Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Panowie i Panie ;-)

Zmieniam oleje w ciagniku MF 3670 (1996r. made in Italy)

Mam dylemat ! ;-( (a w nim pare pytań)

W instrukcji obslugi jest napisane ze pojemnosc ukladu hydrauliczno-przekladniowego to 75 litrów.

Z ciagnika udało mi sie jak dotychczas wylać 25 litrów (z filtrem)

Znalazłem śrubę którą na pewno spuszacza się olej z "wału" przedniego napędu. Jest to śruba przykręcona na samym początku "wału" przedniej osi mniej więcej na środku ciągnika i w najniższym punkcie.

*Pytanie 1 :

Czy oprucz jednej śruby którą ze skrzyni spuszczam olej hydrauliczno-przekładniowy muszę dodatkowo odkręcić i spuścic olej z "wału" przedniego napędu???

Czy są jeszcze jakieś dodatkowe śruby do spuszczenia całej zawartości oleju tego oleju czy może jest to tylko ta jedna śruba w najniższym punkcie skrzyni biegów ??

*Pytanie 2:

czy olejem UTTO można zalać zwolnice czy też raczej wybrać coś Hipolowskiego i mniej wiecej ile tego oleju ma tam być jak to sprawdzic zeby było OK

*Pytanie 3 :

Czy w przedniej osi (4x4) są tak samo zwolnnice jak i w tylnej a jesli tak to czy proces wymiany oleju odbywa się tak samo jak i w tylnych ??? (proszę o odpowiedz kompletna jakie oleje i jakiego gatunku maja być w zwolnicach)

*Pytanie 4:

Mam 100 litrow nowego oleju Hydrauliczno-Przekladniowego UTTO

Czy na tym oleju pracują pompy hydrauliczne , przedni napęd , tylny most (satelity)

Proszę o pomoc od A do Z jakie i gdzie oleje wymieniać

P.S.

Nie jestem mechanikiem wiec pytam jak małe dziecko w tej dziedzinie ( w innej moge was poprowadzić za ręce) ;-)

Pozdrawiam Panow zycze zimnego piwka! ;-)

Posted
Aleś chłopie się napisał.Pkt.1.był za mały stan oleju w skrzyni przekładniowej[ to się zdaża].Korek wlewowy jest jednocześnie zmiarką.Olej się stosuję przeważnie taki jaki podaą w instrukcji[jeśli nie można go kupić wtedy stosuję się zamiennik].W wale nie ma oleju jest natomiast wprzednim moście.Wmostach i zwolnicach stosuję się ten sam olej co w skrzyni przekładniowej.Nie zapomnij o silniku i filtrze oleju,jeśli nie dostaniesz oleju zg. z instrukcjąto ja stosujęolej TURDUS.NIE ZAPOMNIJ DOKŁADNIE WYCZYŚCIĆ FILTRA POWIETRZA[olej do filtra pow. stosuję się jak do silnika.Będziesz miał jeszcze jakeś problemy to pisz.Pozdrawiam.
Posted

Czyli mam rozumiec ze olej do zwolnic idzie taki sam jak do skrzyni ???

W instrukcji jest napisane tak :

" Używać tylko oleju hipoidalnego 85W/140"

Olej ten tyczy się instrukcji wymiany oleju w zwolnicach.

Natomiast na samym początku instrukcji jest napisane :

"Układ Sterowniczy,Przekładniwy,Układ Hydrauliczny. Wszysykie te układy zasilane są z tego samego układu"

Mam rozumieć że wlewając olej do skrzyni oraz tylniego mostu tam gdzie satelity olej dalej popłynie do pomp hydraulicznych ??