Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak ta u Was z plonami ziemikaów, bu mnie to wszystko zależy od tego na jakim polu. Wiadomo jak w dołku to bardzo słabo bo całość wygniła. W tym roku nie było kłopotu jedynie z chorobami grzybowymi. W lipcu byto zbyt sucho, a w sierpniu mimo wilgoci występowały zbyt niskie temperatury, co nie pozwoliło na rozwój grzybów. Ale średnio będzie jakieś 40 ton z hektara czyli jak na moje gleby ok.
Posted
Na rynek trafi mniej ziemniaków, jednak słabszych plonów, tak jak to ma miejsce w przypadku zbóż i rzepaku, rolnikom nie zrekompensuje wyższa cena. Ta jest ustalana i regulowana , a zakłady przemysłowe nie mogą za ziemniaki płacić więcej. Przewiduje, że plony mogą wynieść około 25 ton. Przy aktualnych stawkach dochód z hektara wyniesie jakieś 3,5 tys. zł. Nie licząc mojej robocizny, samych nakładów na sadzonki i inne środki produkcji mam jakieś 1 tys. Jeśli więc nie będę miał przynajmniej 30 ton, to do każdego hektara sporo dopłacę. Tak naprawdę jednak z ostatecznymi szacunkami trzeba się wstrzymać do zakończenia wykopków. Nikt przecież nie da nam gwarancji, że dzieła zniszczenia na polach nie dopełni jakaś fala nagłych, niespodziewanych przymrozków.
Posted

Zawsze zaczynam wykopki w pierwszym tygodniu września. W tym roku także napełniłem już pierwsze dwie przyczepy i prace zostały przerwane przez ponacldwudniowe opady deszczu. Obecnie przestało padać, jednak przy ładnej pogodzie potrzeba będzie 2 tygodni, aby wejść z kombajnem w pole. Na podstawie tego co widzę i pierwszych zbiorów mogę stwierdzić, że moje ziemniaki w tym roku są całkiem dobre, a nawet, za ładne, gdyż produkuję sadzeniaki, których średnica powinna wynosić pomiędzy 25 a 50 mm. Ciężko więc będzie wybrać zakontraktowane 18 ton. Mam 12 ha gruntów, z czego 2 ha zajmują ziemniaki, 2 ha to użytki zielone, a pozostały areał przeznaczony jest pod zboża pszenżyto oraz jarą mieszankę zbożową. Oprócz tego prowadzę produkcję zwierzęcą - zajmuje się hodowlą tuczników w cyklu zamkniętym. Dzięki temu mam możliwość stosowania pod ziemniaki pełnej dawki obornika.

Dobry plon ziemniaków to zasługa odpowiedniej ochrony plantacji przed chorobami i szkodnikami oraz dobrego nawożenia. Duże znaczenie ma tutaj użycie sadzeniaków zaprawianych. Dzięki najnowszemu Prestige nie mam problemu ze stonką ziemniaczaną, parchem i drutowcami. Ten rok byl lepszy od poprzedniego w walce z zarazą ziemniaczaną. Pięć przeprowadzonych zabiegów w zupełności ochroniło rośliny przed tą chorobą.