Vademecum Posted October 28, 2017 Report Posted October 28, 2017 kolego, powiedzmy że ja poczekam aż braknie żywności I za jej produkcję zaczną płacić należycie.tylko ja sie obawiam czego innego..... po roku 1945 też brakowało żywności. Państwa nie okupowane przez zssr dopłacały producentowi a te drugie, pod okupacją czerwonych pozbawiały właścicieli ziemi. Quote
DuzyGrzegorz Posted October 28, 2017 Report Posted October 28, 2017 Robisz Kolego Vademecum jak Hindusi. Wykupują ziemię rolną w Afryce i czekają aż braknie żarcia. Nie twierdzę że to źle ale land grabbing potępiam.W Rosji sowieckiej był to element zarządzania społeczeństwem i wskazanie w nim wroga śmiertelnego. Moja mama była wywieziona w tzw. drugiej turze wywózek do północnego Kazachstanu. Ci co tam mieszkali opowiadali czasu wielkiego głodu. W Antonowce wybudowano w 1932 roku potężne betonowe silosy na zboże i zabrano do nich wszystko zboże od rolników. Na moją ocenę pojemność tych silosów wynosi nie mniej niż 400 tys m3. Co się stało z pszenicą w niedoschniętym betonie to wiadomo. Nie będę pisał co się działo z ludźmi i jak się zachowywali bo to zbyt drastyczne na forum. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 28, 2017 Report Posted October 28, 2017 mój dziadek walczył na I wojnie św. i nie tak daleko bo w granicach dzisiejszej polski opowiadał że polacy byli traktowani gorzej niź konie i psy.zeżerali się nawzajem. ziemie uprawiał będę, jest to bezsprzeczne. ale nie będę żyłował plonów jak 20 lat temu.zboże z ukrainy i mołdawi jest dużo tańsze niż nasze chodź i tak cena 550 za pszenice jest banalna. Quote
rafaello3 Posted October 29, 2017 Report Posted October 29, 2017 Ja mam pole ogrodzone siatką ,a i tak przechodzą mi szkodniki na dwóch nogach z nowo wybudowanych domów .W tym sezonie w żniwa dwa baloty mi rozciągnęli po polu. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 I jak kwestia ogrodzenia na dziki, zdecydowałeś się ostatecznie na coś? Jeżeli tak i wątek jest nadal aktualny to koniecznie daj znać na forum nawet z ciekawości, będziemy czekać na twoja odpowiedź. Quote
Radogost Posted December 6, 2017 Report Posted December 6, 2017 Chyba pastuch będzie najlepszy, akumulator ze starego bizona i powinien dać radę. Tylko raz na tydz trzeba kosiarką pod ogrodzeniem przejechać aby przebicia nie było do ziemi. Quote
WujekSamo2 Posted December 17, 2017 Report Posted December 17, 2017 No więc właśnie, zrobić ogrodzenie to jedno, ale potem zadbać o to. U nas niektórzy rolnicy to nawet siatką drucianą pogrodzili.Z obserwacji mojej wynika, że armatka to na krótką chwilę działają. Quote
rolniczka_585 Posted December 21, 2017 Report Posted December 21, 2017 sąsiad pokusił się na armatkę bo lubi takie nowinki. Miał spokój z 2 tygodnie. Od nowa dziki mu wojują. Quote
crazy333 Posted January 3, 2018 Report Posted January 3, 2018 Z tą armatką podobnie jak z odstraszaczami dźwiękowymi na ptaki, po pewnym czasie już się nie boją i podchodzą... Quote
Tuzon Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 Dziki to cwaniaki. One w zasadzie boją się niewielu rzeczy. Dobrym przykładem jest to, że wchodzą normalnie na osiedle mieszkalne, buszują po śmietnikach i niczym sie za bardzo nie przejmują.Jedyne rozwiązanie jakie widzę, to jakieś solidne ogrodzenie. I to nie byle jaka siatka, ale taka węzłowa, stalowa. Taką którą wykorzystuje się m. in. w lasach. Coś takiego jak chociażby ta tutaj: Quote
