Rico Posted March 3, 2013 Report Posted March 3, 2013 przez ostatnie kilka miesięcy martwi mnie jedna sprawa, a mianowicie, maciory które powinny być prośne zaczynają ruję i tu jest probl, poleciało mi już 4 w ten sposób, nie pomagają szczepienia, Quote
przemek2092 Posted March 4, 2013 Report Posted March 4, 2013 podobny wątek juz kiedys przerabialiśmy maciory są kryte naturalnie czy sztucznie ? Quote
Rico Posted March 4, 2013 Author Report Posted March 4, 2013 sztucznie "biołopodlaskim" były szczepione, paszę mają(groch "piast" jęczmień pszenica + otręby) stosunek: paszy do otrąb to połowa tego i połowa otrąb. mam 5 młodych macior które już są zapłodnione i 4 stare tzn. po5 miotach, teraz jestem stratny własnie na tych starych a do tego muszę jeszcze czekać na te młode tak więc będzie słaby rok. jedną starą już sprzedałem akurat udało mi się po 3,8 zł i miała 245 kg wagi. Niedawno odsadziłem z młodych knura i mam nadzieję że będzie dobrym samcem ale też muszę czekać Quote
przemek2092 Posted March 7, 2013 Report Posted March 7, 2013 No tak jak opisujesz to wszystko robisz dobrze ciężko wskazać powód, nieraz na prawdę bywają takie przypadki że nie ma racjonalnego wytłumaczenia, poczekaj za tym knurem i zobaczysz czy będzie jakis efekt pozdrawiam Quote
PomorscyHodowcy Posted March 7, 2013 Report Posted March 7, 2013 mysle rze problem leezy w karmieniu macior ja tam karmie na mokro i jest super Quote
bartek1390 Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 ja uważam że to od roku zależy świnie mają instynkt i wyczuwają że będzie słaby rok i mało paszy dlatego nie chcą się zaprosić Quote
Rico Posted March 12, 2013 Author Report Posted March 12, 2013 no może masz rację ale już podjąłem decyzję zastąpię te stere młodymi które są prosne, tak więc szkoda że niema tak ajjk 20 lat temuy że maciory zawsze miały , cenę dostałem 3,40 zł za kg jutro czekam na handlowca Quote
Recommended Posts