Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich dzisiaj wpadł mi do głowy pomysł hodowli kur niosek lecz z braku miejsca zastanawiam się nad zakupem namiotu takiego dużego jak pawilony handlowe duże o wym np. 5mx8m i w nich prowadzic hodowle.

pytanie czy jest możliwe utrzymanie prawidłowego rozwoju stada w takim namiocie? czy ciężko będzie uchronić kury przed różnego rodzaju zwierzętami jak psy, lisy... itp??? czekam na Wasze opinie dodam że chciałby zacząć od 300sztuk i ewentualnie rozwijac sie z czasem

Posted
Szkodniki to rzeczywiście może być duży problem w przypadku namiotu ale także utrzymanie czystości i ciepła zimą. Moim zdaniem lepiej postawić jakąś murowaną chatke z pustaków zrobić dach z blachy falistej i wyjdzie napewno ekonomiczniej i taniej bo namiot w takich warunkach posłuży Ci raptem pare lat, a taki murowany kurnik jeśli będzie dobrze zrobiony to paredziesiąt, będzie także cieplejszy i bezpieczniejszy dla Twojego stadka.
Posted
Powiem szczerze, że wątpię, aby było można zapewnić odpowiednie warunki rozwojowe w takim namiocie, w szczególności zimą. Szkodniki to już inna historia, można by rozwiązać to pastuchem elektrycznym. Poza tym koszt takiego namiotu to pewnie też niemałe pieniądze, koło 20 000 zł jak myślę ? Już lepiej zainwestować w coś co Ci wytrzyma więcej niż kilka sezonów.
Posted
Jesli zamierzasz sie rozwijac i na dluzsza skale rozwijac hodowle to raczej nie polecam namiotu z takich samych powodów, które podał Ci miki, jest duzo tanich rozwiazan które bedziesz miał na dłuzej. Na lato ok, ale co zima?
Posted
Taki namiot to droga sprawa, jeszcze szybko się zniszczy, jest bardzo podatny na wiatr, zimą na pewno będzie tam mróz, a to dla kur nie jest dobre, jeszcze Ci lisy i kuny wszystkie kury pewnie wyłapią :) Ja myślę że lepiej postawić zwykły budynek posłuży Ci jeszcze wiele lat i w przyszłości posłuży nie tylko do trzymania kur. Pozdrawiam :)
  • 2 weeks later...
Posted
hmm teoretycznie da się zrobić (wentylacja, deratyzacja itd) namioty da się kupić ocieplone ale koszty kupna automatycznie rosną, kłopoty mogą być z podłożem w takim kurniku ( trzymanie na gołej ziemi odpada z powodu wymogów Unijnych) ale np mój znajomy ma kurniki ruchome w naczepach od tirów (izotermy)
  • 4 months later...
Posted
moim zdaniem spokojnie się da :) Sam mam hodowlę kur w takim dużym namiocie. Kupiłem go w takiej firmie w Radzyminie PS Namioty. Wybrałem wymiary i za 2 tygodnie miałem postawiony namiot. Co więcej dostałem 3 letnią gwarancję, więc mam pewność ze jakby coś nawaliło to mogę się zgłosić. Ogólnie to polecam takie rozwiązanie, bo myślę, że się opłaca.
  • 3 months later...
Posted

Kamil1990r - ja też jestem tego zdania co michus. Dla chcącego nic trudnego. Popatrzyłam na necie i jest sporo firm oferujących namioty w takim wymiarze jak piszesz. Jedną z lepszych ofert znalazłam w firmie Das Company. Też dają gwarancję na namiot. Mogą ci go też zamontować.

Jacob, z tą ceną to trochę poleciałeś, namiot w takich wymiarach kupisz już od 3200 brutto! Wiadomo zależy jaki standard, im lepszy to cena idzie w górę.

• 6 years later...