johhny Posted February 14, 2013 Report Posted February 14, 2013 Witam, zakładam ten temat na prośbę mojego znajomego, który ma zamiar coś rozkręcić z hodowlą ślimaków. Pytanie brzmi jak powinien wyglądać pastuch elektryczny dla ślimaków? Jak go się montuje? Quote
jacob Posted February 18, 2013 Report Posted February 18, 2013 Taki elektryzator podłącza się inaczej niż taki klasyczny pastuch. Najczęściej w pastuchach dla ślimaków używa się taśmy 40 mm i jak wiadomo takie taśmy mają wplecione druciki ze stali nierdzewnej na całej szerokości. Połowę tych drucików podłączamy pod PLUS a połowę pod MINUS do styków elektryzatora. I urządzenie w ten sposób zadziała kiedy ślimak dotknie choćby dwóch drucików podłączonych pod różne bieguny. Quote
kiwi Posted February 18, 2013 Report Posted February 18, 2013 A tak z czystej ciekawosci jak ta tasma powinna przebiegac? jak ja podłączyć pod teraria? Quote
jacob Posted February 19, 2013 Report Posted February 19, 2013 No generalnie musisz to w jakiś dobry sposób przymocować do ścianki, tak żeby druciki nie miały z nią styczności ;] Quote
DuzyGrzegorz Posted February 19, 2013 Report Posted February 19, 2013 Taki elektryzator podłącza się inaczej niż taki klasyczny pastuch. Najczęściej w pastuchach dla ślimaków używa się taśmy 40 mm i jak wiadomo takie taśmy mają wplecione druciki ze stali nierdzewnej na całej szerokości. Połowę tych drucików podłączamy pod PLUS a połowę pod MINUS do styków elektryzatora. I urządzenie w ten sposób zadziała kiedy ślimak dotknie choćby dwóch drucików podłączonych pod różne bieguny.Elektryzator daje kilka czy kilkanaście tysięcy volt. Nie sądzę aby do pastucha elektrycznego na ślimaki stosowało się elektryzator. Nie hoduję ślimaków, ale moje wątpliwości postanowiłem rozwiać. Sprawdziłem to na forach hodowców ślimaków. Do zasilania prądem pastucha elektrycznego nie stosują elektryzatora lecz zasilacz 5-12 V o stosunkowo dużym prądzie kilku amper. Quote
jacob Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 Taki elektryzator podłącza się inaczej niż taki klasyczny pastuch. Najczęściej w pastuchach dla ślimaków używa się taśmy 40 mm i jak wiadomo takie taśmy mają wplecione druciki ze stali nierdzewnej na całej szerokości. Połowę tych drucików podłączamy pod PLUS a połowę pod MINUS do styków elektryzatora. I urządzenie w ten sposób zadziała kiedy ślimak dotknie choćby dwóch drucików podłączonych pod różne bieguny.Elektryzator daje kilka czy kilkanaście tysięcy volt. Nie sądzę aby do pastucha elektrycznego na ślimaki stosowało się elektryzator. Nie hoduję ślimaków' date=' ale moje wątpliwości postanowiłem rozwiać. Sprawdziłem to na forach hodowców ślimaków. Do zasilania prądem pastucha elektrycznego nie stosują elektryzatora lecz zasilacz 5-12 V o stosunkowo dużym prądzie kilku amper.[/quote'] DużyGrzegorzu jak pewnie wiesz ile ludzi, tyle opinii i pomysłów Ja znam kilka osób, które stosuje elektryzatory przy hodowli ślimaków. Jest to oczywiście elektryzator o niewielkiej mocy 0,2 - 0,3 Jula, bo przecież ślimak dużo nie potrzebuje... Quote
kiwi Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 No generalnie musisz to w jakiś dobry sposób przymocować do ścianki' date=' tak żeby druciki nie miały z nią styczności ;']Czyli np. mozna przymocowac steropian do scianki by oddalic przewód nieznacznie zeby slimaki nie czmychnęły pod nim? Kurde jakos sobie nie moge tego wyobazic:/ Quote
Recommended Posts