Jump to content

Recommended Posts

Posted

kolego, powiedzmy że ja poczekam aż braknie żywności :) I za jej produkcję zaczną płacić należycie.

tylko ja sie obawiam czego innego..... po roku 1945 też brakowało żywności. Państwa nie okupowane przez zssr dopłacały producentowi a te drugie, pod okupacją czerwonych pozbawiały właścicieli ziemi.

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Robisz Kolego Vademecum jak Hindusi. Wykupują ziemię rolną w Afryce i czekają aż braknie żarcia. Nie twierdzę że to źle ale land grabbing potępiam.

W Rosji sowieckiej był to element zarządzania społeczeństwem i wskazanie w nim wroga śmiertelnego. Moja mama była wywieziona w tzw. drugiej turze wywózek do północnego Kazachstanu. Ci co tam mieszkali opowiadali czasu wielkiego głodu. W Antonowce wybudowano w 1932 roku potężne betonowe silosy na zboże i zabrano do nich wszystko zboże od rolników. Na moją ocenę pojemność tych silosów wynosi nie mniej niż 400 tys m3. Co się stało z pszenicą w niedoschniętym betonie to wiadomo. Nie będę pisał co się działo z ludźmi i jak się zachowywali bo to zbyt drastyczne na forum. Pozdrawiam!

Posted

mój dziadek walczył na I wojnie św. i nie tak daleko bo w granicach dzisiejszej polski opowiadał że polacy byli traktowani gorzej niź konie i psy.

zeżerali się nawzajem.

ziemie uprawiał będę, jest to bezsprzeczne. ale nie będę żyłował plonów jak 20 lat temu.

zboże z ukrainy i mołdawi jest dużo tańsze niż nasze chodź i tak cena 550 za pszenice jest banalna.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

No więc właśnie, zrobić ogrodzenie to jedno, ale potem zadbać o to. U nas niektórzy rolnicy to nawet siatką drucianą pogrodzili.

Z obserwacji mojej wynika, że armatka to na krótką chwilę działają.

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Dziki to cwaniaki. One w zasadzie boją się niewielu rzeczy. Dobrym przykładem jest to, że wchodzą normalnie na osiedle mieszkalne, buszują po śmietnikach i niczym sie za bardzo nie przejmują.

Jedyne rozwiązanie jakie widzę, to jakieś solidne ogrodzenie. I to nie byle jaka siatka, ale taka węzłowa, stalowa. Taką którą wykorzystuje się m. in. w lasach. Coś takiego jak chociażby ta tutaj: 

• 3 weeks later...
Posted

Jeżeli taka siatka będzie założona poprawnie- oczywiście ta metalowa to zawsze będzie w jakiś sposób stanowiła ochronę przed dzikami, przynajmniej na jeden sezon. Też pytanie jaki budżet posiadamy na ten cel.

• 1 month later...
Posted

jak jest zrobione dobrze ogrodzenie elektryczne to dzik nie przejdzie. Ale są ogrodzenia i "ogrodzenia". Eleketryzator 0,5 j nie zatrzyma przed dzikiem. Trzeba to zrobić dobrze. 

• 3 years later...
Posted

Na pewno nie powinno się na tym tak bardzo oszczędzać z uwagi na to, ze ogrodzenie jest wymagane przy budowie. Wiele osób nie stawia ogrodzenia, ale jeśli nie zabezpieczymy budowy i jesli coś sie komuś na naszej budowie stanie, to będziemy musieli ponieść spore nieprzyjemne konsekwencje swojej lekkomyślności. Wypozyczenie ogrodzenia tymczasowego nie jest drogie, tak wiec nie wiem nad czym się tutaj zastanawiać. Ze swojej strony polecam na przykłąd skontaktowanie się z firmą Clipper, która w ofercie ma własnie takie ogrodzenia 

• 4 months later...
Posted
Teraz w koło jest pełno dzikiej zwierzyny-sarny dziki, która wyrządza szkody uprawne. Najskuteczniejszym rozwiązaniem będzie pastuch elektryczny. Siatka Leśna nie jest wystarczająca, dziki się podkopują, sarny też znajdą sposób. Po zamontowaniu pastucha elektrycznego problem się skończył. Impulsy elektryczne skutecznie zniechęcają dziką zwierzynę i uprawy nie są zniszczone.
Posted
Warto również stosować odstraszacze zapachowe jako tańsza alternatywa pastuchów... Ja osobiście polecam hukinol który zawiera feromony potu ludzkiego... Jeden z najlepszych odstraszaczy no i oczywiście skuteczny, dostępny w dużych opakowaniach albo w fajnych małych buteleczkach z zawieszką. Działa na różne dzikie zwierzęta w tym sarny, dziki czy jelenie.