Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Juz wczesniej prosiłem was o pomoc co zrobic na moim kawalku ziemi który dostalem od dziadka z ta rożnica ze wiedzialem tylko ze jest to ok 5 ha. Teraz wiem juz praktycznie wszystko. Posiadam pola o powierzchni 27,31,56,70,72,114,170 arow wszystko I klasa ziemi. chcialem zajac sie ziemniakami ale nieposiadam az takiej ilosci pieniedzy aby kupic w tym momecie kombajn a do tego nawozy opryski sadzeniaki itd. Z tego wzgledu ze jestem w tym temacie nowy bede zadowolony z kazdej sensownej propozycji. Jak juz wspominalem we wczesniejszym poscie posiadam ciagnik ursus 2812 komplet maszyn , przyczepe 3.5t woz konny przerobiony do traktora, i mniejsza przyczepke samorobke. Raczej niechce oddawac tej ziemi w dzierzawe, dziadek powiedzial ze to by bylo grzechem gdyz odkad pamieta co by tam nieposadzil lub zasial to pieknie roslo. Wiec zrwacam sie do Was bardziej doswiadczonych to mogłbym tam zrobic aby sie oplacalo. Dodam takze ze byla by to powiedzmy premia do wyplaty gdyz pracuje w przewozie osob wiec z czasem i dyspozycyjnoscia raczej niebedzie problemu.
Posted
Może moje pytanie odbiega od tematu ale gdzie jest taka świetna ziemia?? :o A jeśli chodz o to co na niej posiać/posadzić to wyrośnie na niej wszystko więc możesz kombinować ;) ale na początek polecał bym Ci pszenice. Na takiej klasie ziemi przy dobrych zabiegach i pomyślnym roku możesz wyciągnąć nawet do 7t/ha.
Posted
Dzieki za info. w sumie chyba najmniej roboty z pszenica. A ziemia jest w malopolsce ok 15 km od krakowa w strone brzeska. Tylko mam takie pytanie jaki jest koszt obsiania pszenica 1 ha wraz z nawozami? I niewiem czy niebęde mieć problemu z kombajnem w moich okolicach jest duzo zborza a kombajnow raptem 3 albo 4 w tym same stare bizony zo56 i 1 rekord. trzeba sie prosic zeby wjechal w pole juz z 2 dni wczesniej i zycza sobie ok 400zl za godzine koszenia wiec niewiem czy by i sie to tak oplacalo zwlaszcze jesli najwieszym minusem moich pol jest to ze sa stosunkowo male a porozrzucane w promieniu ok 6-7 km
Posted
Jakoś na 1ha obsiania pszenicą trzeba ponad 200kg ziarka, więc wszystko zależy za ile kupisz nasienie i czy będzie orginalne czy nie. Ja gdybym miał do dyspozycji 5ha ziemi 1 klasy to nie próbowałbym nawet obsiewać pszenicą bo szkoda by mi było, fakt że możesz z tego wyciągnąć ponad 7t z hektara, ale ta ziemia jest taka dobra że wyrośnie ci tam wszystko co tylko posadzisz. Co do dzierżaw to nawet o tym nie myśl to się wogle nie opłaca z takim polem. Mam taki pomysł żebyś teraz w tym roku to pole obsiał pszenicą, za zyski kupisz kombajn do ziemniaków i dopiero za rok zaczniesz ziemniaczany biznes. Pozdrawiam :)
Posted
Nie wiem jak Ty, ale ja myślę że w tym sezonie ziemniak będzie w cenie zupełnie na odwrót niż teraz. Popatrz w przeszłość ;) ziemniaki od paru lat miały dobrą cenę, roboty przy nich mniej niż przy innych warzywach, wszystko można wykonywać mechanicznie przy tej uprawie, koszt założenia nie taki wielki, więc ludzie z roku na rok sadzili coraz więcej aż limit został przekroczony w tym roku bo była spora nadwyżka tego towaru, bo każdy nasadził jak głupi ;) skutek tego był taki że nie byłó gdzie sprzedać ziemniaka za przyzwoite pieniądze. Wielu ludzi straciło dość sporo w tym roku na tej uprawie dlatego nie sądze aby za rok odważyli się zasadzić tyle co w tym roku, ale to są tylko moje "przepowiednie" i wszystko się może zdarzyć. Pozdrawiam :)
Posted
aktualna cena ziemniaka 9 - 10 zl za worek 15 kg nie jest aż taka tragiczna, nie przesadzajmy..... w porównaniu z poprzednim rokiem gdzie duzo ziemniaków ludzie po prostu zmarnowali lub skarmili zwierzetami....
Posted
Rynek ziemniaka ciężko przewidzieć, nie można na pewno powiedzieć że jeśli w tym roku było tanio to za rok będzie odwrotnie ;) niestety ta teoria nie sprawdza sie zawsze i dotyczy ona nie tylko rynku ziemniaków ;) pozdrawiam
Posted
Dzieki wielkie za wszystkie rady. Raczej w tym roku zdecyduje sie na zboża. Dopiero zaczynam z rolnictwem jezeli mozna to tak nazwac w moim przypadku ale mysle ze na 1 raz niewyjde chyba na tym do tylu. pozdrawiam.
Posted

