Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam chciałbym dostać odpowiedź na pytanie jaki agregat uprawowo siewny byłby najlepszy do ursusa c-385? czy aktywny czy też bierny i jaka szerokość byłaby najlepsza + siewnik?
Posted
Kolego... zastanowmy sie... przewaznie agregat taki uprawowo siewny wazy ok 1 tony do tego dodaj ciezar siewnika plus ok 200 kg materialu siewnego w dodatku na przedluzeniu sily ciezkosci dlugi i ciezki zestaw.... najpierw trzeba sie zastanowic czy ciagnik da rade to podniecs pozniej czy uciagnie taki zestaw w polu nawet zakladajac ze masz rowne proste pola i w miare lekkie ziemie nawet jesli jakims cudem da rade to jak dlugo tak jak koledzy wspominali szkoda meczyc ciagnik a przypuszczam ze spalisz tyle samo paliwa wykonujac osobno uprawe i siew a nizeli razem jednoczesnie takim zestawem o jakim mowisz... no i nie wspomne ze zakup takiego agregatu to tez dodatkowy wydatek ok 10 tysi zalezy o jakim sprzecie myslisz. Moim zdaniem nie warto majac taki ciagnik zawracac sobie glowe agregatem uprawowo siewnym ale decyzja nalezy do ciebie. Pozdrawiam:)
Posted

dzięki panowie, zastanawiałem się właśnie nad biernym 2,5m na hydropaku plus amazone d7 2,5m. dorobiłem spory dociążnik z przodu ale chyba szkoda pompy, lepiej normal , a siew swoją drogą, właśnie się zastanawiałem na takim połączeniem bo niedawno kupiłem ten ciągnik, na tyle mi starczyło, drugiegio mam c-360 3p.

chciałem zaoszczędzić :) na siewie i uprawie oczywiście :) a tak apropo to jaki polecacie ten agregat?

Posted
chciałem kupić większy np 1224 z przednim napędem ale niestety miałem tylko na taki, myślę że w przyszłym roku zmienię jak tylko maciory zaczną się prosić :) mam właśnie problem od kilku miesięcy z zaproszeniem ich, mam tylko nadzieję że cena pszenicy i prosa będzie ok:)
Posted
Cena pszenicy raczej się nie powinna jakoś gwałtownie spaść, co do ciągnika z tym agregatem to myślę że nie ma sensu katować Ursusa z agregatem 2,5m, teraz rób czym robiłeś wcześniej, jak ci się upa kupić coś z przednim napędem i większą mocą jak 1224 to myśl o takim agregacie. Pozdrawiam :)
Posted

kupić nowy bierny z 3 sekcjami redlic uprawiających, z przodu wał rurowy, na tyle do wyboru w zależności od posiadanej ziemi, do tego siewnik amazone d8 3 metry i powinno styknąć, ew d7 jakby nie starczylo ;)

Może też być Hassia, Fiona (te siewniki są bardzo lekkie).

Aczkolwiek do Ursusa nawet 1224 nie polecam takowego agregatu, podnośnik ten sam co w 80tce ;)

Posted

nawet spoko, mam trochę zaperzone pole bo zacząłem prowadzić gosp 2 lata temu, tak więc po orce biernym zobaczymy co będzie, pryskałem roudapem potem drapanie i głęboka orka, mam nadzieję że jakoś poleci uprawa i oczywiście obornik i wapno.

Posted
z 10 lat do tyłu kupiłem 2 ha pola.perz był pod kolana,wyglądało to jak pierwszy pokos trawy przed skoszeniem,w slepie chemicznym polecono mi 5 litrów roundapu i do tego 5 kg siarczanu amonu,tym spryskałem i po miesiącu głęboka orka 2-skibowym lemkenem,uwierzcie do dziś mam spokój z tym że ja zawsze lubię głęboką orkę-pozdrawiam
Posted
usuwanie perzu mechanicznie to tak by się cofnąć do epoki kamienia łupanego chyba że jest to gospodarstwo ekologiczne to nie ma wyjścia .prawidłowo zastosowany roundup wyczyści pole prawie w 100 procentach i zabieg ten jest najtańszy pozdrawiam.
Posted
po spryskaniu roundapem poczekałem dla pewności 3 tyg. i zaraz pojechałem drapać i orka, pięknie się rozsypywało i zakrywało, wiadomo jakąś część trzeba wybronować żeby się nie zapychało podczas uprawy i siania, uprawiałem zwykłą uprawką 3,5m łapy + podwójne wałki z tyłu, czasem się zapychało jak wziąłem głębiej, ciągnik też dostawał, dlatego myślałem o aktywnym i siewnik amazone- ale wiem że takim ciągnikiem trzeba oddzielnie, SZKODA:) na zimę jak siałem to przed orką gnojenie pola potem głęboka orka i przed siewem pszenicy wapnowanie, na razie jest ok ale zobaczę wiosną, mam jeszcze pytanie ile ERESEMU na ha się daje i kiedy najlepiej, czy najpierw pryskać od chwastów?
Posted
:) też go oglądałem :) mógłby mieć jeszcze jeden wałek z przodu. wczoraj dzwoniłem do gościa z ogłoszenia, miał agregat aktywny 2,5m + fiona na hydropaku i sam ganiał zetorkiem 72 km, twierdzi że 385 na pewno dałby radę SAM JUŻ NIE WIEM ale chyba zrobię tak..... kupię aktywny 3m i amazone D7 3m będę robił osobno uprawę i sianie, a po żniwach sprzedam 385 i pszenicę, i na pewno starczy na 1224, + obrotowy 4 pług.
Posted

nie kupuj 1224 pod agregat uprawowo siewny i płog 4 skibowy obrót.

Ten ciągnik ma ten sam podnośnik co 80 tka ;)

Znajomy ma Ursusa 1614 i kupil jako drugi ciągnik Masseya 3080 i od pługa odkrecili 4 tą skibę (ma dosyc duzy pług) i gania masseyem bo przynajmniej się nie psuje podnośnik, mniej pali i dużo większa wygoda.

Mój kuzyn z wujem mają usrsusa 104 De luxe, zrobili mu taką kapitalkę że śrubka nie została żadna w bloku itp. Dostał pług 4k3 Kvernelanda ale lekki model i po sezonie już się ciągnik poci na podnośniku.

Posted

witam chciałbym dostać odpowiedź na pytanie jaki agregat uprawowo siewny byłby najlepszy do ursusa c-385? czy aktywny czy też bierny i jaka szerokość byłaby najlepsza + siewnik?

Agregat, przynajmniej ja, dobierałbym do gleby jaką nim będę uprawiał, a nie do ciągnika. Do ciągnika to można dobrać wielkość (ciężar) agregatu. Im gleba lżejsza tym agregat mniej aktywnie oddziałujący na glebę. Zwróć uwagę na precyzję ustawienia głębokości. Każda uprawa niszczy strukturę gleby i trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy "doprawieniem" gleby a strukturą gleby. Agregat powinien pracować na głębokość siewu nasion. Napisz coś o glebie na której będzie pracował i w jakich warunkach (bez orki, ścierniska, itp.). Zwróć uwagę na bardzo cenne wskazówki kolegów powyżej.