tropt Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Witam ! Z racji naboru na modernizacje na podkarpaciu planuje kupić główny ciągnik na gospodarstwo 50 ha, kawałki niewielkie od 0,5 ha do max 3 ha, produkcja tylko i wyłącznie roślinna, do pomocy będzie miał 2 x ursus c 360. do wyboru mam 2 traktory : Zetor Forterra 140 HXS - koszt w wersji zadowalającej mnie 200 tyś. netto John Deere 6130 M - koszt 240-250 tyś. netto Nie ukrywam że pieniądze mają tu duże znaczenie, koszt zakupu john deer'a to jeszcze nie nie problem, ( 60% zwrotu + VAT ) chodzi też o koszty utrzymania i eksploatacji, traktor ma pracować w pługu, głęboszu, agregacie ścierniskowym, agregacie uprawowo-siewnym. Zetor z wyposażeniem tuz + obciążenie będzie ważył w sumie 6 ton, John deere podobnie, moc to zetor 136 KM John 130 nominalnej - 136 maksymalnej. więc główne parametry są takie same. Oczywiście bardziej podoba mi się John deear ale tu nie o to chodzi, traktor ma zrobić robotę tanio, szybko i ma się przy tym nie rozlecieć Jak to wygląda z wytrzymałością i kosztami utrzymania obu traktorów ? prosił bym o wypowiedzi osób którzy rzeczywiście mają jakąś wiedzę na ten temat chcę wybrać dobrzę gdyż wiem że przez ładnych parę lat nowego nie kupie. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie. Quote
muzyk Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Moim skromnym zdaniem przy zbliżonych parametrach ja wybrałbym JD są to dobre ciągniki z tej serii natomiast co do Zetora stare typy są b. dobre,nowe wydaje mi się że są troche delikatniejsze.JD napewno będzie więcej zużywał paliwa i ewen. części będą droższe.Wybór należy do Ciebie.Pozdrawiam. Quote
íktorn Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 Jak dla mnie JD bardziej niezawodny lecz droszy w utrzymaniuPrzeglądy i zuzycie paliwa mógłbyś się przyjrzeć Crystal Orion 13.4Silnik sisu średniej zuzycie ropy to 9 l skrzynia ZF 4 podbiegi55km/h tańsze przeglądy klimatronik i resorowana kabina w standardzieZa 240 tys dostaniesz tuz przedni wom i resorowana przednia oś i szersze oponyPlus to tańsze przeglądy i niższe zuzycie ropki Mam 16.1 161 koni naprawdę oszczędna maszyniei solidnie zrobiona Quote
kubusjettaII Posted March 9, 2013 Report Posted March 9, 2013 moim zdaniem zetor, przy JD tu już przy czymkolwiek płacisz za nazwę, a zetorek zawsze tańszy a w niczym nie odbiega innym maszyną. Quote
íktorn Posted March 10, 2013 Report Posted March 10, 2013 Niestety zetor też nie grzeszy oszczędnościa sąsiadowi 2 razy padł intercoolerI na gwarancji bo to troszkę niedobre aby przy tej samej pojemnościRegulować silniki od 68 do 140 koni. Wzrasta zuzycie paliwa i awaryjnoscSilnikow Quote
VoYtek8 Posted March 10, 2013 Report Posted March 10, 2013 Ja myślę że warto kupić tego Zetorka, zawsze 50 tysiecy Ci zostaje w kieszeni na sprzęt do niego, spalanie może minmalnie niższe, ale części za to dużo tańsze niż do JD. Fakt że JD może trochę solidniejszy, ale wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam Quote
John6620 Posted December 29, 2013 Report Posted December 29, 2013 Witaj kolego słuchaj ja na twoim miejscu brał bym Zetora ponieważ seria M jest składana albo w Meksyku albo w Chinach i jest bardzo wadliwa. Co innego seria R którą mogę polecić. Aktualnie mam John'a 6620 Se i nie narzekam choć mógł by być bardziej komfortowy.Po prostu M to gówno tak samo jak te wszystkie serie D,MD,MC,RD,RC itp.Najlepiej kupić z tych nowszych serię R.Odnośnie zetora.Zetory to ciągniki które bardzo lubią ropę. Mogę to stwierdzić ponieważ posiadałem 2 zetory 7245 oraz 10540. Na ich miejsce zakupiłem w jelonki. Teraz mam zamiar zakup 3 a mianowicie 6150R.U mojego sąsiada był na testach 6140M i pracował przy oborniku. W ciągnikach podoba mi się TLS który znajduje się w wersji M jak i R.Wersja M nie ma jako takiego komputerka oddzielnego lecz licznik jest bardzo mocno rozbudowany, i jest dotykowy.Kabina w wersji M jest tak jak w moim ciągniku 6620SE- nie należy do największych i najwygodniejszych. W wersji M silnik 140 km miał tylko 4 cylindry. Ja w swoim JD który ma 130 km mam 6 cylindrów. Może i trochę więcej pali lecz moc także większa. Kończąc ja odradzam ci M'kę i polecał bym R ale jak masz tylko między tym JD 6130M a zetorem to bierz czeszka. Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts