krisodx Posted February 26, 2013 Report Posted February 26, 2013 Witam w planach mam przystawienie obory do boku staraj.(Stara) tak bede ja nazywal:) ma 2spadowy dach a nowa chcial bym dostawic obok tak aby z jednej str dach byl wciety w stara... nowa miała by byc na ok 20szt OD 150KG i ckciał bym tak zrobic aby obornika nie usówac widłami;) a wiec wymysliłem zeby zrobić taki patent jak w krowach mlecznych czyli stanowiska a z tylu kanał i wyciag do obornika..jak myślicie czy to by sie sprawdziło czy moze ktos ma jakies inne pomysly:) w sprawie materialu na dach i sciany pomysły tez mile widziane.Z GORY DZIEKI ZA POMYSLY:D Quote
CZAREKKK319 Posted March 1, 2013 Report Posted March 1, 2013 Możesz jeszcze dać pod tą oborą szambo i zrobić na kratach wygodniej i mniej roboty z obornikiem Quote
bartek1390 Posted March 2, 2013 Report Posted March 2, 2013 proponowałbym zrobić ją wyższą żeby Ci ciągnik z turem wszedł i wozić turem lub tak jak ma mój kuzyn on do starej obory dostawił wiatę i stół paszowy przyłączył do tego łąkę i pod tą wiatą opasy cały rok stoją Quote
krisodx Posted March 3, 2013 Author Report Posted March 3, 2013 szambo nie wchodzi w gre..nie mam beczkowozu a na pole tez za bardzo mi obornika nie starcza:)zrobil bym na tura ale nie wiem czy wysokosc starej obory na to pozwoli bo przeciez musi dach miec jakis kat nachylenia zeby w zimie ze sniegiem nie było problemów;) Quote
CZAREKKK319 Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 To może jak nie masz beczkowozu to zrób na głębokiej ściółce, chodzi mi o to, że korytarz po którym będziesz jeździł traktorem będzie na normalnej wysokości a opasy będą niżej w takim dole. Quote
Miki Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 A nie lepiej zrobić wyciąg i nie bawić się w przerabianie jeśli nie masz pewności, że się zmieścisz ciągnikiem? Quote
krisodx Posted March 4, 2013 Author Report Posted March 4, 2013 wiem o co chodzi w glebokiej sciolce:) to tez nie wypali bo chcialem czepiac byki a tak to trzeba by sie z nimi ciagac zeby potem uczepic... a nie bede wstawieł jednorazywo całosci tylko tak co miesiąc 1 2...wlasnie tak o tym wyciagu mysle zgarną bym z pod byka w kanał jakas gracą wcisna przycisk i by poszło na płytęmoże macie jakieś propozycje z czego zrobić dach??? Quote
VoYtek8 Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 Dach najlepiej i najtaniej Ci wyjdzie ze zwykłej blachy falistej. Pozdrawiam Quote
misza79 Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 Może i najtaniej wyjdzie z blachy, tylko że trzeba ją ocieplić bo będzie się lało na głowę, a latem nagrzeje się maksymalnie. Quote
pablos Posted May 20, 2013 Report Posted May 20, 2013 ocieplenie z pianki około 7 cm kosztuje 25 zł za metr kw przynajmniej ja tak płaciłem w ubiegłym roku Quote
Recommended Posts