Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie

Szukałam od dłuższego czasu jakiegoś przyjaznego forum, gdzie nawet zupełnie początkujacy mógłby zadać kilka pytań.

Myślę, że dla Was te pytania będą oczywistością - a dla mnie wskazówką, bardzo serdecznie proszę o podpowiedzi :)

1. Czy rolnikiem może zostać każdy ?

Nie chodzi mi tu o cechy charakteru, pracowitość, wytrwałość - a raczej o obowiązujące (jeżeli są) wymagania, czy trzeba mieć wykształcenie rolnicze (i jakie) żeby w Polsce być właścicielem ziemi rolnej ?

2. Czy jest jakiś konkretny zapis ile ziemi trzeba posiadać aby uzyskać status rolnika?

3. Czy jak mam już ziemię to muszę ją obowiązkowo uprawiać co roku ?

4. Czy nabywając ziemię muszę automatycznie zacząć płacić KRUS ?

Bardzo będę wdzięczna za podpowiedzi i wskazówki.

Dziękuję

Posted

Witam

1. Rolnikiem może zostać każdy kto posiada takie wykształcenie( rolnicze, weterynaryjne lub agroturystyczne). Do tej pory wystarczyło mieć ukończoną szkołę związaną z tym kierunkiem, ale nie wiadomo jak będzie dalej. Może będzie potrzebny tytuł Technika, który uzyskuje się po zdaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodową.

2. Co do tego nie jestem pewien, ale chyba powyżej 1 ha.

3. Jeśli już masz ziemię to należałoby ją uprawiać co roku żeby utrzymać ją w kulturze.

4. Jeśli nabędziesz ziemię możesz zrezygnować z ZUS i zacząć płacić KRUS.

A co do cech charakteru to masz rację :) trzeba być pracowitym, wytrwałym, obowiązkowym i przede wszystkim trzeba kochać to co się robi.

Posted

Witam w naszym gronie!!!

W Polsce rolnikiem może zostać każdy kto posiada 1h ziemi ,i wykształcenie rolnicze nie jest do tego potrzebne ,jest potrzebne jeśli starasz się o pieniądze z puli ''młody rolnik'' ,a jak zostaniesz rolnikiem musisz płacić KRUS , jeśli masz ziemie to trzeba o nią dbać i uprawiać , a co do charakteru ,to trzeba to kochać ,bez tego się nie da, pozdrawiam

Posted
Trafiłaś na dobre forum, tu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z rolnictwem i nie tylko ;) By zostać rolnikiem wiadomo potrzebne są odpowiednie cechy charakteru, specjalne wykształcenie nie jest potrzebne (mój dziadek miał skończone 5 klas podstawówki i przez większośc swojego życia był rolnikiem) wykształcenie rolnicze jest niezbędne żeby wyrwać coś z "młodego rolnika". Ziemi musisz mieć powyżej 1ha na siebie zapisane, jak masz ziemię to nie musisz jej uprawiać (chyba że pobierasz dopłaty), ale logika nakazuje że jak się już ziemię posiada i jest się rolnikiem to trzeba pole obrabiać bo zysk musi być. Jak jesteś rolnikiem musisz płacić KRUS. Pozdrawiam :)
  • 3 months later...
Posted
Witam . Ja też jestem nowy i moje pytanie jest takie , czy moge uzyskać status rolnika i opłacać krus gdy nie posiadam ziemi a np prowadze jakąś hodowle lub szklarnie?? bo cos sie doczytaałem że np prowadzenie szklarni nie ogrzewanej pow 100m2 kwalifikuje mnie do bycia rolnikiem i opłacaia krus ?? Ktoś to może sprostować??
  • 5 months later...
Posted

Witam. Trochę odkopię ten temat.

Chciałbym dowiedzieć się jak na obecną chwilę wygląda sytuacja z płaceniem składek KRUS. Czy jeżeli mój ojciec przepisze na mnie ziemię (wymagane ponad 1 ha) to automatycznie będę zobowiązany do płacenia składek? Czy w takim wypadku wykształcenie rolnicze nie jest potrzebne?

Posted
To gdzie płacisz składkę to wyłącznie Twoja sprawa i to że posiadasz areał ponad 1ha do niczego cie nie zobowiązuje. Składki w KRUS-ie możesz płacić nawet bez wykształcenia rolniczego wystarczy że posiadasz ziemię. Pozdrawiam :)
Posted
Dzięki za odpowiedzi, tego właśnie szukałem. Doczytałem się także, że jeśli będę posiadał ziemię i płacił KRUS to mogę pracować na umowy o dzieło, tak?
Posted

Wojtku pozwolę sobie sprostować twoją wypowiedź:)

Jeżeli posiada sie ponad 1ha i nigdzie sie nie pracuje to KRUS trzeba płacić (poza tym sami znajdą) zaś jeżeli pracuje sie gdzieś indziej to pracodawca płaci ZUS i w tedy KRUSu się już nie płaci

Co do wykształcenia to nie ma nic do rzeczy bo z wykształceniem to chodzi o kasę z unii:)

Pozdrawiam

Właśnie. :) Dzięki że sprostowałeś to nie domówienie bo teraz jak przeczytałem swój post to zauważyłem że napisałem zbyt ogólnie. Pozdrawiam :)

• 1 month later...
Posted

Witam, jestem tu nowy i mam pare pytan:

1. Jezeli nie mam zadnej ziemi, ani zadnego wykrztalcenia rolniczego, ani nic z tym zwiazanego, to czy moge zostac rolnikiem?

