derik1995 Posted February 11, 2013 Report Posted February 11, 2013 Witam wszystkich mam pytanie ot?ż we wrześniu tego roku ukończe 18 lat i w spadku dostane sześcio hektarowe gospodarstwo na którym hoduje się dwa byki które idą na mięso, gospodarstwo to znajduje się pod Kielcami i ziemia ma tam klase jedna z najgorszych są to tak zwane "piaski" i tutaj nasuwa się pytanie co opłaca się tam hodować i siać badź sadzić. Checi by powiększyć gospodarstwo mam lecz nie mam pieniędzy by to zrobić. Napisze jeszcze kilka informacji na m?j temat i temat gospodarstwa by uniknąć zbędnych komentarzy. Aktualnie mieszkam i ucze sie w Rzeszowie na gospodarstwo mam zamiar wprowadzić sie po ukończeniu szkoły średniej czyli za trzy lata na gospodarstwie znajduje się ursus c 330 i podstawowe sprzęty czyli pług, kultywator, siewnik, przyczepa i tyle. Z tym ubogim wyposarzeniem mój dziadziu gospodarzył przez ponad 35-40 lat. Wszelkie informacje jak powiększyć, zmodernizować i ogólnie co z tym zrobić mile widziane. Nie wien czy temat tu pasuje ale nie znalazłem działu do takiej tematyki. Quote
VoYtek8 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Jeszcze pytanie mam do jakiego technikum chodzisz? Jak do rolniczego to będziesz mógł bez problemu załapać się na młodego rolnika i kasa na początek będzie, jak się na gospodarkę zdecydujesz to weź jeszcze trochę dzierżaw, powiększ hodowlę byków i jakoś sobie poradzisz. Pozdrawiam Quote
rysiek1965 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 teraz zaczynać to jest trudne ,musisz to lubić bo bez tego ci nie wyjdzie ,to jest naprawdę duże wyzwanie ,jeśli jesteś zdecydowany to powodzenia .pozdrawiam Quote
derik1995 Posted February 12, 2013 Author Report Posted February 12, 2013 Ja robie technikum ekonomiczne. Checi mam wiele wsparcie rodziny tez tylko nie wiem jak zaczac . Hodowla bykow bedzie powiekszona narazie do 5 a potem sie zobaczy. Macie jeszcze jakies pomysly jak by tu sciagnac pieniadze z unii moze jamis kredyt dla rolnika. Wszystkie propozycje rozpatruje. Dziekuje za odpowiedzi. Quote
viali23 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 nie pchaj się w kredyty na początek Quote
muzyk Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Wolne żarty a kto da kredyt na 6 ha chyba po to żeby mu wyrwać te 6 ha.Pozdrawiam. Quote
VoYtek8 Posted February 12, 2013 Report Posted February 12, 2013 Ja robie technikum ekonomiczne. Checi mam wiele wsparcie rodziny tez tylko nie wiem jak zaczac . Hodowla bykow bedzie powiekszona narazie do 5 a potem sie zobaczy. Macie jeszcze jakies pomysly jak by tu sciagnac pieniadze z unii moze jamis kredyt dla rolnika. Wszystkie propozycje rozpatruje. Dziekuje za odpowiedzi. Nawet nie zaczełeś gospodarzyć, a już chcesz kredyt brać, najpierw pomyśl jak go spłacisz(choć wątpie że ktoś ci udzieli jakąś pożyczkę). Najlepiej próbuj rozwijać się za swoich pieniędzy bo wejść w długi jest łatwo, ale wyjść z nich to już trudniej. Pozdrawiam Quote
derik1995 Posted February 13, 2013 Author Report Posted February 13, 2013 A dopłaty z unii może wiecie o jakie dopłaty moge się starać. Co do kredytu to nie mówiłem że chce brać lecz że ropatrywałem taką opcję. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted February 13, 2013 Report Posted February 13, 2013 Policzmy te dopłaty. Zostało wynegocjowane 28,5 mld Euro na perspektywę finansową 2014-2020. Z tego dopłaty bezpośrednie o ile nie zostaną obniżone to będzie to kwota 21,3 mld Euro. ONW o ile nie zostanie obniżone 3,6 mld Euro, młody rolnik 1,4 mld Euro. To już jest 26,3 mld Euro, a jeszcze nic nie wspomniałem o różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej, programach rolno-środowiskowych, zalesieniach itd. Jeżeli nie zostaną obniżone dopłaty bezpośrednie to zapomnij. Quote
