mmaattii Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Interesuje mnie kiedy bedzie wiadomo jakie kryteria bedą obowiazywały rolników aby otrzymać dopłatę np na zakup sprzętu rolniczego, i jakie będą kryteria do "młodego rolnika"( czyli jakie warunki rolnik musi spełniać) Czy już coś wiadomo? A jak nie to kiedy będzie to ogłoszone? Quote
DuzyGrzegorz Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 Nic nie wiadomo na 2014-2020. Co do tego roku to trzymają w takiej tajemnicy, że nawet ja się nie mogę dowiedzieć.http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2206o.pdf Quote
VoYtek8 Posted February 6, 2013 Report Posted February 6, 2013 No jak "DuzyGrzegorz" nie może dojść do informacji to raczej jest to niemożliwe. Pozdrawiam Quote
mmaattii Posted February 7, 2013 Author Report Posted February 7, 2013 A w przypadku dopłat 2007-2013 kiedy zostały one ogłoszone? Bo moim skromnym zdaniem powinny być ogłoszone w roku poprzedzającym rozpoczęcie dopłat. Czyli wychodziło by na to że dopłaty na rok 2014-2020 powinny byc ogłoszone w tym roku, myslę że pewnie jesień/zima. Nie wiem czy dobrze dedukuję, jak się mylę to mnie poprawcie. Quote
KJ. Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Gdzieś czytałem, że zostaną przedłużone stare programy o rok a nowe z rocznym opóźnieniem wejdą z powodów długiego sporu o budżet. Ale nie jestem pewien gdzie to czytałem i czy to prawda Quote
DuzyGrzegorz Posted February 7, 2013 Report Posted February 7, 2013 Jeżeli spór o budżet się przedłuży będzie tzw. prowizorium budżetowe i wtedy na gruntowną zmianę niema możliwości. Nie będzie to kontynuacja lecz nowe na rok wzorowane na dotychczasowych. Dotychczasowe definitywnie skończą się 31 grudnia wraz z budżetem i pozostaną rozliczenia które mogą potrwać do 2 lat. Prawo UE nie przewiduje możliwości przedłużenia programów, jedynie może zostać przedłużony okres realizacji, co oznacza, że tych programów nie mogą zasilić nowe kwoty budżetowe. Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2013 Report Posted February 8, 2013 według wiadomości dopływających z Brukseli może będziemy mieli trochę większe dopłaty, ale nie ma się co za wcześnie cieszyć zobaczymy co przywiozą. Quote
Recommended Posts