Jump to content

Recommended Posts

Guest Gość
Posted

Wiele gospodarstw przekonało się do jeszcze innej metody zakiszania pasz. Polega ona na wtłaczaniu materiału kiszonkarskiego do rękawów foliowych. Początkowo metoda ta wykorzystywana była wyłącznie do wysłodków burczanych, jednak dobre rezultaty przyczyniły się do rozpowszechnienia jej również w gospodarkach zakiszających zielonkę i ziarno kukurydzy oraz trawy i lucernę. Aktualnie dostępne są rękawy o pojemnościach od 50 do 3501. Przekonanie o opłacalności ich wykorzystywania wytnie w największych stadach nie jest do końca słuszne, bowiem - jak podają przedstawiciele wielu firm brak strat w zakiszanej masie całkowicie rekompensuje poniesione koszty również w obliczu mniejszych gospodarstw indywidualnych. Aby ułatwić im dostęp do tej metody, niedawno pojawiły się tzw. rękawy bliźniacze. Specjalny adapter zamontowany na prasie silosującej pozwala na pakowanie paszy jednocześnie do dwóch równolegle ułożonych rękawów.

Mają mniejsze rozmiary, a zarazem cechują się małą powierzchnią wybierania paszy. Niestety, nie ma możliwości ich przenoszenia, zaś transport paszy odbywa się tradycyjną metodą.

Posted
Ja używam poprostu worków do sianokiszonki, bo poprostu jest taniej. Nie mam dużego areału tak więc jak mam zawijać w folię prosić się żeby przyjechali z zawijarką to wole sam zapakować w worek. To jest rzecz stosunkowo nowa tak więc nie potrafię jescze ocenić, ale mimo wsyztsko polecam wszystkim małym rolnikom.