Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich forumowiczów.

Ostatnio mój ojciec wydzierżawił od znajomej 80a pola które już od 3-4 lat stoi ugorem. I chciałbym się dowiedzieć jakie zabiegi muszę wykonać przed posianiem pszenżyta ew jęczmienia.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Posted
No zależy czy są tam krzaki, jak jest ich mało to ręcznie wytnij, a jak dużo to orkanem musisz zlikwidować. Jak jest tam sama trawa to ja myślę że trzeba głęboko przeorać następnie opryskać środkiem od ziela np. RoundUpem odczekać parę tygodni i pojeździć po tym jakimś agregatem. Myślę że wtedy pole będzie się nadawało do uprawy zboża. Pozdrawiam :)
Posted
Dokładnie jak kolega wyżej ;) jeżeli pole jest teraz zaperzone to ciężko będziesz miał to uprawic do siewu, będzie ci sie wszystko pchało, można spróbować zaorac jeszcze na wiosne ale wtedy trzeba wjechać juz wałem, jednak ja bym poczekał do wiosny aż wszystko ładnie zginie ;) pozdrawiam
Posted

też miałem taki probl, zrobiłem tak: skosiłem i zwiozłem zielonkę potem pryskanie roundapem, następnie drapanie kultywatorem żeby lepiej się orało i orka w miarę głęboka, można dla pewności opryskać po orce jak będzie się odbijać zielone, najlepiej jakbyś jeszcze coś zasiał jak jakiś owies z wyką, miałbyś paszę dla bydła lub baloty z tego a pole pomału by się doprawiało :) powodzenia

możesz spróbować zasiać na tym słonecznik, jego korzenie sięgają do 2,5m w głąb i wyciągają na wierzch minerały, i składniki. Dodatkowo też sprawia glebę, podczas kwitnienia możesz ściąć orkanem i pasza jak złoto dla bydła.

• 3 weeks later...
Posted
wg. mnie to płytko zadrapać potem orka ( załóż przedpłużki to ładnie wepchną chwasty pod skibę )i siew + ochrona na chwasty. Wiosna będzie póżna i stosowanie randapopodobnych tylko opóżni siew a środek będzie hamował wzrost zasiewów. Randap rofosat itp. najleiej po żniwach.
Posted
ali masz rację że pryskanie dopiero po, ale jak chłopak chce coś zrobuić to polecam tak: na ugorze posiałem proso oczywiście po jakimś uprawieniu, proso jako takie nie wymaga dużo, ale coś jest, po zreglenowaniu prosa- czyli pryskanie na dojrzenie łodyg, masz już gotowe pole pod uprawę oczywiście po skoszeniu:) masz ściernisko po roundapie i ganiasz kultywatorem obornik orka i siejesz na zimę.
Posted
tak jak pisałem w poprzednim poście, roundap, rofosat lub inne do tego można dorzucić siarczan amonu lub mocznik , ale nie koniecznie co wspomaga działanie środka (roślina jest pazerna na nawozy więc wchłania ją z herbicydem) rozpylanie średniokropliste nie żadna mgła jak stosują co niektórzy