Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, mam pytanie odnośnie emerytury. Moja mama przez 17 lat pracowała na ZUS-ie następnie przez 26 lat opłaca składki KRUS i prowadzi gospodarstwo. Ma w tym roku 58 lat. Urodziła się w 1955 roku. Wiem, że KRUS nie doliczy ZUSU ale czy ZUS doliczy KRUS? Czy mogła by w tym momencie iść na emeryturę z ZUS? Czy w takiej sytuacji gdyby się okazało, że mogłaby to musi przepisać gospodarstwo jeśli to było by z ZUS?
Posted
tu trzeba by było zapytać delikatnie w zus i krus bo nie wiadomo czy będą chcieli podpowiedzieć, na to pytanie myślę że odpowiedział by Ci DużyGrzegorz ale niestety nie pokazuje się od kilku dni. spróbuj napisać do niego na prv.
Posted
Dziękuje, no właśnie w KRUS pytałam delikatnie, to delikatnie mówiąc Pani potraktowała mnie nie delikatnie i aż strach iść do ZUS, pomyślałam, że może ktoś się orientuje to poszłabym z pewną wiedzą;) masz rację spróbuję na prv.
Posted

Dziękuje' date=' no właśnie w KRUS pytałam delikatnie, to delikatnie mówiąc Pani potraktowała mnie nie delikatnie i aż strach iść do ZUS, pomyślałam, że może ktoś się orientuje to poszłabym z pewną wiedzą;) masz rację spróbuję na prv.

[/quote']

Przecież "DuzyGrzegorz" już nie chce już wchodzić na to forum ( zobacz sobie wątek "Katastrofa Smoleńska" tam napisał że nie będzie już tu wchodził bo uraził się tamtą kłótnią, więc nawet na prv nie ma co pisać. Pozdrawiam :)

• 5 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Witam,

w moim sąsiedztwie zwolniła się duża łąka, po dotychczasowym dzierżawcy. Oceniam, iż łąka może mieć nawet ok.50ha, teren dość lichy, podmokły, częściowo turzycowisko. Wiem, iż gmina szuka nowego dzierżawcy. Zastanawiam się, czy jako dzierżawca takiego placu kwalifikowałbym się do przejście z opłacania ZUS-u, na opłacanie KRUS-u. Czy ktoś może wie i byłby skłonny odpowiedzieć? (Oczywiście inną kwestią jest co mógłbym z takim terenem zrobić, ale to temat na odrębny wątek, :-)),