wrestling Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 Witam, mam problem.. Jestem posiadaczem pługu Kverneland 3 skibowego obracanego na resorach. Po zakupie silniejszego ciągnika chciałbym dokupić jedną słupice resorowaną aby zrobić z niego 4 skibowy pług. Problem w tym że nie mogę znaleźć żadnej oferty, proszę o pomoc jeśli wiecie może o firmach sprzedających pługi na części lub całych słupicach..z góry dziękuje. Quote
Gucio Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 Kolego proponowałbym ci pojezdzic po handlarzach maszyn rolniczych oni napewno z checia za dobra cene odkreca od jakiegos pasujacego pluga albo moze nawet moga miec na stanie takie slupice z jakiej okolicy jestes to moze jak blisko to podpowiem gdzie tu sie udac a jutro moze nawet bede u jednego to zapytam czy posiada cos takiego tyko napisz jeszcze jaki dokladnie to plug i jakie odkladnie Pozderki;-0 Quote
grzepaku1 Posted March 3, 2013 Posted March 3, 2013 ale czy możesz dokręcić 4 skibę czy obrotnica w twoim pługu wytrzyma bo nie wiem czy jest przystosowana ? Quote
wrestling Posted March 3, 2013 Author Posted March 3, 2013 woj. dolnośląskie Milicz, kurde nie jestem w stanie teraz dokładnie określić model pługu. a co do tego czy pług jest przystosowany. jak można to sprawdzić, ponieważ na końcu ramy, mam przykręcone mechanizm obracający koło, więc myślałem że odkręcę ten mechanizm, dokręcę kawałek ramy ze słupicą i dokręcę całe koło.. Quote
grzepaku1 Posted March 4, 2013 Posted March 4, 2013 niektóre pługi tak malą że można dokręcać skiby bez końca ale to nie oznacza że ty w swoim możesz to zrobić musisz być pewien że ten pług jest 3+1 a jeśli tylko 3 to nie radzę dokręcać więcej inaczej zniszczysz sobie ten sprzęt bo albo obrotnica nie wytrzyma albo rama Quote
wrestling Posted March 4, 2013 Author Posted March 4, 2013 Orientujesz się może jak to sprawdzić czy dany pług nadaję się do dokręcenia skiby? Quote
grzepaku1 Posted March 4, 2013 Posted March 4, 2013 dobrze nie wiem jak to sprawdzić ale jak możesz odczytac typ tego pługa to może by coś dało ,jaka jest obrotnica bo u mnie przy 4 obrotówce kverneland jest 160 chociaż były i mniejsze ale pług miał zabezpieczenie kołkowe przez co był lżejszy a może wstaw zdjęcie tego pługa to może ci ktoś podpowie lub taki ma z 4 korpusami Quote
wrestling Posted March 17, 2013 Author Posted March 17, 2013 Na tabliczce znamionowej odczytałem jest model 8 nr 17578 Kverneland a/s oraz 14'' 35 cm.. nic mi to nie mówi..może Wy coś wymyślicie.. zdjęcia mam zbyt duże aby wrzucić na forum, jeśli ktoś wiedziałby co i jak proszę o odpowiedź zwrotną a wyślę zdjęcia na meila. Quote
Recommended Posts