2. Czy jezeli moge zostac rolnikiem w takiej sytuacji, to w jaki sposob??

3. Jezeli chce zaczac na wsi i uprawiac rolnictwo, to ile musialbym miec pieniedzy na poczatek?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Posted

Kup albo odziedzicz albo dostań ponad 1 hektar ziemi i zapisz się do KRUS i będziesz rolnikiem. Co do kasy to zależy ile ziemi chcesz kupić i jakie maszyny. Natomiast kapitał początkowy nie jest wymagany. Gdybyś chciał kasę z Unii Europejskiej to musisz mieć wykształcenie rolnicze.

Że tak pozwolę sobie po kolegach przepisać.

---------------

hektar ziemi to 9000-20000 w zależności gdzie i jaka klasa

ciągnik - 5000 - 40000 w zależności czego potrzebujesz

maszyny do ciągnika - podstawowe to koszt od 5000 - 15000

Dom na wsi to wydatek od 50000 w górę

-----------------

Posted

Witam serdecznie

Szukałam od dłuższego czasu jakiegoś przyjaznego forum' date=' gdzie nawet zupełnie początkujacy mógłby zadać kilka pytań.

Myślę, że dla Was te pytania będą oczywistością - a dla mnie wskazówką, bardzo serdecznie proszę o podpowiedzi :)

1. Czy rolnikiem może zostać każdy ?

Nie chodzi mi tu o cechy charakteru, pracowitość, wytrwałość - a raczej o obowiązujące (jeżeli są) wymagania, czy trzeba mieć wykształcenie rolnicze (i jakie) żeby w Polsce być właścicielem ziemi rolnej ?

2. Czy jest jakiś konkretny zapis ile ziemi trzeba posiadać aby uzyskać status rolnika?

3. Czy jak mam już ziemię to muszę ją obowiązkowo uprawiać co roku ?

4. Czy nabywając ziemię muszę automatycznie zacząć płacić KRUS ?

Bardzo będę wdzięczna za podpowiedzi i wskazówki.

Dziękuję

[/quote']

1. Nie ma wymogu wykształcenia do wykonywania zawodu rolnika.

2. Nie ma takiego zapisu co do powierzchni gospodarstwa. Gospodarstwa od 0 ha do 1 ha to może być tzw. dział specjalny produkcji rolnej, choć nie zawsze musi być takim działem. Poszukaj na Forum bo to już opisywałem.

3. Ziemi nie musisz uprawiać, ale musisz mieć na uwadze art. 144 kodeksu cywilnego. Też to opisywałem.

4. Ubezpieczeniu w KRUS z mocy ustawy z 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników podlega obowiązkowo i z mocy ustawy rolnik zamieszkujący i prowadzący na terytorium Polski osobiście i na własny rachunek działalność rolniczą w pozostającym w jego posiadaniu (posiadać można gospodarstwo własne, dzierżawione lub użyczone) gospodarstwie rolnym o powierzchni powyżej 1 ha przeliczeniowego użytków rolnych lub dział specjalny produkcji rolnej, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także jego małżonek oraz domownik stale pracujący w tym gospodarstwie o ile nie podlegają innemu ubezpieczeniu społecznemu lun nie maj ustalonego prawa do emerytury lub renty, czy innych świadczeń z ubezpieczeń społecznych. Osoby pobierające rętę strukturalną podlegają ubezpieczeniu w KRUS.

Rolnik prowadzący działalność rolniczą w gospodarstwie o powierzchni równej 1 ha przeliczeniowemu i poniżej 1 ha przeliczeniowego, a także jego małżonek i domownik oraz osoba, która - będąc rolnikiem - przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa do zalesienia na zasadach PROW, jeśli nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu, ani nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty, może być objęty ubezpieczeniem na wniosek (czyli nie obowiązkowym) w pełnym zakresie, (tzn. wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim oraz emerytalno-rentowym) albo niepełnym zakresie, czyli bez ubezpieczenia emerytalno-rentowego.

Sprecyzuj co rozumiesz pod pojęciem mieć to wyjaśnię Ci bardziej szczegółowo. Czy chodzi Ci o bycie właścicielem czy posiadaczem dzierżawionego lub użyczonego gruntu. Jeżeli własny grunt wydzierżawisz to jego posiadaczem jest dzierżawca nie Ty. Pozdrawiam!

• 1 month later...
Posted

Witam. Mam pytanko do doświadczonych rolników i nie tylko.

Jestem po studiach inż po budownictwie. Chce pójść na mgr na Akademie Rolniczą - budownictwo rolnicze. Czy po tym kierunku będę mógł starać się o dotacje rolnicze z UE, czy muszę mieć wykształcenie stricte rolnicze. Robiąc taki kierunek nie dyskwalifikuje mnie od uprawnień budowlanych ale czy to da mi coś w kierunku rolniczym. Zastanawiam się czy nie zrobić sobie studium zawodowego, bo z tego co się oriętuję z powyższych postów po studium rolniczym można starać się o dotacje, ale czy jest konieczne? Macie jakieś dobre rady to piszcie. Z góry dzięki.