Robert ;-) Posted March 9, 2013 Posted March 9, 2013 Witam kolegów mam 7,5 h ziemi klasy od 4 do 6.mam sprzęt taki jak prasa kostka,kombajn zbożowy,ciągnik,i inne[wszystko co potrzeba],hoduję świnię na swój użytek,bydlo highland cattle.kucyki i kury,pracuję i utrzymuje sie z innego zawodu moje gospodarstwo prowadzę jako hobby.myślalem nad nioskami żeby jajka sprzedawać w celu zarobkowym co poradzicie Quote
muzyk Posted March 9, 2013 Posted March 9, 2013 Moja rada-pracuj i dalej zajmuj się tym gospodarstwem hobistycznie bo z tego gospodarstwa rodziny nie utrzymasz.Pozdrawiam. Quote
kubusjettaII Posted March 9, 2013 Posted March 9, 2013 jeśli to hobby które lubisz to nie zastawiaj tego i pracy którą masz. moim zdaniem ten kto na roli to nawet w czasach kryzysu się utrzyma, bo co do jedzenia to sam sobie wyhoduje... Quote
DuzyGrzegorz Posted March 10, 2013 Posted March 10, 2013 Klasa ziemi jest słaba taka jak w moim gospodarstwie. Na wysokie plony niema co liczyć, a i dobór roślin do uprawy jest ograniczony. Rokowania na przyszłość biorąc pod uwagę np. wysokość wynegocjowanych dopłat przez Rząd, nie przedstawiają się różowo. Jednak za kilkanaście lat na całym świecie zmieni sięsytuacja bo wyczerpią się rezerwy ziemi. Zwróć uwagę, że światowy kapitał inwestuje w land grabbing, a zakupioną ziemią właściwie się nie interesuje. To może nie na ten wątek, ale moja opinia i rada jest taka sama jak kolegów powyżej. Ziemi się nie pozbywaj, a pracy pilnuj. Gdyby lepsze czasy dla rolnictwa nie miały nadejść to światowy kapitał nie inwestowałby w land grabbing. Pozdrowienia! Quote
Robert ;-) Posted March 10, 2013 Author Posted March 10, 2013 Dzięki panowie za odpowiedzi,ziemi to się nie pozbędę nie myślalem nawet o tym.prace mam dobrą i dobrze platną więc jej się bedę trzymal, chodzilo mi bardziej na co się nastawić żeby mieć jakiś dodatkowy dochód,nie mówię że teraz nie mam,napisalem ze to moje hobby bo wiadomo kokosów z tego nie ma. Quote
VoYtek8 Posted March 10, 2013 Posted March 10, 2013 No kury nioski o tak na dorobek to dobry pomysł, roboty w sumie niewiele, i tak wstajesz rano do obrządku więc tylko nasypiesz paszy, wody nalejesz i jajka pozbierasz i masz spokój, później po pracy jeszcze musisz zajrzeć, ale no to już na pewno znajdziesz czas. Na jajka jest teraz zbyt i cena też więc warto spróbować jak Ci się chce i masz warunki. Pozdrawiam Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted April 4, 2013 Posted April 4, 2013 Nikt nie mówi i nie pisze o pozbywaniu się ziemi,to raczej sugestia abyś nie myślał o niej w kategoriach głównego źródła utrzymania,bardziej jako dodatek czy poboczne źródło dochodu., To ma największy sens. Quote
Robert ;-) Posted April 4, 2013 Author Posted April 4, 2013 No wlaśnie traktuje to jako dodatek myślę nad nioskami mam już male stadko zwiększę je do 100szt i kaczek tak ze 40 szt i do tego gęsi, mam i inne zwierzęta. pozdrawiam. Quote
edek Posted April 6, 2013 Posted April 6, 2013 Witam kolegów mam 7' date='5 h ziemi klasy od 4 do 6.mam sprzęt taki jak prasa kostka,kombajn zbożowy,ciągnik,i inne[wszystko co potrzeba'],hoduję świnię na swój użytek,bydlo highland cattle.kucyki i kury,pracuję i utrzymuje sie z innego zawodu moje gospodarstwo prowadzę jako hobby.myślalem nad nioskami żeby jajka sprzedawać w celu zarobkowym co poradzicie Jak najbardziej kolego, popieram Quote
Robert ;-) Posted April 7, 2013 Author Posted April 7, 2013 Witam jeśli mnie pytasz to w mazowieckim 50 km od warszawy pracuje w wawie jako mechanik sam.pozdrawiam Quote
KJ. Posted April 8, 2013 Posted April 8, 2013 Witam sam mam ziemie podobnej klasy i również do tej pory pracowałem poza rolnictwem. Proponuję poszukać zbytu w okolicy na kiszonkę lub siano. Paszówka jest dość mało absorbująca i nie wymaga wielkich nakładów poza tym możesz wykorzystać to dla własnej hodowli. Co do drobiu wydaje mi się strzałem w dziesiątkę przy dużych hodowlach nie wiem jak to będzie się miało dla małej hodowli Quote
Robert ;-) Posted April 8, 2013 Author Posted April 8, 2013 Witam jak nie mialem zwierząt to siano sprzedawalem i to z 4,5 ha bylo tego dość dużo teraz tylko na wlasny użytek to siano jest zużywane, ja pracy nie zostawie a tych kur nie planuje nie wiadomo ile, na razie tak do 100szt. pozdrawiam Quote
Recommended Posts