Jump to content

Recommended Posts

Posted

Prawo do dopłat bezpośrednich ma zostać oddzielone od użytkowania gruntu. Jeżeli ktoś np. kupi grunt będzie musiał zakupić także uprawnienia do dopłat bo inaczej ich nie dostanie. Jeżeli ktoś bez umowy uprawia grunt, to jeżeli właściciel np. na drodze sądowej go odzyska to jeszcze od niego będzie musiał zakupić uprawnienia do dopłat bo inaczej ich nie dostanie, o ile tamten będzie chciał mu je sprzedać i po jego cenie.

Szczegóły - http://www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/wojciechowski/2502o.pdf

Posted
Niezły kosmos. Nie wiem czy nie będzie to wylanie dziecka z kąpielą czy koszty tego mechanizmu nie przewyższą wpływów no i znowu szykuje się więcej biurokracji. Jak rozumiem, że system handlu uprawnieniami ewentualnie zostanie wprowadzony po to by więcej z Unii dostać za "niewykorzystane" ziemie? Czy może pieniądze z UE nadal będą takie same wtedy to już nie rozumiem po co taki twór wprowadzać?
Posted
Pieniędzy na WPR będzie mniej w stosunku do 2013 roku o 6,11 mld EUR w cenach bieżących, bo w cenach stałych ta różnica byłaby znacznie większa, a największe cięcia będą w II filarze z którego korzystały głównie duże i silne ekonomicznie gospodarstwa. Po co taki twór wprowadzać mnie nie pytaj, mój umysł tej logiki nie ogarnia.