bardzomalorolny Posted February 27, 2013 Posted February 27, 2013 WitamZacząłem interesować się sadem na własny użytek.Mam kilka pytań dotyczących właśnie wiśni. Mam 2 stare wiśnie i w planach mam zamiar zasadzić 4 nowe. I chodzi mi o przycinanie. Wiśnie przycina się na czop, to wiem, ale chodzi mi co dalej. Po 3 latach trzeba znowu obciąć, bo się pędy zestarzeją. I jak to zrobić, czy całkiem przy czopie wyciąć czy zostawić kawałek. I po ile pędów utrzymywać na jednym czopie?I jeszcze czy ciąć na wiosnę czy latem?I czy np jak obetnę po owocowaniu, to czy będą owocować z nowych pędów na przyszłe lato?I ile średnio owoców mogę zebrać z 1 wiśni? Wybaczcie że tyle pytań.Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. Quote
bardzomalorolny Posted March 2, 2013 Author Posted March 2, 2013 Naprawdę nikt nie ma nawet kilku wiśni dla siebie?? Quote
Tofik Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 Witam z tego co sie orietuje to ciecie jest na wiosne a jak ciac to tez zalezy od odmiany a plon zalezy od wielkosci drzewa i od ogolnej aury pogodowej i od zabiegow pielegnacyjnych(jak nieopryskasz a rok grzybowy to guzik urosnie) co do plonu mysle ze kolo 50-80kg mozna zebrac z jednej wisni. Pozdrawiam Quote
jacob Posted March 4, 2013 Posted March 4, 2013 Hej. Drzewka przycinasz jak masz długie gałęzie, praktycznie bez liści i owoców na całej długości, a jedynie trochę owoców na samym końcu. Zawsze zostawiaj przynajmniej 3 "oczka' także zostawiasz kawałek, nie tniesz całego. Ja prowadzę przycinanie latem po zerwaniu, wtedy wszystko dobrze widać. Ciężko określić ile kg zbierzesz z drzewka, bo jak pisze tofikarius to zależy od wielu czynników, w tym od wieku wiśni. Quote
bardzomalorolny Posted March 5, 2013 Author Posted March 5, 2013 dziękuję za odpowiedzi, a np jak bym obciął te gałęzie bez liści i owoców w lecie po zbiorze owoców, to w przyszłym roku będą owocowały z nowych pędów czy drzewo potrzebuje 2 lat na wydanie nowych?? Quote
jacob Posted March 7, 2013 Posted March 7, 2013 Myślę, że jest szansa na to, że coś wypuści nawet rok później ale wiesz nie mamy na to tak na prawdę wpływu tak mi się przynajmniej wydaje z moich obserwacji Quote
bardzomalorolny Posted March 7, 2013 Author Posted March 7, 2013 dziękuję za odpowiedź, bo nie wiedziałem czy wszystkie pędy wyciąć, ale zrobię tak że w jednym roku wytnę część a w drugim pozostałe, bo tak zostałbym bez owoców Pozdrawiam Quote
Recommended Posts