jacob Posted March 25, 2013 Report Posted March 25, 2013 Jeżeli mówimy o radach to warto wybrać izolatory narożne z rolką, tak żeby przewód "pracował" na ogrodzeniu. W przeciwnym razie przewód może Ci się poprzecierać po sezonie lub dwóch. Quote
Koper Posted April 18, 2013 Author Report Posted April 18, 2013 Witam!Wziólem wasze porady pod uwage, pismo złożyłemJeszcze mam pytanie w jednym wzgledzieNa takiej działce chciałbym miec pewnosć ze ogordzenie działa, czy jest jakies urzadzenie albo jakis elektryzator z czujnikiem zeby sygnalizowało ze np. linia zostala przerwana? Quote
pawelxy1 Posted April 18, 2013 Report Posted April 18, 2013 A jeśli już założy się tą siatkę leśną i pastucha to jak później się wejdzie na terenktóry ogrodziliśmy? Quote
VoYtek8 Posted April 18, 2013 Report Posted April 18, 2013 Trzeba zrobić jakąś bramę, żeby można było wjechać i tyle, wszystkiego nie można ogrodzić to jest raczej oczywiste. Pozdrawiam Quote
ZbyszekW8 Posted April 19, 2013 Report Posted April 19, 2013 W miejscu przejść trzeba umieścić tzw. zestaw bramowy, który sprawia, że linia pastucha zachowuje ciągłość. Jesli np. na linii chce sie aby było napięcie nawet jak się otzworzy ta brame to wtedy dosatkowo musi byc pociagnięty przewód izolowany Quote
jacob Posted April 19, 2013 Report Posted April 19, 2013 Witam!Wziólem wasze porady pod uwage' date=' pismo złożyłemJeszcze mam pytanie w jednym wzgledzieNa takiej działce chciałbym miec pewnosć ze ogordzenie działa, czy jest jakies urzadzenie albo jakis elektryzator z czujnikiem zeby sygnalizowało ze np. linia zostala przerwana? [/quote'] Są na rynku moduły kontrolne, które monitorują stan ogrodzenia. Do nich możemy podłączyć syrenę alarmową lub nawet moduł GSM, który wyśle CI SMS po przerwaniu ogrodzenia. Quote
lolek112 Posted June 20, 2017 Report Posted June 20, 2017 możesz kupić zwykła standardową siatkę, np tutaj Quote
crazy333 Posted July 4, 2017 Report Posted July 4, 2017 zwykła standardowa siatka niestety nie zda egzaminu, lisy bardzo łatwą ją przegryzą i wkradną się na pole uprawne. Tym bardziej rozpędzony dzik może ją uszkodzić i też wejść bez problemu. W ogrodzeniu elektrycznym linka jest naciągnięta i amortyzowana sprężyną, która chroni przed rozerwaniem ogrodzenia i przede wszystkim montaż pastucha jest szybszy i prosty i cenowo też taniej to wychodzi... mniej roboty Quote
Tuzon Posted July 13, 2017 Report Posted July 13, 2017 Sąsiad który ma pole w okolicach lasu i uprawia na nim szparagi, a to jest przysmak dzików otoczył je metalową siatką. Z tego co wiem to ma spokój. Nie wiem czy na noc uruchamia jakieś napięcie, ale znając upartość dzików to zapewne sama siatka by ich nie powstrzymała. Quote
DuzyGrzegorz Posted July 13, 2017 Report Posted July 13, 2017 Największy problem jest z elektryzatorem. O dużej energii są drogie, poza tym nie mają certyfikatu powyżej 5,5 J. Druga rzecz to uziemienie. Ten śledź co dają czasami do elektryzatora to śmiech. Znajomy ma działkę właściwie w lesie i przed ogrodzeniem elektrycznym przyorał drut uziemiający. Elektryzator coś ok. 3 J (fabrycznie 0,9 J przerobiony) dziki zatrzymuje. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted July 14, 2017 Report Posted July 14, 2017 głodnego zwierza tylko śmierć moze powstrzymać albo poszukać łatwiejszego żerowiska np. u sąsiada. sąsiad obraził sie na mnie bo nieposiałem kuku w tym roku . dziki mu dokładnie przeorały około 0.5 ha ziemniaków ma jak po wykopkach i ani jednego krzaczka nie zostawiły Quote
Tuzon Posted July 26, 2017 Report Posted July 26, 2017 Niby tak, ale co mamy zrobić? Nic nie robić i niech sobie buszują? Niech szukają w swoim naturalnym środowisku. Dobry stosunek ceny do jakości posiadają siatki węzłowe - konkretnie takie jak te tutaj: Jeżeli dobrze zostaną zabezpieczone, zamontowane to stanowią nie lada wyzwanie i barierę. Quote
