simson54 Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Co wstawić w miejsce termostatu w ursusie ? Miałem tam wstawioną puszke po orzechach i wszystko było okej dopuki nie przerdzewiała Quote
grzepaku1 Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 tylko termostat nie ma lepszej opcji Quote
kubusjettaII Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 może grzałka płynu by się tam jakaś trafiła? Quote
Miki Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 To może czas najwyższy przjść sie do sklepu, kupić orzeszki, zjeść i nowa "zatyczka" gotowa. Wystarczy wymienić . Quote
simson54 Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 coś tam musze wstawić jak to rozebrałem nie było żadnego termostatu tylko był taki gruby wąż wsadzony myślałem o rurce pcv ale to chyba nie najlepszy pomysł bo przy wysokiej temperaturze cieczy może ona pęknąć później wstawiłem blache i też fajnie śmigało ze dwa lata dopuki blache nie przeżarło Quote
Miki Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Najwyżej kup termostat, przecież to wydatek góra 25zł więc w czym rzecz? Quote
grzesiek12031980 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Ja od kilku lat mam wstawiony pasek aluminiowej blachy. Quote
simson54 Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 no widzisz i działa a poza tym wydaje mi się że jak nei było termostatu w ciapku tylko był wstawiony na początku gumowy wąż a później zmieniłem go na puszke po orzechach to on tam po prostu się nie sprawdził gość go widocznie wyciągnął słyszałem że jakieś otwory wiercą ludzie w termostatach żeby mniejszy obieg był znam gościa który miał termostat włożony to mu wode wyrzucało z chłodnicy a jak miał puszke wstawioną no to było wszystko okej Quote
grzepaku1 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 możesz wstawić i tulejkę za złota ale nie spełni tych wymagań co termostat,praca bez termostatu to większe zużycie paliwa i silnik ma krótszą żywotność a i może dojść z tego powodu do podziurawienia tuleii (kawitacji) Quote
simson54 Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 u kolegi nie było termostatu w ciągniku tylko była guma i było okej a później go załozył i też było okej bo wskazówka temperatury mu dochodziła do końca białego pola i dalej nie szła ale wyrzucało mu wodę z chłodnicy jak go wstawił jak nie było termostatu było wszystko okej co mogło być tego przyczyną ? Quote
grzepaku1 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 jak jest czysta chłodnica w srodku i jest termostat a do tego korek na chłodnicy ale spełniający swe zadanie to napewno nie będzie wyrzucać a te kombinacje to wymyślili ludzie co nie mają doświadczenia i odpowiedniej wiedzy na ten temat ( sami podcinają drzewo na którym siedzą) Quote
henryk Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 popieram kolegę że sami podcinają...ale niektórzy są tacy naiwni i nie przekonani że nieraz trzeba po prostu dać sobie spokój i nie prowadzić dalszej dyskusji bo i tak to nie trafi do przekonania,w końcu nad tym termostatem inżynierowie pracowali latami żeby poprawić pracę silnika,ale również spotkałem się z takimi którzy twierdzą że 80 stopni Celsjusza dla silnika to już masakra,tak więc w takiej sytuacji zawsze się wycofuję-pozdrawiam Quote
simson54 Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 no u niego chłodnica nie jest za bardzo czysta niestety kamień ale to standard zalewa wodą lepiej było by zalać płynem czyścił ją troche różnymi środkami takimi jak soda kaustyczna domestos itd . Quote
Krzyś96 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 witam kolego ja też tak miałem i wsadziłem blaszke o grubośći 2mm z blachy nierdzewnej tylko pamiętaj o zatkaniu odpowiednich dziur czyli tzw wymuszony obieg Quote
simson54 Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 no na tym się akurat znam wiem którą zatkać mam dopiero 20 lat ale troche się na Ciągnikach wyjeździłem od papaja przez 30stki c 328 c 360 c 360 3P ursus 1224 ursus 914 sie wie troche :PP Quote
Robert ;-) Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 U mnie w c 360 jest wyrzucony termostat od 20 lat i żadnych negatywnych skutków nie widzę silnik mi się nie grzeje mam wymuszony obieg a kolek z drewna robil go mój ojciec. Quote
muzyk Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Gdy czytam te rewelację o termostacie to ręce opadają,więcej nie piszę w tym temacie bo mógłbym napisać coś niestosownego.Pozdrawiam. Quote
massay1 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 He he. Żebyś wiedział. Tak czytam i korci mnie żeby pojechać po tych wynalazcach ale... nie będę się narażał. Mają szczęście że to stare graty i wiele głupot wybaczają. Gdyby takie numery zaczęli odstawiać w nowszej maszynie dawno zmienili by podejście do silnika. Jeszcze trochę i okaże się że olej w silniku też jest niepotrzebny. Quote
henryk Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 no na tym się akurat znam wiem którą zatkać mam dopiero 20 lat ale troche się na Ciągnikach wyjeździłem od papaja przez 30stki c 328 c 360 c 360 3P ursus 1224 ursus 914 sie wie troche :PPW.g. mnie nie wiem czy się wie,ale wiem na pewno że bzdury wypisujesz,ale tu jest demokracja i każdy może wyrazić swoją opinię a mądry zawsze znajdzie sobie coś dla siebie-pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Panowie te stare Ursusy przeżyją praktycznie wszystkie modyfikacje (często wątpliwej jakości) Pozdrawiam Quote
Recommended Posts