derik1995 Posted February 15, 2013 Author Report Posted February 15, 2013 A jak bym zaczął po technikum robić studia tak żeby się załapać na młodego rolnika a w między czasie wziąść w dzierżawe pola żeby dobić do tych 10 ha. Jeśli macie jakieś pomysły prosze je umieszczać akurat może coś wyjdzie z tego. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 15, 2013 Report Posted February 15, 2013 Jak jeszcze weźmiesz pole w dzierżawę to zrobi ci sie spory kawałek ziemi na którym bedziesz mógł uprawiać wszystko co chcesz i hodować też co zechcesz. Sam musisz sobie policzyć co Ci się opłaca i co chcesz hodować. Pozdrawiam Quote
jaskółka Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 ja mam 5-6klasa, owies żyto łubin zawsze urośnie, szczególnie żyto naprzemian z łubinem bo żyto zawsze sprzedaz np w młynie a kupisz inne zborze a łubinem zasilisz pole w azot przez co trochę zaoszczedzisz na nawozach i oborniku, owies jako jary jest straszie zalezny od pogody mino że mało wymagający ale jak sie uda to młyny tez kupują na płatki owsiane, o pszenicy i jęczmieniu możesz tylko pomażyć bo co krok to krzak, nawet myszy w stodole z głodu zdechną :-) troche ziemniaków żeby nie kupić tez warto wsadzić, no i skoro bydło to pastwisko.o łodym rolniku jak ktos wyzej radził to zapomnij, trzeba miec własnosciowego średnią wojewódzką (ponad 7ha) i uzupełnic do średniej krajowej (ponad 10ha) tu już może byc dzierżawaz dotacji mozesz złożyć na 1) jpo-jednolita płatność obszarowa, 2 upo-uzupełniająca płatność obszarowa, 3) onw-gospodarowanie na gruntach o niekorzystnych warunkach i terenie górskim (czyli 5-6kl) ,to już w tych trzech razem około 800zł od 1ha zaleznie co posiane i jak zakwalifikowane i jaka stawka na dany rok, tego nie da się przeidziec kilka lat do przodu.4) płatność do strączkowych-jeśli zasiejesz łubin na zebranie nasion a nie na przyoranie, za 2012 około 500zł za 1ha5) program rolnośrodowiskowy-szczegóły na stronie #www.arimr.gov bo za dużo do pisania na ten temat, 6) płatność zwierzęca-jak masz krowe lub owcew kredyty duże na moderniacje lepiej się nie pchaj bo z czegoś trzeba je spłacać, jeśli już to jakieś małe np. na nawozy jak braknie a dopłata jeszcze nie wpłynie żeby przetrwac Quote
doradca-kredytowy Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Wolne żarty a kto da kredyt na 6 ha chyba po to żeby mu wyrwać te 6 ha.Pozdrawiam. Oczywiście że Bank da kredyt na 6 ha, mogę pomóc w uzyskaniu takiego kredytu.536 370 089 Quote
Tofik Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 dobry z ciebie doradzca najpierw mu napisz ile by musial oddac bo z tego co sie orietuje to 1ha to 2700 wiec po przeliczeniu i odliczeniu kosztow na zycie moze dostac cos kolo 14-15 tys na jakies 18% i na raty miesieczne pozatym im mniejsza rata tym dluzszy okres splaty i bank gratisowo zarabia wiec jak za taki kredyt serdecznie bym podziekowal Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 ja na twoim miejscu nie zczynał bym gospodarzyc bo za małe dochody by się z tego godnie utrzymac chyba że podejmiesz pracę poza twoim gospodarstwem a w swoim będziesz pracował po godzinach i traktował to raczej jako twoje hobby Quote
kubusjettaII Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 z kredytami bym w gospodarzenie nie wchodził. jak masz robić tak nie rób wcale... ale każdy robi jak uważa. Quote
Recommended Posts