Jump to content

Recommended Posts

Posted
mam 30 i papaja es 15 30 do orki i uprawy pola głównie a papaj przywieść jakiegoś piasku drzewa wykopać ziemniaki rozwieść nawóz na pole nawet radełkami obradlić ziemniaki wieprzki na spęd zawieś i takie tam :P
Posted
Ja myślę że na 4ha nic lepszego niż Ursus c-330 nie znajdziesz, możesz nim wykonywać wszystkie prace przy czym jest bardzo oszczędny i tani w utrzymaniu. O większym ciągniku przy takim areale nie ma co myśleć. Pozdrawiam :)
Posted
na takim areale jak chcesz inny ciągnik to weź pod uwagę po jakim czasi on ci się zwróci. 330 mało pali zrobisz wszystko, wiadomo że wolniej ale zawsze :) ale skoro pytasz to powiem że np ursus c-360 3p, też oszczędny silny i szybki :)
Posted
  'VoYtek8 said:

Ale 3p delikatny silnik ma' date=' szybko się sypie, a 30 ma super silnik. Pozdrawiam :)

[/quote']

Silnik jak na taki areał praktycznie by nie odczuł pracy w polu. Jestem posiadaczem Ursusa 360-3P i robi zdecydowanie więcej niż uprawa 4ha. Przy odpowiedniej uwadze i konserwacji każda maszyna, to dobra maszyna i przede wszystkim sprawna, bo to przekłada się na jej żywotność. Najlepszy ciągnik bez odpowiedniej uwagi nigdy nie będzie dobry. Na materiałach takich jak oleje, smary, filtry nie można oszczędzać, a i reszcie należy się odpowiednia uwaga.

Posted
Dźwięk silnika to nie wszystko... Jak się dba o 3p to też będzie chodził i ogólnie porządny ciągnik tylko chodzi mi o to że ten silnik łatwiej zaniedbać. Zwykła 60 to ciągnik który można naprawdę katować i on to wytrzyma. Pozdrawiam :)
Posted
No nie tylko taka różnica między tymi dwoma silnikami c360 ma wolnoobrotowy silnik natomiast c360-3p szybkoobrotowy trzeba go trzymać na wyższych. ponadto 3P mniej pali ma przy tym mniej mocy[km].na twoim miejscu pozbylbym się esa i kupil 3p jeśli masz na to kasę i tak bardzo chcesz większego ciągnika niż twoja 30tka,choć na taki aeral powinna wystarczyć w dodatku ma pomocnika tego [esioka].
Posted
na swoim 3p do naprawy głównejh pobiegał sobie ponad 9000 mth, ale lało się praktycznie ze wszystkiego, teraz nowy blok, wał tłoki pompa no w sumie wszystko, szkrzynkę też robiłem bo u nich to norma koło główne leci na wałku od szosowych i wyskakiwały przełożenia. 89r i już 3 koło :) silnik naprawdę oszczędny, ale oleje filtri to podstawa POLECAM nie będziesz żałował
Posted
nie ja po prostu tak zapytałem z ciekawości ja mam te dwa i mi w zupełności wystarcza po prostu chciałem sprawdzić opinię internautów jaki by polecili na taką ilość ziemi
Posted
Witam ja mam 3,5h mam t25 i wszystko nim robie wiec na spokojnie 30stka ci wystarczy sasiad ma tego 28 to prawie to samo co 30stka a ma cos kolo 5h i tez spokojnie pole obrabia chodz wiadomo slabszy ciagnik wolniejsza praca wiec dluzszy czas pracy ale trzeba tez zwrucic uwage pod wzgledem ekonomicznym 3p pewnie sporo wiecej spali niz 30 wiec ja na twoim miejscu nic bym niezmienial Pozdrawiam
Posted
masz racje :) natomiast mój sąsiad miał do niedawno około 8 ha i wszystko obrabiał t25 no wiadomo zchodziło mu trochę dłużej i praktyczie kawałek tego obok kawałek innego i tak na całym polu. Ale dawał radę ładnych parę lat. tak więc jak masz tą 330 to działaj powodzenia:)
Posted

dziękuję panowie za wasze pomocne wypowiedzi . Zostanę przy tym swoim ursusie c 330 i papajku :P chciałem po prostu wiedzieć jaki byście polecali ciągnik na taką ilość pola wielkie dzięki :)

• 1 year later...
Posted

jak chcesz zamienić 30 to masz propozycję tej samej klasy ale coś lepsze od golasa

-U-r-s-u-s- 330m, 335, 335m albo 355, 4011 ale to leciwe

nie ma sensu na coś mocniejszego bo na paliwo niewyrobisz

Posted

kup sobie 60-siątke. Dwa ciągniki to inaczej nawet lepiej pole uprawisz coś przywieść 60- siątka to lepiej bo ciapkiem to męczarnia on tylko sie nadaje jako ciągnik pomocniczy do lekkich prac

co do c 360 3P podoba mi się ten dźwięk tego ciągnika u nas ziomek na wsi ma taiego i fajne to ma kopyto i ten odgłos silnika piekny naprawdę

Tylko po paru godzinach jak wychodzisz z tego ciągnika to jesteś głuchy :)

Posted
na twoim miejscu sprzedal bym c330 i ciapka i zainwestowal w zetorka 5211 albo 7211 zalezy jak cenowo ;) malo spala a wszystko nimi zrobisz i innna robota ;) glowa od chalasu nawet nie boli tak jak po c330 czy ciapku ;) a te zetorki ani sie nie psuja stary zetor to zetor;)
Posted

Zetor 5211/7211 ? Moim zdaniem całkowita głupota kupić ciągnik za troche ponad 20tyś bez napędu.

C330 jest na 4ha najlepszym ciągnikiem, ja obrabiałem c330 10ha i jakoś żyję. Od niedawna mam też 3p, polecam :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...