student18 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Witam wszystkich użytkowników! Chcę zacząc hodowle tuczników, lecz nie posiadam własnych pasz ani prosiąt, które musiał bym kuopować i tu moje pytanie: Czy mi się to opłaca? Quote
bartek1390 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Ja choduje około 100 tuczników przez cały rok mam 10 własnych macior i czasami dokupuję prosiaki jeżeli nie masz nic na początku radziłbym Ci kupić zboże bo to podstawa. Potem zaczynać od kilku prosiaków z nich wybrać maciory itp. ale jeżeli nie masz własnej ziemi ten biznes sie nie opłaci Quote
VoYtek8 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 40 tuczników to sporo, jak masz możliwośc i czas to hodowla się będzie opłacać. Tuczników nie kupuj bo cena za parę jest teraz bardzo wysoka, lepiej kup 4-5 macior i swoje będziesz miał. Nie masz własnej paszy i to jest spory problem bo na kupno gotowej trzeba sporo wydać, ale zawsze możesz kupować zboża, ziemniaki po okazyjnych cenach i tym karmić swoje zwierzęta. Kokosów na tym nie zarobisz, ale zawsze coś do kieszeni wpadnie. Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 20, 2013 Posted February 20, 2013 Sory że piszę drugi post, ale zapomiałem się zapytać czy Ty wogle nie masz ziemi? Posiadasz jakieś maszyny? Pozdrawiam Quote
student18 Posted February 21, 2013 Author Posted February 21, 2013 Ja nie posiadam ziemi tylko ojciec a ja chciałbym sobie sam to wychodowac na własny rachunek. Na poczatek mam już 2 warchlaki sprzedam je i kupie następne w ten sposób chciałbym dojśc do 40. Utrzymując maciory to drogo mi wyjdą pasze dla maciory jak się oprosi bo dla niej i dla prosiąt. Więc myslałem że kupując prosiaki to lepiej na tym wyjde . Jak sądzicie ?? pozdrawiam Quote
bartek1390 Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 prosiaki są za drogie lepiej mieć swoje Quote
VoYtek8 Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 Teraz cena prosiaków jest bardzo wysoka, dużo lepiej hodować maciorę. Pozdrawiam Quote
Jarek222 Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 Przy okazji jak już jest ten temat to chciał bym się dowiedzieć od was ile zostaje na czysto z 1 tucznika gdy zborze trzeba kupić ,a ile zostaje gdy ma się swoje zborze proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 też uważam że lepiej wyhodować swoją, choć nie jest to proste. w październiku kupiłem prosięta teraz chcę z nich zostawić dla sobie jedną na matkę. mam tylko nadzieję ze będzie dobrą maciorą. Quote
bartek1390 Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 nie łatwo jest zostawić maciorę.. kupiłem na jesień miot prosiaków od znajomego bardzo ładne ale zadna nie chce popaść w ruję.. dawałem feremony i nic.. tata twierdzi że już przeczuwają że będzie ciężki rok Quote
rysiek1965 Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Jarek żeby uchować tucznika musi on zjeść od 200-300kg paszy ,dolicz do tego cenę prosiaków i wyjdzie Ci ,czy zostanie coś czy nic , dużo zależy po jakiej cenie sprzedaż , pozdrawiam Quote
student18 Posted February 23, 2013 Author Posted February 23, 2013 W takim razie zrobię jak radzicie. Dzięki . A są jakieś charakterystyczne cechy jakimi należy się kierowac przy wybieraniu loszki z prosiąt np. lepszy przyrost czy coś w tym stylu??? Quote
Jarek222 Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Aha, a ile potrzeba provitu na jednego świniaka żeby go uchować i ile on kosztuje ? Quote
kubusjettaII Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Jarek żeby uchować tucznika musi on zjeść od 200-300kg paszy ' date='dolicz do tego cenę prosiaków i wyjdzie Ci ,czy zostanie coś czy nic , dużo zależy po jakiej cenie sprzedaż , pozdrawiam[/quote'] albo można takiego tucznika przez maszynkę przepuścić w postaci kiełbasy i można jeszcze więcej wyciągnąć Quote
