BABAROWSKIPRZEMEK@wp.pl Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 Mam gospodarstwo o pow. 20 ha I 20 ha dzierzawy w tym 25 ha urzytków zielonych.Obecnie mam kosiarke rotacyjną o szer. 1.85 cm. Jak wyjade na łąke rano to wracam wieczorem i tak niejestem zadowolony z ilości zkoszonej trawy. Potrzebuje wydajną maszyne jakąś urzywaną i mało awaryjną. Quote
Miki Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 Do ciągnika jakiej mocy? Ile możesz przeznaczyć na jej zakup? Interesuje Cię jakaś konkretna marka? Quote
BABAROWSKIPRZEMEK@wp.pl Posted February 17, 2013 Author Report Posted February 17, 2013 Mam ursusa C360 mtz 82 i tak około 8 tys. Quote
div15 Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 Może *http://otomoto.pl/kosiarka-ziegler-2006r-sprowadzona-wart-A237292.htmlnie za stara i 3 m Quote
Miki Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 Szczerze to bym się jej bał zapiąć do MTZ'a z obawy przed wywrotka. Quote
div15 Posted February 17, 2013 Report Posted February 17, 2013 Myślisz? hmm.. MTZ to masywny traktor, tak mi sie wydaje z tego co mam z nimi styczność (rzadko)w takim razie zostawię to posiadaczom MTZ, jestem ciekaw ich opini:) Quote
Miki Posted February 18, 2013 Report Posted February 18, 2013 Wiesz traktor waży ok. 3700kg, a podnośnik ma bardzo słaby jak na takie rozmiary bo podniesie zaledwie 2t. Może i wygląda na masywny ale taki nie jest. Pozatym jeśli zajżałeś do linka to ta kosiarka znacznie odstaje od ciągnika (większego i dużo masywniejszego jelonka) i przy MTZ'cie wyglądało i było by to bardzo niepewne. Pozdrawiam! Quote
domino5654321 Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 BOOS a morze nasz polski sprzęt ? Samasz też ma używane kosiarki Tzw. Po pokazowe są dużo tańsze napewno coś byś wybrał.Albo wejdź na Allegro tam są używane kosiarki dyskowe z Samaszu za 8 tyś kupisz naprawde bardzo zadbane i niestare maszyny i Plus taki że wybierając nasze polskie szybciej dostaniesz części jak i taniej niż zagraniczne maszyny. Popatrz nad kosiarką dyskową "Samasz KDT prosta maszyna waga nie duża ok 500 KG +/- szerokość 2.60 m w zupełności wystarczy na tak mały areał jaki opisujesz. Quote
VoYtek8 Posted February 20, 2013 Report Posted February 20, 2013 No ja też myślę że Polskie kosiarki byłyby dobre MTZ nie taki wielki ciągnik żeby do niego takie duże kosiarki zapinać (szkoda ciągnika), polecam Ci tak jak "domino5654321" Samasz KDT myślę że cena kosiarki konkurencyjna w porównaniu do zachodnich, a jakościowo podobna. Pozdrawiam Quote
domino5654321 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Zgadza się powinieneś zaufać polskiemu sprzętu.Samasz produkuje dobre maszyny podobnie jak zachodnie a po za tym Samasz produkuje części dla Znanego nam Pottingera . Np listwy tnące Perfect Cut są stosowane w pottingerze .Tak że bez obaw szukaj Samasz KDT 260 prosta,lekka maszyna,bedziesz napewno zadowolony z jakości maszyny jak i ubywających łąk do skoszenia. Za 10 tyś kupisz 2006,2007 .r W dobrym stanie. Po co masz przepłacać na zagraniczym sprzęcie skoro nasz ci starczy taka moja opinia.Pozdrawiaam Quote
íktorn Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 sam mam taki kłopot niestety na polskie sie nie zdecyduje biore 2 vicona znajomy w samasz ugiol zaczep do podnosnika w nowej maszynie zenada Quote
VoYtek8 Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Ja nie wiem jak można ugiąć zaczep od podnośnika w maszynie która jest nowa? Ja rozumiem jakąś starą przerdzewiałą, ale w nowej? Quote
íktorn Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 co do vicon 2.8 m 25000net 75km ciag3.2 29000 net 90 km ciagmowie o tylnichprzed 3.2 34tys 55km na przekazniku Quote
