Rico Posted March 9, 2013 Author Report Posted March 9, 2013 mamy ziemię klasy 2i 3 są typowo gliniaste czyli ciężkie nawet dobrze się uprawia ale jak zaschnie to wtedy robią się problemy. dlatego myślałem o aktywnym, ale biorąc pod uwagę że trzeba dodatkowo obrabiać bruzdy obok granic i zgłowniki, to raczej wezmę bnierny, dużo tańszy sprzęt, traktor bedzie miał lżej i niższe spalanie - najważniejsze Quote
DuzyGrzegorz Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Z tego co piszesz o ziemi to moim skromnym zdaniem twój wybór jest słuszny. Gleby gliniaste wcale nie mają mocno utrwalonej struktury i aktywny agregat będzie ją dodatkowo niszczył. Efekt wizualny z całą pewnością lepszy byłby po aktywnym, jednak lepsze warunki dla roślin zapewni chyba jednak bierny. Zwróć uwagę przy zakupie na możliwość precyzyjnej regulacji głębokości. Quote
Rico Posted March 12, 2013 Author Report Posted March 12, 2013 widziałem na targach w kielcach z wałkiem z przodu 3 rzędy radlic + wałek i do tego hydroopak na 2 siłowniki, za 6 tys.na 2,7m. waga 840kg. myślę że mógłby dać radę Quote
Mikruss Posted March 12, 2013 Report Posted March 12, 2013 tylko jak dlugo da radę??jak masz napęd 4x4 to moooże , jak nie masz "przodka" to zapomnij o uprawowo - siewnym. Quote
Rico Posted March 12, 2013 Author Report Posted March 12, 2013 właśnie po to mam 3p niech sieje a tego 385 chciałem docenić w orce i uprawie, chciałem do niego nawet 3m. ale poczekam na efekty, jak dobrze pójdzie to 1224 czeka Quote
Mikruss Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 już Ci napisałem wcześniej ze jak chcesz ciagnik do agragatu uprawowo siewnego to nie ursus, pisze to po raz n-ty i jak grochem o ściane.Posłuchaj troche osób które użytkowały i ursusy zetory i się przesiadły na zachodni sprzęt.Jak by 80 tka szła tylko z agragatem (kupiony juz pod zestaw do siewnika) to tylko 3 metrowy, bo nie bedzie problemu ze ścieżkami technologicznymi itp. a 2.7 to ni kij ni w ząb do niczego nie pasuje. Quote
grzepaku1 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 ursus 1224 da sobie radę w agregacie uprawowo siewnym ale obowiązkowo musi mieć 2 pomocnicze siłowniki a i tak w czasie podniesienia tego agregatu trzeba jeżdzić jak z jajem,miałem kiedyś 1614 i w ciężkim pługu obrotowym 4 połamałem obydwa cięgna przy ciągniku chociaż były dość grube i sworznie w tych cięgnach stale się wyrabiały i pękały trzeba było często kontrolowac a mam teraz reno cięgna są cieńsze i wytrzymują bez problemu a na tych bolcach co pękały w ursusie to w reno nie ma śladów zużycia Quote
Mikruss Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 Grzepaku to dobrze że tylko ciegnaMój wuja co roku podnośnik cały zwala i robi....A ma 25 ha do obrobienia.... Quote
grzepaku1 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 ale co jest za przyczyna że co roku naprawia Quote
VoYtek8 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 No zgadzam się z "grzepaku1" i "Mikruss" taki Ursus z tym podnośnikiem nie da rady przy takim agregacie i nie ważne czy to będzie 85 czy 1224 to podnośnik i tak się rozsypie po 2 może 3 latach. Jest wiele zachodnich sprzętów które są lepsze do takich obciążeń. Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 grzepaku agregat uprawosiewny z siewnikiem amazone d7 special zasypany do pełna, do tego pług Ibis XXL 4+może nie remont kapitalny podnosnika co roku ale jego uszczelnienie, to coś ze silnikiem, to coś w skrzyni, ciągle coś.Te ciagniki są fajne z wyglądu, natomiast technologicznie to one były dobre w latach 70 tych jak weszły na rynek, w latach 80 tych już były za konkurencją i to daleko.Najlepsze były ostatnie wersje 1634 - siadały tryby w skrzyni bo taki lipny materiał dawali to zamiast 4 biegów zrobili 3 na grubszych trybach które też i tak się rozpierdzielały - do mnie te ciągniki nie przemawiają, dlatego że pracowałem przez 3 lata na takiej serii. Co do uciagu było w innym temacie - niby ciężki ciągnik a pociągnąć też nie da rady dużo Quote
grzepaku1 Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 u mnie w 1614 a miałem go 5 lat nie było problemu z uszczelnianiem jeżeli masz na myśli tłoczysko podnośnika ale jak go kupiłem to na tłoku podnośnika poszerzyłem rowek w którym jest metalowy pierścien uszczelniający i włożyłem 2 w jeden rowek jak w 330 i po 5 latach podnośnik z ciężkim pługiem 4 obrót nie opuszczał musiał długo stać by opuścił całkowicie i potwierdzam twoje słowa Mikrus że słaby materiał ,lepszy jest na widłach z niemiec(bo miałem takie widły) niż na polskim ciągniku może nie na orginałach ale na częściach zamiennych do nich Quote
Mikruss Posted March 13, 2013 Report Posted March 13, 2013 grzepaku nie tłoczysko a cały tylny podnośnik cały czas coś cieknie Quote
Rico Posted March 29, 2013 Author Report Posted March 29, 2013 panowie dzięki za odp ale wybrałem tak: agregat siewno-uprawowy czyli 2 rzędy redlic + wał z tyłu na hydropaku 2,7m plus poznaniak, wyszło mi prawie 6,5 tyś zł ma lekko ale zobaczymy dopiero jak zima ustąpi Quote
Rico Posted March 30, 2013 Author Report Posted March 30, 2013 no niestety nie ma, chciałem ale dopłaty około 1500,- a za taką kasę mam obsypnik do warzyw i ziemniaków nowy z nożami i wałkami Quote
Mikruss Posted March 31, 2013 Report Posted March 31, 2013 No to Ci powiem żaluj.....Agrgat cały czas będzie legł w ziemie i chwila nieuwagi i może iść baaardzo głęboko.... Quote
Rico Posted April 1, 2013 Author Report Posted April 1, 2013 no w sumie 6o masz rację ale na cięgle jak podniosę to może tk nie będzie, ale zawsze wałek z przodu rozwala skiby po pługu, i trzyma zxobaczę może uda się ugadać z przedstawicielem Quote
Rico Posted October 14, 2013 Author Report Posted October 14, 2013 panowie zmieniłem na ten z wałkiem z przodu- dogadałem się z przedstawicielem wałem przód, dwa rzędy redlic, wał z tyłu hydropak na dwa siłowniki siewnik fiona 2,5m i panowie gania jak nie wiem co zasiałem teraz parę ha pszenicy i dodatkowo parę żyta, ciągniczek gania nie męczy się i spalanie wyszło około8 l na ha a ganiam ursusem 385jak się uda wrzucę fotę Quote
Sebastian S Posted October 28, 2014 Report Posted October 28, 2014 Ja wychodzę z założenia że nie kupuje się byle czego tylko cos na lata. U siebie mam agregat AMJ Agro i ani razu nie było z nim problemów. Generalnie dobra marka i dobry sprzęt Lepiej kupić raz a dobrze niż potem bawić siew ciągłe naprawy. . Quote
íktorn Posted November 1, 2014 Report Posted November 1, 2014 Powiem krótko na początku nie miałem dużego ciągnika i mój Farmer 105 km dawał rade ale podczas transportu Podrzucało i tur zniwelował przeciwwagę Masa ciągnika 4300kg plus sam tur 700 kg Dawało 5 to na poznaniaka i Ares 3.0Na 2.8 m musiało być 4.2 tony ,i 90 km minimum W razie co wal rurowy lżej w robocie Quote
Recommended Posts