Jump to content

Recommended Posts

Posted
mamy ziemię klasy 2i 3 są typowo gliniaste czyli ciężkie nawet dobrze się uprawia ale jak zaschnie to wtedy robią się problemy. dlatego myślałem o aktywnym, ale biorąc pod uwagę że trzeba dodatkowo obrabiać bruzdy obok granic i zgłowniki, to raczej wezmę bnierny, dużo tańszy sprzęt, traktor bedzie miał lżej i niższe spalanie - najważniejsze :)
Posted
Z tego co piszesz o ziemi to moim skromnym zdaniem twój wybór jest słuszny. Gleby gliniaste wcale nie mają mocno utrwalonej struktury i aktywny agregat będzie ją dodatkowo niszczył. Efekt wizualny z całą pewnością lepszy byłby po aktywnym, jednak lepsze warunki dla roślin zapewni chyba jednak bierny. Zwróć uwagę przy zakupie na możliwość precyzyjnej regulacji głębokości.
Posted
widziałem na targach w kielcach z wałkiem z przodu 3 rzędy radlic + wałek i do tego hydroopak na 2 siłowniki, za 6 tys.na 2,7m. waga 840kg. myślę że mógłby dać radę
Posted
:) właśnie po to mam 3p niech sieje a tego 385 chciałem docenić w orce i uprawie, chciałem do niego nawet 3m. ale poczekam na efekty, jak dobrze pójdzie to 1224 czeka :)
Posted

już Ci napisałem wcześniej ze jak chcesz ciagnik do agragatu uprawowo siewnego to nie ursus, pisze to po raz n-ty i jak grochem o ściane.

Posłuchaj troche osób które użytkowały i ursusy zetory i się przesiadły na zachodni sprzęt.

Jak by 80 tka szła tylko z agragatem (kupiony juz pod zestaw do siewnika) to tylko 3 metrowy, bo nie bedzie problemu ze ścieżkami technologicznymi itp. a 2.7 to ni kij ni w ząb do niczego nie pasuje.

Posted
ursus 1224 da sobie radę w agregacie uprawowo siewnym ale obowiązkowo musi mieć 2 pomocnicze siłowniki a i tak w czasie podniesienia tego agregatu trzeba jeżdzić jak z jajem,miałem kiedyś 1614 i w ciężkim pługu obrotowym 4 połamałem obydwa cięgna przy ciągniku chociaż były dość grube i sworznie w tych cięgnach stale się wyrabiały i pękały trzeba było często kontrolowac a mam teraz reno cięgna są cieńsze i wytrzymują bez problemu a na tych bolcach co pękały w ursusie to w reno nie ma śladów zużycia
Posted
No zgadzam się z "grzepaku1" i "Mikruss" taki Ursus z tym podnośnikiem nie da rady przy takim agregacie i nie ważne czy to będzie 85 czy 1224 to podnośnik i tak się rozsypie po 2 może 3 latach. Jest wiele zachodnich sprzętów które są lepsze do takich obciążeń. Pozdrawiam :)
Posted

grzepaku agregat uprawosiewny z siewnikiem amazone d7 special zasypany do pełna, do tego pług Ibis XXL 4+

może nie remont kapitalny podnosnika co roku ale jego uszczelnienie, to coś ze silnikiem, to coś w skrzyni, ciągle coś.

Te ciagniki są fajne z wyglądu, natomiast technologicznie to one były dobre w latach 70 tych jak weszły na rynek, w latach 80 tych już były za konkurencją i to daleko.

Najlepsze były ostatnie wersje 1634 - siadały tryby w skrzyni bo taki lipny materiał dawali to zamiast 4 biegów zrobili 3 na grubszych trybach które też i tak się rozpierdzielały - do mnie te ciągniki nie przemawiają, dlatego że pracowałem przez 3 lata na takiej serii.

Co do uciagu było w innym temacie - niby ciężki ciągnik a pociągnąć też nie da rady dużo ;)

Posted
u mnie w 1614 a miałem go 5 lat nie było problemu z uszczelnianiem jeżeli masz na myśli tłoczysko podnośnika ale jak go kupiłem to na tłoku podnośnika poszerzyłem rowek w którym jest metalowy pierścien uszczelniający i włożyłem 2 w jeden rowek jak w 330 i po 5 latach podnośnik z ciężkim pługiem 4 obrót nie opuszczał musiał długo stać by opuścił całkowicie i potwierdzam twoje słowa Mikrus że słaby materiał ,lepszy jest na widłach z niemiec(bo miałem takie widły) niż na polskim ciągniku może nie na orginałach ale na częściach zamiennych do nich
  • 3 weeks later...
Posted
panowie dzięki za odp ale wybrałem tak: agregat siewno-uprawowy czyli 2 rzędy redlic + wał z tyłu na hydropaku 2,7m plus poznaniak, wyszło mi prawie 6,5 tyś zł ma lekko ale zobaczymy dopiero jak zima ustąpi :)
Posted
no w sumie 6o masz rację ale na cięgle jak podniosę to może tk nie będzie, ale zawsze wałek z przodu rozwala skiby po pługu, i trzyma :) zxobaczę może uda się ugadać z przedstawicielem :)
  • 6 months later...
Posted
panowie zmieniłem na ten z wałkiem z przodu- dogadałem się z przedstawicielem :) wałem przód, dwa rzędy redlic, wał z tyłu hydropak na dwa siłowniki siewnik fiona 2,5m i panowie gania jak nie wiem co :) zasiałem teraz parę ha pszenicy i dodatkowo parę żyta, ciągniczek gania nie męczy się i spalanie wyszło około8 l na ha a ganiam ursusem 385jak się uda wrzucę fotę :)
  • 1 year later...
Posted
Ja wychodzę z założenia że nie kupuje się byle czego tylko cos na lata. U siebie mam agregat AMJ Agro i ani razu nie było z nim problemów. Generalnie dobra marka i dobry sprzęt Lepiej kupić raz a dobrze niż potem bawić siew ciągłe naprawy. .
Posted

Powiem krótko na początku nie miałem dużego ciągnika i mój Farmer 105 km dawał rade ale podczas transportu

Podrzucało i tur zniwelował przeciwwagę

Masa ciągnika 4300kg plus sam tur 700 kg

Dawało 5 to na poznaniaka i Ares 3.0

Na 2.8 m musiało być 4.2 tony ,i 90 km minimum

W razie co wal rurowy lżej w robocie