Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam, chce załozyc niewielka szklarnie (folie) z pomidorami , taka do domowych potrzeb, tylko chciałbym zastosowac jakis system do nawadniania

Czy najlepiej sprawdziła by mi sie linia kroplujaca? Dodam ze niektóre sadzonki bedza znajdowac sie w donicach

Chciałbym zasilac ta linie bezposrednio z kranu, tylko czy pomimo ciśnienia w kranie od 2 do 4bar nadal woda będzie leciała powoli? Czy trzeba zredukować do 1,5bara? Pozdrawiam

Posted
System nawadniania kropelkowego do pomidorów nadaje się idealnie, o ciśnienie w kranie się nie martw. Nie wiem jedynie jak to będzie z tymi pomidorami w donicach bo nigdy tak nie uprawiałem. Pozdrawiam :)
Posted

W pełni popieram kolege wyżej.

Ale nie rozumiem czemu chcesz uprawiać pomidory w donicach? Jeśli chcesz je nawozić w jakikolwiek sposób będą miały utrudnione/uniemożliwione (zależnie od rodzaju doniczek) pobieranie składników odżywczych i będą marniejsze niżeli te posiane/posadzone w ziemie. Pozdrawiam!

Posted
Z tymi donicami będziesz miał problem ;) tak jak koledzy juz pisali wysadz je bezpośrednio w ziemię, tylko musisz ją przygotować, pomidor lubi jak podłoże jest odpowiednio przygotowane ;) nie tylko sama ziemia ale i słoma czy obornik ;) pozdrawiam
Posted
Z tym ciśnieniem mógłbyś bardzo łatwo sobie poradzić - widziałem takie proste reduktory co poniżej 15 zł kosztują, montuje się na gwint 3/4 cala na przykład i są specjalnie do taśm kroplujących. Także jak coś robić to żeby to porządnie działało, bo z tego co pamietam taśmy kroplujące muszą pracować pod określonym ciśnieniem :)
Posted

Kurcze własnie tez pózniej sie zastanowiłem ze sobie narobie problemu niepotrzebnie z tymi donicami, martwiłem sie tylko o to cisnienie ale skoro mowicie ze bedzie ok to niedługo mam nadzieje na swieze pomidorki z wlasnego ogrdka:)

Posted
Hodując w donicach będziesz musiał pomyśleć o dobrym systemie nawadniania oraz systemie dostarczania składników pokarmowych co będzie wiązało się z dodatkowymi kosztami na instalację systemu do odżywiania połączonego z nawadnianiem kropelkowym. Moim zdaniem całkowicie nieopłacalne w małych szklarniach i bardzo kłopotliwe bo będziesz stale musiał czuwać nad odpowiednimi proporcjami składników.
Posted

No wlasnie jak ja planuje jedna folie raptem i tez zalezy mi zeby to troche po kosztach bylo

Tylko nie wiem czy kupic jakas gotowa linie czy pokombinowac samemu

czy ktos budował juz niewielka wlasna linie kroplujaca i moze cos polecic lub podpowiedziec?

Posted
Zrób sam tą linię do podlewania, koszt niewielki, pogrzebiesz przy tym trochę czasu i będziesz miał gotową, ja nawet nie wiem czy coś takiego jest do kupienia w całości więc nie ma co szukać jak można samemu zrobić. Pozdrawiam :)
Posted

Z tym ciśnieniem mógłbyś bardzo łatwo sobie poradzić - widziałem takie proste reduktory co poniżej 15 zł kosztują' date=' montuje się na gwint 3/4 cala na przykład i są specjalnie do taśm kroplujących. Także jak coś robić to żeby to porządnie działało, bo z tego co pamietam taśmy kroplujące muszą pracować pod określonym ciśnieniem :)

[/quote']

Meczy mnie jeszcze sprawa tego cisnienia, bo wiekszos mowi ze nie bedzie problemow, a ty piszesz ze lepiej taki zakupic

jesli to tak niski koszt to moze sprawdze i biore sie do roboty

Dzieki wszystkim!

• 1 year later...