Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted
Siatka Leśna przy większy areale i do tego pastuch to rzeczywiście może być spory wydatek zwłaszcza teraz przy tych szlejacych cenach. Ale sam pastuch dobrze zbudowany i mocny elektryzator mogłyby sobie z dziką zwierzyna poradzić. Dodatkowo można go zwinąć np po zbiorach i rozłożyć na nowo w kolejnym sezonie na tym samym polu bądź w zupełnie innym miejscu. Y.
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Posted

Rok temu, stanąwszy przed wyzwaniem ochrony moich upraw kukurydzy przed dzikami, zdecydowałem się na zainstalowanie elektrycznego pastucha. Dziś, z z tej perspektywy r bezpośrednich korzyści z tej decyzji, mogę śmiało powiedzieć, że był to wybór trafny. Dziki, będące jednymi z najbardziej zwinnych i przebiegłych szkodników polnych, potrafią wyrządzić znaczne szkody w krótkim czasie. Dzięki zastosowaniu elektrycznego pastucha moje uprawy kukurydzy pozostały nietknięte, co przekłada się na znaczącą różnicę w plonach i redukcję strat. Jest niedziela to torchę napisze na ten temat.

Elektryczny pastuch na dziki - do czego służy?

Elektryczny pastuch to nie tylko bariera fizyczna, ale przede wszystkim psychologiczna dla dzików próbujących dostać się na pole kukurydzy. Urządzenie to emituje krótkie, bezpieczne dla zwierząt impulsy elektryczne, które odstraszają dziki, nie powodując przy tym szkód dla środowiska czy innych zwierząt. Dzięki tej metodzie, moje uprawy są skutecznie chronione przed inwazją szkodników, co pozwala mi na spokojne czekanie na sezon zbiorów. W związku z pozytywnymi doświadczeniami z ubiegłego roku, już teraz planuję ponowne zainstalowanie pastucha elektrycznego na dziki wokół moich pól kukurydzy tuż po zasiewach. Tym razem mam 2 pola do ogrodzenia znowu kupie elektryzator Chapron bo po prostu się sprawdził Jestem przekonany, że wczesne zabezpieczenie upraw przed dzikami jest kluczowe dla zapewnienia ich optymalnego wzrostu i rozwoju, a także dla uniknięcia potencjalnych strat.

Elektryczny pastuch na dziki - wymiary i instalacja

Dobór odpowiedniego elektrycznego pastucha zależy od specyfiki terenu oraz wielkości obszaru, który chcemy zabezpieczyć. Na rynku dostępne są różne modele, umożliwiające dostosowanie ogrodzenia do indywidualnych potrzeb każdego gospodarstwa. Instalacja pastucha na dzik jest stosunkowo prosta i można ją przeprowadzić samodzielnie, co jest dodatkowym atutem tej metody ochrony upraw. Generalnie robi się to tak jak ogrodzenie pastwiska dla krów. Korzystając z elektrycznego pastucha, należy pamiętać o regularnym sprawdzaniu jego skuteczności oraz o utrzymaniu odpowiedniego napięcia w linii ogrodzenia. Dzięki temu możemy mieć pewność, że nasza bariera ochronna będzie nieprzerwanie skuteczna przez cały sezon. Dla osób nie wprawionych można kupić gotowe zestawy.

Elektryczny pastuch na dziki to inwestycja, która zdecydowanie się opłaca. Jako rolnik, który doświadczył na własnej skórze skuteczności tej metody, mogę z pełną odpowiedzialnością polecić ją każdemu, kto zmaga się z problemem dzików niszczących uprawy. Dzięki elektrycznemu pastuchowi, moje pola kukurydzy są bezpieczne, co przekłada się na spokój ducha i zadowolenie z dobrze wykonanej pracy.