simson54 Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 Witam wszystkich obecnych na tym forum . Jestem posiadaczem ursusa c 330 wymieniłem w nim chłodnicę na nową i chciałem zalać ją płynem. Nie chce zalewać wodą bo bedzie to samo co było czyli kamień osadzi się w środku i pozatyka kanały w których powinna być ciecz a nie rdza . Czy powinienem wstawić nowy termostat gdy będę zalewał ten układ płynem czy mogę jeździć bez termostatu proszę o pomoc Quote
grzepaku1 Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 powinieneś wstawić termostat bo bez termostatu będzie ci się grzał z powodu słabego obiegu cieczy chłodzącej są na to sposoby by jeżdzić bez termostatu ale szkoda o tym mówić. Quote
simson54 Posted March 6, 2013 Author Report Posted March 6, 2013 słyszałem właśnie ludzie kombinują coś tam wstawiają ale jak tak mówisz to posłucham Twojej rady kolego to się nazywa chyba pseudo mechanika zastępowanie jakiejś części wymyśloną przez siebie Quote
VoYtek8 Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 No termostat powinien być, bez niego też powinno wszystko działać, ale jak będzie zamontowany to obieg będzie lepszy i nie ma co kombinować. Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 bez termostatu raczej będzie niedogrzany, a nie przegrzany Quote
Mikruss Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 grzepaku mylisz pojecia trochęChoć w c330 mialem wywalony tez bo sie zepsuł i nawet nie był załozony później to i tak temp mial cały czas w normie Quote
grzepaku1 Posted March 6, 2013 Report Posted March 6, 2013 kubusjetta w więksości silników niedogrzany a w 330 w lekkiej pracy niedogrzany a w ciężkiej przegrzewa się bo jest słabszy obieg i wtedy by wymusić dobry obieg cieczy chłodzącej ludzie zamiast termostatu wstawiają rórkę Quote
przemek2092 Posted March 7, 2013 Report Posted March 7, 2013 Owszem mogą wstawic rurkę ale zimą silnik nigdy sie nie ogrzeje do odpowiedniej temp bo ciecz będzie ciągle chłodzona termostat jest taką rzeczą która musi byc zamontowana mała rzecz ale bardzo ważna, odpowiada za utrzymanie temp silnika Quote
simson54 Posted March 8, 2013 Author Report Posted March 8, 2013 zimą ciapek zapada w sen zimowy także nie bedzie jeździł Quote
przemek2092 Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 owszem ale jesien też bywa juz zimna każdy robi jak uważa ale niedogrzany silnik jest mniej efektywny i więcej spali Quote
Tofik Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Termostat powinien byc i juz przeciez on majadku niekosztuje a dlaczego to juz przemek2092 powiedzial:) Pozdrawiam Quote
Recommended Posts