jacko Posted August 25, 2010 Report Posted August 25, 2010 Witam Ostatnio zainteresowałem się produkcją pelletu i brykietu bo wydaje się to być fajny temat tym bardziej, że mogę mieć dostęp do darmowej biomasy. Chciał bym zacząć własną produkcję i zarobić troszkę kasy. Czytałem o maszynach firmy PROTECHNIKA. Wyglądają solidnie i komentarze na ich temat też są bardzo dobre. Czy ktoś z was ma doświadczenie w tym temacie ? Pozdrawiam Quote
Guest Gość Posted August 25, 2010 Report Posted August 25, 2010 Kiedyś zastanwaiałem się nad przestawieniem kilku hektarów podmokłych łąk na wierzbę energetyczną. Ale to chyba nie ma sensu. O wiele tanie surowiec do produkcji brykietów uzyskać z innych źródeł, odpady przecinki itp. Quote
Biomasa Posted December 19, 2011 Report Posted December 19, 2011 Kiedyś zastanwaiałem się nad przestawieniem kilku hektarów podmokłych łąk na wierzbę energetyczną. Ale to chyba nie ma sensu. O wiele tanie surowiec do produkcji brykietów uzyskać z innych źródeł' date=' odpady przecinki itp. [/quote'] Kilka hektarów to zdecydowanie za mało na produkcje, chyba ze na własne potrzeby.Obecnie dużym zainteresowaniem cieszy się brykietowanie lub peletowanie słomy.W wielu miejscach jest jej nadmiar.Zbyt można znaleźć na giełdzie biomasy Quote
razer886 Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 temat trochę przycichł i nie widzę podobnego wątku na forum dlatego piszę tutaj. też tak zrobiłem i uzywam własnej słomy, dobra do brykietów. Ktoś z was jeszcze brykietuje na własne potrzeby? podzielcie się info jak wam idzie, czy warto itp Quote
Vademecum Posted March 3, 2016 Report Posted March 3, 2016 na własne potrzeby mam ponad 3 ha lasu Quote
Recommended Posts