Jump to content

Recommended Posts

Posted
Który ciągnik tańszy należy brać pod uwagę nie tylko cenę zakupu ale również koszty eksploatacji. Porównując dane, Fendt jest nieci droższy w zakupie, jednak zdecydowanie odwdzięcza się niższym eksploatacyjnym zużyciem paliwa. Nie spotkałem się z tzw. krzywą jednostkowego zużycia paliwa dla Fendta, ale publikowane wyniki prób polowych zdecydowanie ma lepsze niż JD. Co do usterkowości badania są rozbieżne. "Między wierszami" wyników tych badań można przeczytać, że Fendt jest bardziej wrażliwy na zaniedbania w obsłudze. Obie firmy mają też trochę inne założenia konstrukcyjno-projektowe. JD jest ciągnikiem, wg tych założeń, do pracy polowej, Fendt jest bardziej uniwersalnym. Oceniając dostępne badania doszedłem do wniosku, że JD jest tańszy jako ciągnik do ciężkiej pracy polowej, natomiast jeżeli ma to być ciągnik uniwersalny to Fendt jest tańszy. Są oczywiście różnice między modelami, jednak porównując całe marki doszedłem do takich wniosków.
Posted
No tego nie da się tak dokładnie porównać , są różne modele i lata produkcji, tak jak "DuzyGrzegorz" bardzo dokładnie napisał że te ciągnik są produkowane są zupełnie do innych prac np. Johnem Deerem ciągać przyczepy czy opryskiwacza lub pracować z turem się nie opłaca bo są to ciągniki do cieżkich prac polowych bo mają spore koszty utrzymania. Pozdrawiam :)
  • 3 months later...
Posted
kup sobie JD więcej pali trochę ale jak się coś zepsuje to nie płacisz tak jak za fenda posiadam dwa JD 7800 ma on moc 175 km i JD 8300 240 km i powiem ci ze jak się zepsuje coś to nie kosztuje tak jak do fenda.Pytałem ile kosztuje do JD i do Fenda skrzynia od 150 km do 200 km cena skrzyni biegów w JD kosztuje 55 tyś a w Fendzie 60 a nawet 70 tyś lepszy JD pozdro:)