narzucał, ale ile można o tym słuchać.
Posted
Widzisz Kuba Ty wierzysz wto co mówi raport Millera i masz do tego prawo.Ja natomiast nie wierzę prawie wnic co napisali bo jak pisać raport z sensem jak rosjanie do niczego nie dali dostępu [nawet do zwłok] a napisałem ten temat bo ta banda T..... myśli że naród Polski to stado baranów który nie umie myśleć logicznie i wysnówać właściwych wniosków.
Posted
miałem się już nie udzielać w tym temacie ale jeszcze odpowiem, wierzę w Boga, a nie w jakieś raporty ani filmy w telewizji (sam też oglądałem). szczerze nie mam zdania na ten temat nie przekonuje mnie ani raport, ani film. po prostu gdzie się człowiek nie obróci słyszy "smoleńsk", i nawet teraz rozpisuje się w temacie który mnie nie interesuje. tyle miałem do tematu. dziękuję.
Posted

Według moich sprawdzonych informacji sąd w Warszawie uchylił postanowienie prokuratury umarzające postępowanie karne w sprawie zaniedbań funkcjonariuszy BOR w zakresie zabezpieczenia wizyty prezydenta RP w Smoleńsku 10 kwietnia 2010 r. Sąd nakazał między innymi wyjaśnienie kwestii związanych z odpowiedzialnością za nadzór nad BOR ówczesnego ministra spraw wewnętrznych i administracji Jerzego Millera.

P.s.

Jak myślisz muzyk, kto może lepiej przeprowadzić śledztwo w sprawie kradzieży kur z kurnika niż znany i ceniony znawca tematu lis?

Posted

SZ. Panowie nikt wam nie każe czytać ani pisać na ten temat jeśli Was nie interesuję a mnie interesuję ten temat dlatego piszę i jak sądze wielu innych.Napisałem w odpowidnim dzialę.Morzecie mieć takie zdanie jakie OBAJ macie ale nie morzecie narzucać swego zdania innym iż jest to wbrew zasadom demokracji i wbrew zasadom tego forum.Dodam tylko że na krowim ogonie świat się nie kończy.

Myślę że źle odebrałeś moją wypowiedź, nie chcę nikogo krytykować, a tym bardziej narzucać swoje zdanie(uważam że każdy powinien mieć swoje zdanie na każdy temat). Gdyby ta sprawa została by choć w pewnym stopniu wyjaśniona to na pewno nie potraktowałbym tego obojętnie, ale prawda jest taka że naszemu rządowi nie spieszy się z wyjaśnieniami, w dodatku w sprawę zamieszana jest Rosja więc ew. współpraca będzie i jest bardzo trudna(Ile to już lat Rosjanie utrudniają wyjaśnienie zbrodni Katyńskiej, ale to nie ta skala co katastrofa Smoleńska) w wszelkie raporty Polskich komisji śledczych nie wierzyłem i nie wierzę wg. mnie te komisję są tworzone żeby tylko zrobić trochę hałasu i by "biedni" posłowie dorobili sobie do "głodowych" pensji. W Smoleńsku zgineło wielu wykształconych ważnych dla Polski ludzi, ale niestety wyjaśnienie tej sprawy jest niemalże niemożliwe więc po co dążyć temat.

Ps. Podobno ma być kręcony film o tej katastrofie, ciekawi mnie jak to będzie przedstawione :)

Posted
Nie tylko posłowie są członkami tej komisji i nikt z nas nie bierze z tego powodu ani grosza. Dziś, 5 lutego br. (wtorek) na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, przy ul. Wóycickiego 1/3 w budynku Auditorium Maximum (Aula im. Roberta Schumana) na terenie kampusu im. Ks. prof. Ryszarda Rumianka o godz. 10:00 odbędzie się Konferencji Naukowej ?Debata Smoleńska? zorganizowana przez Stowarzyszenie Doktorantów dla Rzeczypospolitej, w której wezmą udział eksperci Zespołu Parlamentarnego Ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy TU-154 M z 10 kwietnia 2010 r. oraz członkowie Komisji Jerzego Millera.
  • 2 weeks later...
Posted
Otóż to, cała polityka, wszystkie sojusze, porozumienia, traktaty są do złamania. W kwestii katastrofy, spróbujmy sobie wyobrazić takie wydarzenie rosyjskiego samolotu na terenie Polski?
Posted
I z tym się nie zgadzam-, muzyk masz bardzo słabą opinie o naszym państwie i naszej wartości, skoro piszesz że co by chcieli to by robili , nie te czasy , a rozdmuchiwanie smoleńska to tylko zagrywka polityczna, pozdrawiam.
Posted
Rysiek napisz jeszcze że wrak samolotu tak długo leży w Rosji bo POLSKA nie ma możliwości transportu a katastrofa smoleńska była wirtualna.Pozdrawiam.
Posted
Popieram Bogumiła i Muzyka. Żeby przeciwstawić się Rosji to trzeba być potęgą taką jak Estonia. Zabrali obywatelstwo wszystkim rosyjskiego pochodzenia i Rosja może im nagwizdać bo Estonia jest potęgą. My nic nie możemy zrobić gdy Litwini zakazują polskiej i rosyjskiej, o czym w Polsce nawet się nie piśnie, pisowni nazwisk bo to Litwa jest potęgą nie Polska. Niestety, nie mieszkamy w potężnej Polsce, nawet tak potężnej jak maleńka Estonia czy maleńka Litwa.
Posted
Z racji mojej pracy poza rolnictwem musiałem się zapoznać z całym raportem komisji Millera. Problem polega na tym, że zapis rejestratorów kończy się kilkunastoma lub kilkudziesięcioma błędami krytycznymi (jest rozbieżność wśród ekspertów które są krytyczne, a które nie, ale to inna sprawa) gdy skrzydła samolotu były nie niżej niż 15 m od ziemi i ok. 100 m przed słynną brzozą. Zatem coś się wydarzyło na pokładzie zanim skrzydło samolotu obcięło brzozę. Żadne podwyższanie brzozy lub jej przesadzanie bliżej miejsca w którym rejestratory zakończyły zapis nie przybliża nas do wyjaśnienia przyczyn. Rejestrator dźwięku nie zapisał odgłosów odgłosów z przewracającego się w powietrzu samolotu, co oznacza, że ludzie na pokładzie byli nieprzytomni lub nie żyli, albo rejestrator już nie działał. To wszystko musi być wyjaśnione aby drugi raz ta sama przyczyna nie doprowadziła do katastrofy. Katastrofa Smoleńska jest i musi być sprawą polityczną bo dotyczy polityki bezpieczeństwa w ruchu lotniczym.
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...