ZbyszekW8 Posted July 31, 2017 Report Posted July 31, 2017 Zgadzam się, że przy pastuchu to uziemienie konkretne ma bardzo duże znaczenie. Ja w tamtym roku zainwestowałem w taki elektryator za 2000 zł, ale jego pełną moc osiągam dopiero jak co 50 m zrobiełm porządny bolec uziemiający. Czasem słyszałem, że jak ktoś na ogrodzeniu robi linię to jako uziemienie właśnie słupki od ogrodzenia wykorzystuje Quote
crazy333 Posted August 3, 2017 Report Posted August 3, 2017 Ważne też jest zamortzowanie drutu, żeby dzik nie rozerwał ogrodzenia Quote
ZbyszekW8 Posted August 21, 2017 Report Posted August 21, 2017 Ważne też jest zamortzowanie drutu, żeby dzik nie rozerwał ogrodzenia Do tego są takie specjalne sprężyny naciągowe, ale jak dzik pędzi na ogrodzenie to z reguły wiem, ze nic go nie powstrzyma. Najlepiej w kluczowych miejscach mieć słupki drewniane i te amortyzatory a pośrednio normalnie plastikowe, to dzik wtedy je położy, ale nie pozrywa Quote
Jan-ros77 Posted August 23, 2017 Report Posted August 23, 2017 Podstawa to mocny elektryzator, żeby dzik wyczuł pole elektromagnetyczne, a rozpędzonego czy przestraszonego to z doświadczenia wiem że nic nie powstrzyma...DuzyGrzegorz, fakt, jak ja zamawiałem elektryzator i dostałem pręcik 30 cm to zastanawiałem się co z tym zrobić :) Quote
DuzyGrzegorz Posted August 23, 2017 Report Posted August 23, 2017 Wbij w ziemię pręt o średnicy co najmniej 1 cm i o długości co najmniej 120 cm. Jeżeli elektryzator o większej energii wbij 2 lub 3. Jeżeli masz więcej uziomów połącz je jednym przewodem, czyli od elektryzatora do pierwszego uziomu i dalej od pierwszego do drugiego. Pozdrawiam! Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted August 24, 2017 Report Posted August 24, 2017 Pomysł bardzo ciekawy i myślę, że w praktyce powinien zdać egzamin, zresztą z tego co czytam to wiele osób jest zadowolonych. Pozostaje jedynie pytanie i koszty, wiecie może jak się kształtują? Quote
Tuzon Posted October 8, 2017 Report Posted October 8, 2017 Problem jest taki, że wszystkiego nie da się ogrodzić. Quote
rolniczka_585 Posted October 9, 2017 Report Posted October 9, 2017 Ostatnio na Bednarach reklamowali armatki hukowe na dziki, sarny i jelenie. Ja podchodzę do tego sceptycznie, ale może ktoś się spotkał i wie jak to się sprawdza? Quote
crazy333 Posted October 9, 2017 Report Posted October 9, 2017 To pewnie coś podobnego jak na ptaki, tak przypuszczam. U mnie w sadzie niestety zupełnie nie zdało egzaminu Quote
rolniczka_585 Posted October 10, 2017 Report Posted October 10, 2017 Tak myślałam że kolejny wynalazek który nie zda egzaminu, ale jescze z takim czymś się nie spotkałam. Na ptaki to najlepsze petardy 3 hukowe. U mnie w sadzie w tym roku plaga była i nic nie zdawało egzaminu. Myślę by w przyszłym roku założyć siatki. Quote
bartek12 Posted October 26, 2017 Report Posted October 26, 2017 No na pewno nie ma sensu montowanie cienkiej siatki bo dziki pokonają to bez jakiegoś wielkiego problemu. Elektryzator to podstawa. Plusem jest też to,ze dziki przyzwyczajają sie,ze w danym miejscu jest coś takiego i potem już daja sobie spokój i nie podchodzą. Konstrukcja powinna być stabilna i mocna. Do budowy najlepiej jest wykorzystać słupki drewniane, dodatkowo wzmocnione w rogach ogrodzenia. Do konstrukcji najlepiej jest uzywać grubszego drutu. O grubości 2 mm.No i jeśli nie mamy jakiegoś wielkiego doświadczenia w robieniu takich ogrodzeń to jednak lepiej jest wynająć do tego firmę, która się tym za nas zajmie. Quote
Vademecum Posted October 26, 2017 Report Posted October 26, 2017 a moim zdaniem to zamiast kuku posiać łubin gorzki i to jest najskuteczniejsze rozwiązanie.I ja tak zrobiłem. Teraz siedze sobie w ciepłym autku z webastem i ze spokojną głową.dodam, że Nowy rok 2017 witałem na kombajnie , bez kabiny przy -5 st. I czystą kase zgarne, a nie 3 msc. walki z pogodą, sprzętem i dzikami.... Quote
DuzyGrzegorz Posted October 28, 2017 Report Posted October 28, 2017 Chyba Kolega ma rację choć w coś w duszy mi się buntuje. Za trzydzieści lat będzie więcej ludzi na ziemi niż ziemia może wyżywić. Wtedy kto będzie miał żywność będzie rządził światem. Szkoda że Polska ani Europa tego nie dostrzega. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts