Jump to content

Recommended Posts

Posted
Wiadomo że jest to choroba wynikająca z niedoboru wapnia , jednak jak radzić sobie z tą chorobą. Rzecz jasna, stosunkowo rzadko choroba ta przyjmuje formę kliniczną, co w praktyce oznacza porażenie poporodowe i krowę, która nie wstaje. Na szczęście, w znakomitej większości stad problem ten stanowi zaledwie kilkuprocentowy margines. Nie oznacza to jednak, że można ją zupełnie ignorować. Czy sa jakieś zabiegi profilaktyczne.
Posted
Skąd tak nagle ten temat stary jak świat. Niestety, dla wielu hodowców każda krowa, która wstaje po porodzie, jest pod kątem hipokalcemii zupełnie zdrowa. Co prawda nie zalega, ale powikłania związane ze zbyt małym stężeniem wapnia we krwi mogą mieć negatywny wpływ na inne, wielce istotne dla nas obszary. Objawy niedoboru wapnia krowa może wykazywać już na kilka dni przed planowanym terminem porodu. W takim przypadku temperatura ciała ciężarnej samicy spada poniżej 38,5°C, co w praktyce można wyczuć, kładąc dłoń na grzbiecie zwierzęcia.
Posted
Uważam, że problemu Hipokalcemii nie nalezy ignorować. Ja wyznaję zasadę, że jeśli coś wydaje się być nie tak, konsultuję to z weterynarzem. Mam 57 sztuk i nie mogę sobie pozwolić na żaden upadek, zwłaszcza taki, któy mozna było przewidzieć.
  • 2 months later...
Posted
jg4374 u nas też ostatnio krowy miały zapalenie płuc. Koniecznie wezwij weterynarza. U nas był i mówił, że to ostatnio poularne. Opisał objawy jako: " brak apetytu, wypływ surowiczo? śluzowy z nosa, podwyższona temperatura, zwiększona liczba oddechów, kaszel, czasem biegunka, zmiany w płucach, chudnięcie". Zapodał Tylavit-Sulfa 0,1 g/kg m.c. Ale koniecznie to zgłoś, bo śmiertelność wynosi 20%.
Posted

Otworzyłem sobie na szybko poradnik, jeżeli twoje bydło ma następujące objawy:

Wyraźnie przyspieszony oddech, kaszel lub coś na kształt kaszlu, wydzielina lecąca z nosa tak jakby katar, wzrost temperatury ciała (czy mierzyłeś). Można też zaobserwować nieprzyjemny zapach z gęby, brak apetytu i mały lub znikomy pobór paszy.

To może być to zapalenie płuc, ale niekoniecznie.

Tak jak slawcik zalecił powinieneś wezwać weta i się nie zastanawiać. Leczy się to antybiotykami , tak więc i tak musisz się kontaktować z lekarzem.

Antybiotyki jakie się podaje to:

Oxyvet 1 ml/10-20 kg m.c.

Biotyl 200 2-5 ml/100 kg m.c.

Polisulfalent 0,4-1 ml/kg m.c.

Może być też zapalenie wywołane nicieniami ? czyli robaczyca płucna wtedy trzeba podac coś na robaki np. Levamisol 1,5% 100 ml/100 kg m.c.

Posted

Strata wielka, nie ma co też z góry skreślać weterynarza. Zbyt pieknie by było gdyby przyjazd lekarza do chorego zwierzęcia zawsze oznaczał wyleczenie. Napewno są jednak weterynaże lepsi i gorsi. Skoro przyjechał natychmiast w taką pogodę to itak punkt dla niego.

Czy mógłbyś opisać przypadek towjej krowy? jakie objawy jakie lekarz dał leczenie, moze się to przydac następnym czytelnikom w przyszłości.

Posted
na początku był kaszel po jakichś dwóch godzinach doszedł płytki i przyspieszony oddech ,wydzielina z nosa temperatura 41 weterynarz podał leki domięśniowo na drugi dzień temperatura spadła .Reszta objawów została i doszedł jeszcze ślinotok z pyska .Krowa stała z otwartym pyskiem i strasznie dyszała wet. podał leki dożylnie jakie niestety nie wiem .Trzeciego dnia dostała krwotok z pyska szła ślina z krwią i padła.konsultowałem to z innym wet.stwierdził że to musiały być ciężkie powikłania po zapaleniu płuc i nie dało się więcej zrobić. Co do leków postaram się dowiedzieć jakie podawał .pozdrawiam
  • 2 months later...
Posted
mam duzy problem mam 40 szt bydła w tym 5 krów nie mogło wstac po porodzie 2 szt z tego miało porazenie poporodowe a 3 szt z tych 5 szt wstało ale nastepnego dnia wstac juz nie mogło co ja mam robic pomózcie
Posted
GRZESIEK GOŚĆ PYTA JAK LECZYĆ A TY ODSYŁASZ GO DO RAKARZA TY JESTEŚ DEBILEM