farmer213 Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 Witam!Jedna z moich krów od niedawna choruje. Od wczoraj nie wstaje, wogóle nie może, nie próbuje. Był wczoraj weterynarz, dał jej kroplówkę Bio Calcium (jakieś witaminy, glukoza). Próbowaliśmy wczoraj ją podnieść przy pomocy takiego chwytaka który łapie krowę za biodra, nic nie dało. Wczoraj mało jadła , dzisiaj je trochę więcej, jest troszeńkę żywsza ale dalej nie może się podnieść. Jest na to jakaś rada, czy po prostu trzeba czekać ??? Zależy mi na tej krowie jest ona dosyć wydajna . Proszę o szybką odpowiedź . Z góry dziękuję za odpowiedź. Quote
VoYtek8 Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 Jak weterynarz był i nic Ci nie powiedział to znaczy że trzeba czekać, raczej powinno się poprawić jak ona zaczeła jeść więcej.Ps. Stara ta krowa? Quote
Biznez404 Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 Moim zdaniem czekać i obserwować czy krowa ma dobry apetyt jak zacznie dobrze pobierać paszę to powinno być dobrze u mnie leżała taka sztuka ponad 10 dni. Quote
kubusjettaII Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 czy ta krowa jest po porodzie? czy wcześniej dobrze jadła? Quote
farmer213 Posted February 5, 2013 Author Report Posted February 5, 2013 Jest 3 tygodnie po porodzie , jadła dobrze. To jej pierwszy cielak. Quote
kubusjettaII Posted February 5, 2013 Report Posted February 5, 2013 niewiele piszesz ale to może być ketoza.spytaj swojego lekarza weterynarii a w między czasie poczytaj o tym Quote
Biznez404 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 No może i ketoza ale jak lekarz był to powinien zbadać z próbki mleka . Quote
farmer213 Posted February 6, 2013 Author Report Posted February 6, 2013 No może i ketoza ale jak lekarz był to powinien zbadać z próbki mleka . Wygląda na ketozę. Podobno można domowym sposobem podgotować mleko, jak się "zważy" to ketoza. Wczoraj dałem jej zastrzyk przeciwobrzękowy i pomogło ale od godziny 9 znowu jest słabsza, daje jej siemię lniane. Czy terzeba zastosować jakąś dietę. Podobno melasa i drożdże są pomocne, jak to jej podać ? Quote
kubusjettaII Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 drożdże rozpuść w letniej wodzie i wlej do pyska jakąś butelką Quote
Biznez404 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Dokładnie jak kolega wyżej pisze, ja rozpuszczałem prorumen to jest taki preparat z drożdżami i mikro makro elementami, bo najbardziej chodzi o to, żeby nie wyjałowić żołądka, a drożdże mają wpływ na utrzymanie flory bakteryjnej, podawałem siano, bo zbytnio nic innego nie chciała jeść. Quote
przemek2092 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Poczekaj jeszcze trochę ale jeśli nic nie je ani w ciągu kilku dni nie wstanie to czym prędzej sie jej pozbądź zazwyczaj krowy po takich przejściach nie wracają już do tak dobrej kondycji w jakiej były przed chorobą Quote
karinia276 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 spotkaliście się może z kulejącą krową która da strasznie duże kolano i nie może chodzić? Quote
pablos Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 prawdopodobnie doznała jakiegoś urazu i ma uszkodzony staw trzeba natychmiast podać jej antybiotyk 50 procent że jej przejdzie jeżeli jest to słaba sztuka radzę się jej pozbyć ponieważ po podaniu antybiotyku krowy nie można sprzedać (okres karencji) jeżeli nie będzie wstawaćtrzeba wezwać weterynarza aby ją uśpił ubojnie nie biorą leżących ! Quote
Rolnik z Pomorza Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 Ta krowa ma zapalenie stawów w kolanie. Musisz sprawdzić czy to kolano jest twarde jak kamień, czy takie bardziej galaretowate. W pierwszym przypadku będzie to spuchnięcie kolana, a w drugim przypadku będzie oznaczało że w kolanie zbiera się jakaś woda. Może to być spowodowane odciśnięciem np. od ziemi lub ma jakieś zwyrodnienie stawów. A krowa kuleje bo takie kolano bardzo boli, tak jak u człowieka. Tak czy inaczej weź jak najszybciej weterynarza do tej krowy. Przyjedzie poda krowie jakieś środki przeciwbólowe, przeciwzapalne, może nawet i jakiś antybiotyk, może odciągnie wodę z kolana, zależy co jest. Sprawdzi też czy to nie jest wina kości czy jakiś chrząstek stawowych. A jak stara jest ta krowa, w jakiej jest kondycji (ok. ile waży) i kiedy zaplanowany jest termin porodu cielaka, jeżeli takowy jest? Quote
Posejdon Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 co zrobić z przypadkiem w którym po wycieleniu 1 tydzień i przestała jeść nie wiem co mam robić. Quote
Rolnik z Pomorza Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 A czy ma biegunkę, czy jest wzdęta, czym karmisz i czy jest taka możliwość, że coś by zjadła czego nie powinna, czyli jakiś gwóźdź, kawałek drutu, sznurek, itp.? Może, nie jestem pewien, ale może coś się dzieje w środku w niej po tym ocieleniu, ale z drugiej strony, to by było już szybciej po 2-3 dniach, ale nie wiadomo. A to jest pierwiastka czy starsza krowa? Quote
farmer26 Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 miałem przypadek gdy krowa leżała przez 5tyg po ciezkim porodzie, nie potrafila wstac.. jeden weterynarz mowil tak drubi tak... po tyg dostała zapalenia stawów w pecinach musialem jej podawac zastrzyki, masci ... nie wiem co mowil twoj lekarz weter... moze ona po porodzie zaczela intensywnie produkowac mleko i sie silnie odwapniła???? to nie musi być ketoza, nie każda krowa przechodzi podobnie schorzenie... moja po takim czasie doszła do siebie:) witaminy wlewaj do pyska dwa razy dziennie , zobacz czy bedzie lizawke lizac??? ja podawałem prażony jęczmień bo to szybka energia a siemie raczej jest na problemy z żołądkiem... jak nie bedzie jadła i piła to jest zle... moze zmien lekarza niech inny ja obejrzy to bedziesz mial porownanie, wielu daje najtansze preparaty wapniowe i nie bardzo sie staraja....to była ponoć przyczyna uszkodzenia nerwu przy porodzie i potrzebowala czasu do odbudowy tego nerwu, nie wiem co dokladnie może byc Twojej krowie ketoza tez jest prawdopodobna... Quote
Posejdon Posted March 23, 2014 Report Posted March 23, 2014 Cześć To młoda krowa po 3 wycieleniu wcześniej nie miałem z nią problemów. Quote
antek82 Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 Jeśli będzie występować biegunka polecam podac jeden ze specyfikow z oferty fermo Sam wiele razy podawalem zwierzetom i zawsze dziala Quote
Recommended Posts