bartek1390 Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 co do loszek najlepiej wybieraj długie Quote
student18 Posted February 23, 2013 Author Posted February 23, 2013 Dlaczego długie ? To sprawdzony sposób? Quote
Robert ;-) Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 Witam,przypnę się do tematu w jakim wieku i przy jakiej wadze najlepiej puszczać świnkę?. Sam mam zamiar zostawić bo prosiaki drogie w zeszłym roku przegapiłem wagę i za duża była na maciorkę i poszła na kiełbasę. Quote
simson54 Posted February 23, 2013 Posted February 23, 2013 witam wszystkich użytkowników forum jestem tu nowym gościem mam 20 lat i także zajmuję się chowem tuczników. mam gospodarstwo o powierzchni 4 h ale uważam że na tak mała powierzchnie produkcja trzody chlewnej jest nieoplacalna . Wiecej pieniędzy trzeba włożyć w ten interes niż uzyska sie po sprzedaży tych tuczników przy dzisiejszym wahadełku cen na rynku trzody chlewnej jeszcze przy wysokich cenach pasz i cen zboża nie jest to najlepszy interes . Takim gospodarstwom ktore maja przykładowo 80 hektarów albo i więcej produkcja trzody będzie się opłacała bo te duże gospodarstwa będą mieć z tego napewno jakieś zyski . Bo jeśli kupowac prosięta to trzeba liczyć się z tym że takie małe tez może zachorowac może zdechnąc trzeba pompować kase w różnego rodzaju szczepionki które nie zawsze pomogą . najlepej było by mieć swoje maciory wtedy ta sytuacja wygląda jużroszeczke inaczej . Ja osobiście raczej zakończe swoją chodowlę w niedługim czasie bo twierdzę że więcej kasy się w to wkłada niż się uzyska . Zboże będe obsiewał i sprzedawał i tylko tym będę się zajmował kupiec na zboże zawsze się trafi a zboże jest w całkiem niezłej cenie na rynku. Quote
Jarek222 Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 A ile się teraz bierze z vatem za takiego świniaka 120kg ? Quote
Robert ;-) Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 około 5 złotych kolego to zależy od regionu i kupca Quote
bartek1390 Posted February 24, 2013 Posted February 24, 2013 u mnie ostatnio dostałem 5zł +vat więc całkiem całkiem a maciory długie wybieraj i niezbyt duże bo łatwiej przy oproszeniu Quote
Jarek222 Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Moim zdaniem na dzień dzisiejszy opłaca się chować tuczniki,bo według moich obliczeń po odjęciu wszystkich kosztów czyli (zboża,koncentratu,prosiaka)to na czysto zostaje 200zł licząc tylko za kg 5zł +vat a w niektórych skupach dostanie się nawet więcej ,więc myślę że to jest dobra cena ,wystarczy mieć tylko jakiś budynek wolny i można sobie chować tuczniki nie mając ani kawałka pola np chowając 60 sztuk na jeden rzut czyli w roku uchowamy 120 sztuk razy 200zł za sztukę zysku czystego to nam daje 24000zł na rok dzieląc to na 12 miesięcy to daje nam to 2000zł na miesiąc czyli ładna pensja, i co z tego że możemy iść do pracy i też to zarobić tylko policzcie sobie ile czasu pracujecie w pracy, a ile przy tych świniach na pewno nie tyle co w pracy no i robisz u siebie a nie u kogoś więc myślę że się opłaca. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 Jarek jeśli możesz wyślij nam i pokaż te obliczenia bo według moich obliczen nie ma szans na tak duży zysk z jednego prosiaka jestem ciekawy co brałeś pod uwagę licząc zysk pozdrawiam Quote
Jarek222 Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 zboże 300kg,prosiak 200zł ,i koncentrat 100zł Quote
Robert ;-) Posted February 25, 2013 Posted February 25, 2013 kolego jarek bardzo ciekawe te twoje obliczenia ja za 3 sztuki dałem 580zl,na koncentrat wydałem 180 zł.a paszy własnej zjadły co najmniej 200kg i dużo im brakuje do wagi na sprzedaż mają po 60kg tak mniej więcej.Więc gdzie zysk moje szczęście że trzymam dla siebie wiec tak tego nie odczuwam finansowo jak bym miał z tego wyżyć Quote
Recommended Posts