mroqusek Posted March 7, 2013 Report Posted March 7, 2013 Witam! Chciałbym się dowiedzieć która z firm produkuje tańsze ciągniki. Chodzi mi głowie o firmę Fendt i John Deere. Quote
kubusjettaII Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 ceny tych ciągników są raczej porównywalne. ale osobiście obstaję za fendtem Quote
DuzyGrzegorz Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 Który ciągnik tańszy należy brać pod uwagę nie tylko cenę zakupu ale również koszty eksploatacji. Porównując dane, Fendt jest nieci droższy w zakupie, jednak zdecydowanie odwdzięcza się niższym eksploatacyjnym zużyciem paliwa. Nie spotkałem się z tzw. krzywą jednostkowego zużycia paliwa dla Fendta, ale publikowane wyniki prób polowych zdecydowanie ma lepsze niż JD. Co do usterkowości badania są rozbieżne. "Między wierszami" wyników tych badań można przeczytać, że Fendt jest bardziej wrażliwy na zaniedbania w obsłudze. Obie firmy mają też trochę inne założenia konstrukcyjno-projektowe. JD jest ciągnikiem, wg tych założeń, do pracy polowej, Fendt jest bardziej uniwersalnym. Oceniając dostępne badania doszedłem do wniosku, że JD jest tańszy jako ciągnik do ciężkiej pracy polowej, natomiast jeżeli ma to być ciągnik uniwersalny to Fendt jest tańszy. Są oczywiście różnice między modelami, jednak porównując całe marki doszedłem do takich wniosków. Quote
VoYtek8 Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 No tego nie da się tak dokładnie porównać , są różne modele i lata produkcji, tak jak "DuzyGrzegorz" bardzo dokładnie napisał że te ciągnik są produkowane są zupełnie do innych prac np. Johnem Deerem ciągać przyczepy czy opryskiwacza lub pracować z turem się nie opłaca bo są to ciągniki do cieżkich prac polowych bo mają spore koszty utrzymania. Pozdrawiam Quote
muzyk Posted March 8, 2013 Report Posted March 8, 2013 Oba ciągniki są świetne ale przy naprawach włosy stają dęba tak jednego jak i drugego a kedyś przyjdzie taki dzień.Pozdrawiam. Quote
john 7800 Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 kup sobie JD więcej pali trochę ale jak się coś zepsuje to nie płacisz tak jak za fenda posiadam dwa JD 7800 ma on moc 175 km i JD 8300 240 km i powiem ci ze jak się zepsuje coś to nie kosztuje tak jak do fenda.Pytałem ile kosztuje do JD i do Fenda skrzynia od 150 km do 200 km cena skrzyni biegów w JD kosztuje 55 tyś a w Fendzie 60 a nawet 70 tyś lepszy JD pozdro:) Quote
KrowieBieszczady Posted June 16, 2013 Report Posted June 16, 2013 Fendty są DUŻO droższe, a JD według mnie lepsze. Quote
Mikruss Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 A może by się ktoś wypowiedział co jeździł np Fendtem bo żaden z Was takowego nie posiada... Quote
KrowieBieszczady Posted June 17, 2013 Report Posted June 17, 2013 Ja jeździłem choć nie posiadam i komfort podobny do JD. Quote
troszkin Posted June 19, 2013 Report Posted June 19, 2013 powiem krotko fend jest drozszy a john deere tanszy john deere jest lepszy na polu a fend bardziej zwrotny Quote
kubusjettaII Posted June 25, 2013 Report Posted June 25, 2013 fendt 309 bardzo dobra maszyna. zarówno starszy model LSA jak i nowszy CI. może nie należą do najtańszych w zakupie i w naprawie ale za to nie ma ich prawie wcale. Quote
Recommended Posts