Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich. Wczoraj musieliśmy zabić cielaka rocznego który miał około 180 kg. Powodem zabicia go buł ogromny brzuch, rósł z dnia na dzień, na początku wujek myślał że był wzdęty i przejdzie mu, ale po 3 dnia cały czas brzuch rósł, weterynarz stwierdził że trzeba go jak najszybciej zabić żeby było jeszcze jakieś mięso. Rzeźnik przyjechał, zabił go no i gdy rozciął go na pół okazało się że miał w flakach ogromny pęcherz wielkości piłki do ręcznej, przedziurawił go i wypłynęła jakaś ropa, gnojówka coś w tym stylu, no i pytanie moje jest takie co mogło być przyczyną tego pęcherza ? , no i czy mięso jest wg zdrowe ?
Posted
Mówiłem wujkowi że trzeba to zbadać. Rzeźnik powiedział że to mięso jest niby dobre, ale ja na szczęście tego nie będę jadł ; ). Jest taka możliwość że cielak odziedziczył to po krowie ? bo ta krowa miała już 11 lat więc do młodych nie należała .
  • 1 month later...
Posted

mi dziś padł cielak, również roczny z podobnej przyczyny. Od małego cierpiał na wzdęcia, nie wiadomo od czego, wet gadał, że taka jego uroda. Ale od kilku dni brzuch cielaka ciągle rósł, przekłuwaliśmy go i powietrze schodziło ale zaraz ponownie puchnął.. A dziś z rana dostał biegunki, nic nie jadł, nie pił, w ogóle od jakiegoś czasu był posmutniały.A weterynarz przez telefon kazał podać cielakowi 3 paczki amoniaku z wodą. Wydaje mi się, że to było przyczyną wykończenia się zwierzęcia. Po tym padł na ziemię i stękał, walił kopytami, w ciągu godziny zdechł. Też jestem bardzo ciekaw co mogło mu dolegać, skąd te częste rzekome wzdęcia, co mogło być przyczyną, czy może jakiś guz czy co.. cholera wie.

przez tego weterynarza tylko mi się cielę wykończyło, gdybym zastosował swój sposób, podał mu co innego to może by jeszcze żył, potem sprzedałbym go najwyżej do ubojni. a tak ani cielaka ani nic.