íktorn Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Bo widzisz kiedyś na każdy detal były normy PNA dziś każdy robi z czego mu się podoba alboKupuje od China bo taniej Quote
íktorn Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 mnialem tego przyklad w presie metal fach chinskie łancuchypo 2 latach co 60 balotow urwany zmnienilem na SKF bo szalu dostawalem nie wspomne o ukreconej osi podbieracza 2 sezon i sie ukrecila okolo 25 do 30 mm gr bo sruba scinajaca 6mm stalowka byla mocniejsza od tego czasu kupuje zagraniczny sprzet Quote
BABAROWSKIPRZEMEK@wp.pl Posted February 28, 2013 Author Report Posted February 28, 2013 A możecie mi podpowiedzieć jeszcze plusy kosiarek dyskowych.Bo tyle wiem co od was. Quote
íktorn Posted March 1, 2013 Report Posted March 1, 2013 i mniejsze zapotrzebowanie mocy niz w tradycyjnych wyobraz sobie kosiatke talerzowa 3.2m to potrzebowalbys 110km ciagnik a przy dyskowce 3.2 wystarczy 75 hyba ze zechcesz z kondycjonerem napewno lzejsza waga co z tym idzie cena Quote
domino5654321 Posted March 2, 2013 Report Posted March 2, 2013 dyski nie nabierają wibracji. A zwykła to jak załapie wibracje to co chwile coś albo łożyska albo piasty i wgl non stop coś.Wiem bo sam tak miałem a teraz będzie spokuj nowa maszyna i jazda. íktorn Jak to jest możliwe że znajomy ugioł zaczep od podnośnika ?? jest to nie realne pewnie uderzył maszyną jak jechał pewnie miał za wysoko i uderzył i pewnie temu zgieło. U nas w mojej wsi są 4 kosiarki Z Samaszu najstarsza ma 2 lata i kogo bym nieespytał to każdy zadowolony nikt nic nie robił przy nich . Sam kupiłem kosiarke z Samaszu i patrząc na ramienia mojej kosiarki Twierdze że niema szans abym urwał takie ramie jest tak gruba i mocna stal że niema szans . Jak by produkowali maszyny rotacyjne 3.20 m to mało kto by je kupował albo wcale gdyż by się bardzo psuły ( Im większe bębny tym większy opór) dlatego nieprodukuje sie takich kosiarek i pochłaniają dużo mocy . Dlatego kosarki dyskowe są lepsze mają małe dyski dobrze wyważone stabilne listwy tnące dobre przekładnie co przekłąda się na mniejsze zapotrzebowanie mocy ciągnika Quote
kubusjettaII Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 rotacyjna w wibracje zazwyczaj wpada jak ma problem z łożyskami, dostają luzów wybijają piasty i tak się zaczynają problemy z kosiarką. poza tym jeżeli eksploatowana należycie to na małe i średnie gospodarstwa w zupełności wystarcza.dobrze posługiwać się mottem "jak dbasz tak masz"tak że nawet i dyskową jak nie będziesz dbał to nie nacieszysz się. Quote
íktorn Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 Nie widziałem jak to zrobil ale faktem jest że stworzeń się ugiął i zlaczepm teżSam się zastanawiałem bo widziałem to uszkodzenie. Jak mi to pokazał to mówił że podczas transportu żeJechał polna drogą po dziurach sam takowej nie posiadam To zdażają się awarie prawie niemożliwe jak w mojej prasie Quote
jakustol Posted January 11, 2019 Report Posted January 11, 2019 ja u siebie kilka lat temu kupiłem kosiarkę tej firmy http://www.sip-polska.pl/ i póki co chodzi bez zarzutu nadal, porządna maszyna Quote
Kamilos77 Posted July 29, 2021 Report Posted July 29, 2021 Enable GingerJa jednak jestem wierny kosiarkom spalinowym Są solidne i niezawodne. Od zawsze używam kosiarek spalinowych i nie wymienił bym ich na inne. Tutaj jest całkiem spory wybór https://www.stiga.pl/sklep/koszenie-trawnika/kosiarki-spalinowe . Sprawdź, może coś się spodoba Cannot connect to Ginger Check your internet connectionor reload the browserDisable in this text fieldRephraseRephrase current sentenceLog in to edit with Ginger× Quote
Recommended Posts