Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Zacząłem interesować się sadem na własny użytek.

Mam kilka pytań dotyczących właśnie wiśni.

Mam 2 stare wiśnie i w planach mam zamiar zasadzić 4 nowe. I chodzi mi o przycinanie. Wiśnie przycina się na czop, to wiem, ale chodzi mi co dalej. Po 3 latach trzeba znowu obciąć, bo się pędy zestarzeją. I jak to zrobić, czy całkiem przy czopie wyciąć czy zostawić kawałek. I po ile pędów utrzymywać na jednym czopie?

I jeszcze czy ciąć na wiosnę czy latem?

I czy np jak obetnę po owocowaniu, to czy będą owocować z nowych pędów na przyszłe lato?

I ile średnio owoców mogę zebrać z 1 wiśni?

Wybaczcie że tyle pytań.:)

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Posted
Witam z tego co sie orietuje to ciecie jest na wiosne a jak ciac to tez zalezy od odmiany a plon zalezy od wielkosci drzewa i od ogolnej aury pogodowej i od zabiegow pielegnacyjnych(jak nieopryskasz a rok grzybowy to guzik urosnie) co do plonu mysle ze kolo 50-80kg mozna zebrac z jednej wisni. Pozdrawiam
Posted
Hej. Drzewka przycinasz jak masz długie gałęzie, praktycznie bez liści i owoców na całej długości, a jedynie trochę owoców na samym końcu. Zawsze zostawiaj przynajmniej 3 "oczka' także zostawiasz kawałek, nie tniesz całego. Ja prowadzę przycinanie latem po zerwaniu, wtedy wszystko dobrze widać. Ciężko określić ile kg zbierzesz z drzewka, bo jak pisze tofikarius to zależy od wielu czynników, w tym od wieku wiśni.
Posted
dziękuję za odpowiedzi, a np jak bym obciął te gałęzie bez liści i owoców w lecie po zbiorze owoców, to w przyszłym roku będą owocowały z nowych pędów czy drzewo potrzebuje 2 lat na wydanie nowych??
Posted
Myślę, że jest szansa na to, że coś wypuści nawet rok później ale wiesz nie mamy na to tak na prawdę wpływu ;) tak mi się przynajmniej wydaje z moich obserwacji :)