moim skromnym zdaniem na poczatku kontynuuj to co działał dziadek, pogadaj z nim niech doradzi co zrobić na początku, przeciez to skarbnica wiedzy, juz mówi dobrze-żeby nie dawać w dzierżawę bo 1kl to grzech. a jaki będzie zadowolony że go o cokolwiek pytasz (wychwalanie na pół gminy pewne). ja też przejmowałam gospodarstwo po dziadkach ale 5-6kl i posiałam te zborza co zostały w stodole (nie musiałam kupić) no i maszyny podstawowe też były więc nie było sensu się przestawiać np na ziemniaki a przy tych cenach to ziemniaki najlepiej sadzić w ogródku na obiad. miałam niską obore więc najlepiej nadawała sie na trzodę więc kupiłam prosiaki bo nie było sensu pakować się w bydło czy mleko. świnki szybciej się sprzeda niz bydło w sensie krócej rosną, a na mleko to kwoty mleczne itp. , drób no to też odpowiednie przystosowanie budynków.

najlepiej doradzi dziadek, nie my, a ty sporo się przy nim nauczysz bo przy okazji pracy opowie ci o całych latach co uprawiał i jak rosło. nic tylko zeszyt i notować :-)

• 3 weeks later...
Posted
skoro masz takie kawałki tego pola to zrób tak że po trochu zasiej sobie warzywek np: pietruszka w cenie 3-4,50 zł kg, marchewka burak czerw, słonecznik możesz próbować. Wiadomo nakład większy ale jak się wstrzelisz w coś to zarobisz. Tak jak koledzy piszą że z pszemnnicą byłoby ci najprościej, ale możesz spróbować ziemię masz kapitał :)
Posted
Można próbować bo możliwości wiele ;) ale najlepiej żeby mieć trochę o czymś pojęcia ;) szkoda by było gdyby trafił sie jakis niewypał przez naszą niewiedze ;) dobrze jest wszystko przemyśleć i poradzić sie osoby która zna sie na danej uprawie ;)
Posted
Dzieki wielkie za propozycje ale jednak w tym roku zostane przy pszenicy. Chce sie tak ogulnie zapoznac z ziemia zobaczyc jak mi bedzie z tym wszystkim szlo i najwazniejsze ile mi zejdzie z tym czasu.
Posted
działaj na takiej klasie to możesz coś mieć, zrób jak piszesz poczekaj a z tego co zarobisz zainbwestuj w inne uprawy popatrz na giełdy, na pewno coś upatrzysz dla siebie i słuchaj dziadka ma sporo wiedzy