Jump to content

loszka prośna - jakie szczepienia, witaminy dla niej i prosiąt?

Recommended Posts

Posted
Witam mam pytanie w sprawie prośnej loszki, jakie szczepienia należy wykonać loszce przed wyproszeniem, i jakie potem małym prosiakom? jakie witaminy lub dodatki paszowe polecacie dla loszek?
  • 3 weeks later...
Posted
tak jak kolega pisze, po oproszeniu każdę prosię najlepiej obcinać kielcoki tzw. kły :) jednocześnie szczępić po 3 cm żelazem za uchem w szyję, możesz kupić witaminy z "dolfos" ale to dopiero po odsadzeniu.
  • 2 weeks later...
Posted
ja natomiast zamiast szczepienia żelazem polecam mieszankę paszową uzupełnającą żelazo- FARMAWIT FE (vetos-farma) , wygodny sposob podawania- dozownikiem pod jezyk- podac w 2 i 9 dniu życia prosięcia. oprócz tego VIGAROL ( kwasy tł i witaminy ) .Polecam
Posted

tak jak kolega pisze' date=' po oproszeniu każdę prosię najlepiej obcinać kielcoki tzw. kły :) jednocześnie szczępić po 3 cm żelazem za uchem w szyję, możesz kupić witaminy z "dolfos" ale to dopiero po odsadzeniu.

[/quote']

w jakim wieku szczepisz żelazem?

Posted

Witam.

A ja np lochom minimum 2 tygodnie przed opryszeniem podaje (kolisin neo) jest to roztwór ktory chroni prosiaki przed biegunką i innymi chorobami.

Na 3 dzien po wyproszeniu prosiaki dostaja 2ml ferranu(zelaza) i 0,5ml witamin i za 3 tyg to samo.

pozdrawiam