blazejrut Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 witam, chce załozyc niewielka szklarnie (folie) z pomidorami , taka do domowych potrzeb, tylko chciałbym zastosowac jakis system do nawadnianiaCzy najlepiej sprawdziła by mi sie linia kroplujaca? Dodam ze niektóre sadzonki bedza znajdowac sie w donicachChciałbym zasilac ta linie bezposrednio z kranu, tylko czy pomimo ciśnienia w kranie od 2 do 4bar nadal woda będzie leciała powoli? Czy trzeba zredukować do 1,5bara? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 System nawadniania kropelkowego do pomidorów nadaje się idealnie, o ciśnienie w kranie się nie martw. Nie wiem jedynie jak to będzie z tymi pomidorami w donicach bo nigdy tak nie uprawiałem. Pozdrawiam Quote
Miki Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 W pełni popieram kolege wyżej.Ale nie rozumiem czemu chcesz uprawiać pomidory w donicach? Jeśli chcesz je nawozić w jakikolwiek sposób będą miały utrudnione/uniemożliwione (zależnie od rodzaju doniczek) pobieranie składników odżywczych i będą marniejsze niżeli te posiane/posadzone w ziemie. Pozdrawiam! Quote
przemek2092 Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 Z tymi donicami będziesz miał problem tak jak koledzy juz pisali wysadz je bezpośrednio w ziemię, tylko musisz ją przygotować, pomidor lubi jak podłoże jest odpowiednio przygotowane nie tylko sama ziemia ale i słoma czy obornik pozdrawiam Quote
jacob Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Z tym ciśnieniem mógłbyś bardzo łatwo sobie poradzić - widziałem takie proste reduktory co poniżej 15 zł kosztują, montuje się na gwint 3/4 cala na przykład i są specjalnie do taśm kroplujących. Także jak coś robić to żeby to porządnie działało, bo z tego co pamietam taśmy kroplujące muszą pracować pod określonym ciśnieniem Quote
blazejrut Posted February 12, 2013 Author Report Posted February 12, 2013 Kurcze własnie tez pózniej sie zastanowiłem ze sobie narobie problemu niepotrzebnie z tymi donicami, martwiłem sie tylko o to cisnienie ale skoro mowicie ze bedzie ok to niedługo mam nadzieje na swieze pomidorki z wlasnego ogrdka:) Quote
przemek2092 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Bez donic będziesz miec prostą sytuacje i nie będzie problemu z nawadnianiem no i będzie też to zrobione tanim kosztem Quote
blazejrut Posted February 13, 2013 Author Report Posted February 13, 2013 No o ten tani koszt chodzi i zeby to prosto zalozyc, bo z tymi donicami to mi kumpel polecil ale tez co do tego pomyslu nie bylem przekonany wiec napisalem i potwierdziliscie moje obawy Quote
garzew Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 Hodując w donicach będziesz musiał pomyśleć o dobrym systemie nawadniania oraz systemie dostarczania składników pokarmowych co będzie wiązało się z dodatkowymi kosztami na instalację systemu do odżywiania połączonego z nawadnianiem kropelkowym. Moim zdaniem całkowicie nieopłacalne w małych szklarniach i bardzo kłopotliwe bo będziesz stale musiał czuwać nad odpowiednimi proporcjami składników. Quote
blazejrut Posted February 14, 2013 Author Report Posted February 14, 2013 No wlasnie jak ja planuje jedna folie raptem i tez zalezy mi zeby to troche po kosztach byloTylko nie wiem czy kupic jakas gotowa linie czy pokombinowac samemuczy ktos budował juz niewielka wlasna linie kroplujaca i moze cos polecic lub podpowiedziec? Quote
VoYtek8 Posted February 14, 2013 Report Posted February 14, 2013 Zrób sam tą linię do podlewania, koszt niewielki, pogrzebiesz przy tym trochę czasu i będziesz miał gotową, ja nawet nie wiem czy coś takiego jest do kupienia w całości więc nie ma co szukać jak można samemu zrobić. Pozdrawiam Quote
blazejrut Posted February 15, 2013 Author Report Posted February 15, 2013 Z tym ciśnieniem mógłbyś bardzo łatwo sobie poradzić - widziałem takie proste reduktory co poniżej 15 zł kosztują' date=' montuje się na gwint 3/4 cala na przykład i są specjalnie do taśm kroplujących. Także jak coś robić to żeby to porządnie działało, bo z tego co pamietam taśmy kroplujące muszą pracować pod określonym ciśnieniem [/quote']Meczy mnie jeszcze sprawa tego cisnienia, bo wiekszos mowi ze nie bedzie problemow, a ty piszesz ze lepiej taki zakupic jesli to tak niski koszt to moze sprawdze i biore sie do robotyDzieki wszystkim! Quote
johhny Posted February 15, 2013 Report Posted February 15, 2013 Napisz o rezultatach, na pewno to pomoże innym Quote
VoYtek8 Posted February 15, 2013 Report Posted February 15, 2013 Może zrób foto tej linii jak już uda Ci się ją skończyć. Pozdrawiam Quote
pauuula87 Posted July 25, 2014 Report Posted July 25, 2014 Może lepszym rozwiązaniem jest zakup tunelu na allegro jest ich bardzo dużo, ja akurat kupiłam w takiej firmie Das company która miała akurat w promocji tunele. Quote
Recommended Posts