Ogrodzenie na dziki - jakie?
Napisano 17 marzec 2013 - 22:04
mój sąsiad grodził 7 hektarów kukurydzy przed dzikami w zeszłym roku pastuchem. Też się zastanawiał czy robić siatkę leśną i pastuch elektryczny. Ale doradzili mu zrobienie samego pastucha bez siatki leśnej. Tylko ta skrzynka zasilająca pastuch elektryczny musiała być porządna, dał za nią 1300zł ale wali tak, że dziki nawet nie podchodzą.
Ostatecznie mu się opłacało. Za siatkę leśną by zapłacił dodatkowe kilkanaście tysięcy, a tak dołożył do porządniejszego elektryzatora i działa jak powinno.
Także z doświadczenia mojego sąsiada to mogę powiedzieć tyle, że nie ma sensu robienie siatki leśnej, a samo ogrodzenie elektryczne to sąsiad wykonał tak jak jacob pisze. Acha DużyGrzegorz co do tego zwrotu z koła łowieckiego to tego sąsiad też próbował. Tylko, że jakby czekał aż się koło zbierze i podejmie decyzję to dziki by mu kukurydzę zdążyły zmarnować. A tak, kupił sam co uznał za słuszne i nikogo się nie prosił.
Napisano 18 marzec 2013 - 08:57
Napisano 21 marzec 2013 - 11:52
Napisano 21 marzec 2013 - 20:31
Napisano 22 marzec 2013 - 09:04
Napisano 25 marzec 2013 - 09:58
Napisano 18 kwiecień 2013 - 13:10
Wziólem wasze porady pod uwage, pismo złożyłem
Jeszcze mam pytanie w jednym wzgledzie
Na takiej działce chciałbym miec pewnosć ze ogordzenie działa, czy jest jakies urzadzenie albo jakis elektryzator z czujnikiem zeby sygnalizowało ze np. linia zostala przerwana?
Napisano 18 kwiecień 2013 - 13:24
który ogrodziliśmy?
Napisano 18 kwiecień 2013 - 22:45
Napisano 19 kwiecień 2013 - 08:42
Napisano 19 kwiecień 2013 - 09:21
Witam!
Wziólem wasze porady pod uwage, pismo złożyłem
Jeszcze mam pytanie w jednym wzgledzie
Na takiej działce chciałbym miec pewnosć ze ogordzenie działa, czy jest jakies urzadzenie albo jakis elektryzator z czujnikiem zeby sygnalizowało ze np. linia zostala przerwana?
Są na rynku moduły kontrolne, które monitorują stan ogrodzenia. Do nich możemy podłączyć syrenę alarmową lub nawet moduł GSM, który wyśle CI SMS po przerwaniu ogrodzenia.
Napisano 20 czerwiec 2017 - 10:48
możesz kupić zwykła standardową siatkę, np tutaj
Napisano 04 lipiec 2017 - 11:44
zwykła standardowa siatka niestety nie zda egzaminu, lisy bardzo łatwą ją przegryzą i wkradną się na pole uprawne. Tym bardziej rozpędzony dzik może ją uszkodzić i też wejść bez problemu. W ogrodzeniu elektrycznym linka jest naciągnięta i amortyzowana sprężyną, która chroni przed rozerwaniem ogrodzenia i przede wszystkim montaż pastucha jest szybszy i prosty i cenowo też taniej to wychodzi... mniej roboty
Napisano 13 lipiec 2017 - 06:36
Sąsiad który ma pole w okolicach lasu i uprawia na nim szparagi, a to jest przysmak dzików otoczył je metalową siatką. Z tego co wiem to ma spokój. Nie wiem czy na noc uruchamia jakieś napięcie, ale znając upartość dzików to zapewne sama siatka by ich nie powstrzymała.
Napisano 13 lipiec 2017 - 12:32
Największy problem jest z elektryzatorem. O dużej energii są drogie, poza tym nie mają certyfikatu powyżej 5,5 J. Druga rzecz to uziemienie. Ten śledź co dają czasami do elektryzatora to śmiech. Znajomy ma działkę właściwie w lesie i przed ogrodzeniem elektrycznym przyorał drut uziemiający. Elektryzator coś ok. 3 J (fabrycznie 0,9 J przerobiony) dziki zatrzymuje. Pozdrawiam!
Napisano 14 lipiec 2017 - 10:32
Napisano 26 lipiec 2017 - 07:31
Niby tak, ale co mamy zrobić? Nic nie robić i niech sobie buszują? Niech szukają w swoim naturalnym środowisku. Dobry stosunek ceny do jakości posiadają siatki węzłowe - konkretnie takie jak te tutaj:
Jeżeli dobrze zostaną zabezpieczone, zamontowane to stanowią nie lada wyzwanie i barierę.
Napisano 31 lipiec 2017 - 13:47
Zgadzam się, że przy pastuchu to uziemienie konkretne ma bardzo duże znaczenie. Ja w tamtym roku zainwestowałem w taki elektryator za 2000 zł, ale jego pełną moc osiągam dopiero jak co 50 m zrobiełm porządny bolec uziemiający. Czasem słyszałem, że jak ktoś na ogrodzeniu robi linię to jako uziemienie właśnie słupki od ogrodzenia wykorzystuje
Napisano 03 sierpień 2017 - 12:54
Ważne też jest zamortzowanie drutu, żeby dzik nie rozerwał ogrodzenia
Napisano 21 sierpień 2017 - 10:51
Ważne też jest zamortzowanie drutu, żeby dzik nie rozerwał ogrodzenia
Do tego są takie specjalne sprężyny naciągowe, ale jak dzik pędzi na ogrodzenie to z reguły wiem, ze nic go nie powstrzyma. Najlepiej w kluczowych miejscach mieć słupki drewniane i te amortyzatory a pośrednio normalnie plastikowe, to dzik wtedy je położy, ale nie pozrywa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych