kolo85 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 Witam mam pytanie w sprawie prośnej loszki, jakie szczepienia należy wykonać loszce przed wyproszeniem, i jakie potem małym prosiakom? jakie witaminy lub dodatki paszowe polecacie dla loszek? Quote
bartek1390 Posted February 21, 2013 Report Posted February 21, 2013 przed oproszeniem 3 tygodnie dobrze podać zastrzyk na parwowirozę i przy proszeniu na zdrowe proszenie zapytaj doktora co Ci poradzi Quote
Rico Posted March 11, 2013 Report Posted March 11, 2013 tak jak kolega pisze, po oproszeniu każdę prosię najlepiej obcinać kielcoki tzw. kły jednocześnie szczępić po 3 cm żelazem za uchem w szyję, możesz kupić witaminy z "dolfos" ale to dopiero po odsadzeniu. Quote
VoYtek8 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 Zgadzam się z przedmówcami. Pozdrawiam Quote
wojtus1977 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 ja natomiast zamiast szczepienia żelazem polecam mieszankę paszową uzupełnającą żelazo- FARMAWIT FE (vetos-farma) , wygodny sposob podawania- dozownikiem pod jezyk- podac w 2 i 9 dniu życia prosięcia. oprócz tego VIGAROL ( kwasy tł i witaminy ) .Polecam Quote
groszek Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 tak jak kolega pisze' date=' po oproszeniu każdę prosię najlepiej obcinać kielcoki tzw. kły jednocześnie szczępić po 3 cm żelazem za uchem w szyję, możesz kupić witaminy z "dolfos" ale to dopiero po odsadzeniu.[/quote'] w jakim wieku szczepisz żelazem? Quote
krisodx Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 Witam.A ja np lochom minimum 2 tygodnie przed opryszeniem podaje (kolisin neo) jest to roztwór ktory chroni prosiaki przed biegunką i innymi chorobami.Na 3 dzien po wyproszeniu prosiaki dostaja 2ml ferranu(zelaza) i 0,5ml witamin i za 3 tyg to samo.pozdrawiam Quote
Rico Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 żelazo uodparnia i sam zobaczysz np kolor skory i apetyt, nie są takie podatne na jakieś wirusy- są silniejsze Quote
Recommended Posts