bardzomalorolny Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 W mojej wsi, ciągle koniczyna jest bardzo popularna jako wsiewka po zbożach. Od tamtego roku zacząłem siać zboża, na własne potrzeby i zastanawiam się co można wsiać zamiast koniczyny, bo nasiona są strasznie drogie, a koniczyna jest dobrym przedplonem pod pszenicę. Chodzi mi o taką roślinę, którą można np sprasować i podawać zwierzętom. Klasę ziemi mam w większości IVa Pozdrawiam Quote
muzyk Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Jako poplon można siać gorczycę lub łubin słodki.Pozdrawiam. Quote
bardzomalorolny Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 To wiem i po pszenicy sieję na przyoranie, ale przed sianiem trzeba pokładać. A mi chodzi o coś takiego, co w zboża można wsiać i żeby rok pole odpoczęło. Quote
DuzyGrzegorz Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Spróbuj zrobić wsiewkę seradeli. Zasiej wczesną wiosną siewnikiem przed ruszeniem wegetacji zboża. Seradela nie wymaga przykrycia. Ja robiłem wsiewkę w życie i zawsze jakoś wychodziło w zależności od roku. Quote
przemek2092 Posted February 26, 2013 Report Posted February 26, 2013 Grzegorz ma racje co prawda ja tego nie robiłem ale słyszałem o tym i podobno nieźle sie sprawdza Quote
bardzomalorolny Posted February 27, 2013 Author Report Posted February 27, 2013 dziękuję za odpowiedzi Quote
Recommended Posts