Agata2035 Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 Witam, mam pytanie odnośnie emerytury. Moja mama przez 17 lat pracowała na ZUS-ie następnie przez 26 lat opłaca składki KRUS i prowadzi gospodarstwo. Ma w tym roku 58 lat. Urodziła się w 1955 roku. Wiem, że KRUS nie doliczy ZUSU ale czy ZUS doliczy KRUS? Czy mogła by w tym momencie iść na emeryturę z ZUS? Czy w takiej sytuacji gdyby się okazało, że mogłaby to musi przepisać gospodarstwo jeśli to było by z ZUS? Quote
kubusjettaII Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 tu trzeba by było zapytać delikatnie w zus i krus bo nie wiadomo czy będą chcieli podpowiedzieć, na to pytanie myślę że odpowiedział by Ci DużyGrzegorz ale niestety nie pokazuje się od kilku dni. spróbuj napisać do niego na prv. Quote
Agata2035 Posted March 6, 2013 Author Report Posted March 6, 2013 Dziękuje, no właśnie w KRUS pytałam delikatnie, to delikatnie mówiąc Pani potraktowała mnie nie delikatnie i aż strach iść do ZUS, pomyślałam, że może ktoś się orientuje to poszłabym z pewną wiedzą masz rację spróbuję na prv. Quote
VoYtek8 Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 Dziękuje' date=' no właśnie w KRUS pytałam delikatnie, to delikatnie mówiąc Pani potraktowała mnie nie delikatnie i aż strach iść do ZUS, pomyślałam, że może ktoś się orientuje to poszłabym z pewną wiedzą masz rację spróbuję na prv.[/quote'] Przecież "DuzyGrzegorz" już nie chce już wchodzić na to forum ( zobacz sobie wątek "Katastrofa Smoleńska" tam napisał że nie będzie już tu wchodził bo uraził się tamtą kłótnią, więc nawet na prv nie ma co pisać. Pozdrawiam Quote
Agata2035 Posted March 6, 2013 Author Report Posted March 6, 2013 O dawno tu mnie nie było i faktycznie już doczytałam:( Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Report Posted April 4, 2013 Ciężki temat,ale warto podpytać właśnie w urzędach,piszesz że byliście w KRUS,teraz czas udać sie do ZUS-u i tam coś zdziałać,może uzyskacie pewne informacje. To będzie po prostu najlepszy sposób aby się tego dowiedzieć. Quote
pawełb Posted June 5, 2013 Report Posted June 5, 2013 Witam,w moim sąsiedztwie zwolniła się duża łąka, po dotychczasowym dzierżawcy. Oceniam, iż łąka może mieć nawet ok.50ha, teren dość lichy, podmokły, częściowo turzycowisko. Wiem, iż gmina szuka nowego dzierżawcy. Zastanawiam się, czy jako dzierżawca takiego placu kwalifikowałbym się do przejście z opłacania ZUS-u, na opłacanie KRUS-u. Czy ktoś może wie i byłby skłonny odpowiedzieć? (Oczywiście inną kwestią jest co mógłbym z takim terenem zrobić, ale to temat na odrębny wątek, :-)), Quote
Recommended Posts