Vademecum Posted January 22, 2018 Report Posted January 22, 2018 pomyśl 30 - 80 kg Razy ok. 20 km/h W stresie wywalą wszystko. tą leśną dzik podnosi ryjem. Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Jeżeli taka siatka będzie założona poprawnie- oczywiście ta metalowa to zawsze będzie w jakiś sposób stanowiła ochronę przed dzikami, przynajmniej na jeden sezon. Też pytanie jaki budżet posiadamy na ten cel. Quote
karo123 Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Moim zdaniem pastuch wystarcza, chociaż różnie z tym bywa. Quote
edek Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Ja nie mam doświadczenia z ogrodzeniami na dziki ale w ub. roku zastosowałem środek na dziki Hukinol - odeszły od pola od razu. Polecam Quote
stomed Posted April 6, 2018 Report Posted April 6, 2018 hmm... moze ten środek to nie jest najgorszy pomysł... Quote
rolniczka_585 Posted April 6, 2018 Report Posted April 6, 2018 też słyszałam że ten środek całkiem dobrze się sprawdza i jest wydajny. Ale podobno smród niesamowity :0 Quote
stephan Posted April 11, 2018 Report Posted April 11, 2018 Jak dzik głodny, to wszędzie wejdzie. Żadna siatka go nie zatrzyma. No chyba, że jakiś parkan betonowy. Quote
tomson Posted April 11, 2018 Report Posted April 11, 2018 jak jest zrobione dobrze ogrodzenie elektryczne to dzik nie przejdzie. Ale są ogrodzenia i "ogrodzenia". Eleketryzator 0,5 j nie zatrzyma przed dzikiem. Trzeba to zrobić dobrze. Quote
Vademecum Posted April 11, 2018 Report Posted April 11, 2018 wyobraź sobie watache dzików pędzących 20-40 km/h Jedynie mur może to zatrzymać. Quote
Edwards Posted October 29, 2021 Report Posted October 29, 2021 Na pewno nie powinno się na tym tak bardzo oszczędzać z uwagi na to, ze ogrodzenie jest wymagane przy budowie. Wiele osób nie stawia ogrodzenia, ale jeśli nie zabezpieczymy budowy i jesli coś sie komuś na naszej budowie stanie, to będziemy musieli ponieść spore nieprzyjemne konsekwencje swojej lekkomyślności. Wypozyczenie ogrodzenia tymczasowego nie jest drogie, tak wiec nie wiem nad czym się tutaj zastanawiać. Ze swojej strony polecam na przykłąd skontaktowanie się z firmą Clipper, która w ofercie ma własnie takie ogrodzenia Quote
Alex83 Posted March 8, 2022 Report Posted March 8, 2022 Teraz w koło jest pełno dzikiej zwierzyny-sarny dziki, która wyrządza szkody uprawne. Najskuteczniejszym rozwiązaniem będzie pastuch elektryczny. Siatka Leśna nie jest wystarczająca, dziki się podkopują, sarny też znajdą sposób. Po zamontowaniu pastucha elektrycznego problem się skończył. Impulsy elektryczne skutecznie zniechęcają dziką zwierzynę i uprawy nie są zniszczone. Quote
crazy333 Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 To prawda siatka leśna może być niewystarczająca, ale dodatkowy poziom linki podpiętej do pastucha już owszem Quote
Vademecum Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 jak dzik będzie głodny i wszyscy ogrodzimy to i tak wejdzie Quote
Alex83 Posted March 10, 2022 Report Posted March 10, 2022 Warto również stosować odstraszacze zapachowe jako tańsza alternatywa pastuchów... Ja osobiście polecam hukinol który zawiera feromony potu ludzkiego... Jeden z najlepszych odstraszaczy no i oczywiście skuteczny, dostępny w dużych opakowaniach albo w fajnych małych buteleczkach z zawieszką. Działa na różne dzikie zwierzęta w tym sarny, dziki czy jelenie. Quote
kunek Posted March 11, 2022 Report Posted March 11, 2022 Wiadomo, że dzik musi jeść, ale nie moją kukurydzę , jak zasieję zawsze grodzę pole pastuchem Quote
Recommended Posts